logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: D-Link Eagle Pro AI router en repeaters

Internet speelt een steeds grotere rol in ons leven. We lopen rond met smartphones, tablets liggen op iedere tafel, de televisie is connected en zelfs onze led-lampen maken het liefst verbinding met het wereldwijde web. Al die verzoekjes van apparaten hebben best een forse impact op ons thuisnetwerk. Bovendien is het tegenwoordig wenselijk om in iedere uithoek van het huis bereikbaar te zijn. Niet zo’n eenvoudige opgave, want verstorende elementen als betonnen vloeren, waterleidingen en ironisch genoeg ook apparaten en de router van je buren zijn stuk voor stuk drempels die overwonnen moeten worden.

D-Link introduceerde een tijdje terug een budgetvriendelijke manier om je thuisnetwerk te upgraden: de D-Link Eagle Pro AI router en bijbehorende repeaters. Wij gingen er mee aan de slag en legden dit systeem eens het vuur goed aan de schenen! Dit systeem beschikt over Wifi 6, mesh en een heleboel spannende functies. Maar: doet hij wat we willen?

Router: D-Link Eagle Pro AI AX 1500 R15

Het is best bijzonder dat de D-Link Eagle Pro AI AX 1500 router zo goedkoop is, als je kijkt naar het imposante lijstje aan specificaties. Er zijn maar weinig routers die op dat prijspunt wifi 6 aanbieden, de nieuwste en snelste manier van communiceren. Dankzij wifi 6 communiceer je met snelheden tot 1500 Mbps. En eerlijk: we hebben snellere routers gezien, maar niet voor deze prijs.

De router ziet er futuristisch uit, met zijn helder witte behuizing en vier eigenwijs omhoog prikkende antennes. Op de voorkant prijken vier subtiele led-lampjes, die met een symbool laten zien waar ze voor staan. Zo zie je meteen als er een probleem is! Hoewel ie routers liever niet in het zicht hebt, is dat voor het bereik overigens wel beter. Deze router zou je prima in een hoekje kunnen plaatsen. Naast de aansluiting tot het internet biedt de R15 router aansluitmogelijkheden voor drie bekabelde apparaten op de gigabit poorten.

De D-Link Eagle Pro AI AX 1500 R15 router heeft een adviesprijs van ongeveer 70 euro.

Mesh uitbreidingen: D-Link Eagle Pro AI AX 1500 M15

Heb je toch te weinig bereik in huis? Dat kunnen we ons goed voorstellen. We hebben heel wat routers getest, maar het is geen een model gelukt om direct vanaf de aansluiting in de meterkast een krachtig signaal te leveren op de slaapkamer van onze jongste zoon, die op zolder slaapt. Dat lukte ook de AX 1500 R15 niet. En dus gingen we aan de slag met de D-Link Eagpe Pro AI M15 mesh repeaters. Deze compacte (en subtiel vormgegeven) kastjes van ongeveer 9x9x9 centimeter plaats je op een punt waar het signaal nog krachtig genoeg is, zodat het versterkt kan worden voor een volgende sprong in je huis. Wij hebben er drie geplaatst: eentje op de eerste en tweede verdieping, maar ook eentje bij de achterdeur, zodat we in de tuin ook kunnen genieten van muziek. Iedere mesh repeater voorziet je huis van een nieuw en versterkt netwerk, maar bied daarnaast ruimte voor twee ethernetkabels: eentje om te koppelen aan een router (?) en een voor het aansluiten van een bekabeld apparaat, zoals een gameconsole of werkcomputer. Hiermee verminder je bovendien het aantal draadloze apparaten dat in je netwerk te vinden is, wat de algehele snelheid en stabiliteit zal verhogen!

De D-Link Eagle Pro AI AX 1500 M15 3-pack mesh repeater heeft een adviesprijs van ongeveer 200 euro.

Range extender: D-Link Eagle Pro AI AX 1500 E15

Wil je een nog makkelijkere manier om je netwerk uit te breiden? Dan prik je een AX 1500 E15 in een stopcontact. Dat is een compacte range extender, die letterlijk het wifinetwerk oppakt en versterkt. Je plaatst hem in een stopcontact waar de verbinding met het internet dus nog goed is, net als bij de mesh repeaters. Wat dat betreft lijken ze heel erg op elkaar. Ook de range extender werkt met mesh, zodat de router zelf bepaalt welke zender het beste signaal geeft. Dankzij de koppeling met de D-Link app profiteer je van tips en adviezen om je signaal te versterken. Op de buitenkant van de extender zie je hoe sterk het signaal is dat wordt ontvangen, zodat je zelf al kunt bepalen wat de beste plek is om hem te plaatsen. Aan de onderkant van de extender vind je een gigabit ethernetpoort, zodat je een bekabeld apparaat kunt aansluiten. Let wel: dit kastje is vrij fors. De kans dat je er nog een stekker naast kan prikken, is vrijwel nihil.

De D-Link Eagle Pro AI AX 1500 E15 Range Extender heeft een adviesprijs van ongeveer 65 euro.

De installatie

Het installeren van de AX 1500 M15 Mesh Repeater verliep vlekkeloos. Vanuit de app wordt je perfect door het installatieproces geleid en zijn de D-Link M15 mesh repeaters met de router gekoppeld. Vanaf dat moment heb je één groot netwerk, waarbij de router en repeaters zelf bepalen welke zender jou het beste signaal zullen geven. Daar wordt je vervolgens mee verbonden! Ieder apparaat is voorzien van een ingebouwde AI WiFi Optimiser, die continu in de gaten houdt wat het beste wifikanaal is. Daarnaast houdt de AI Traffic Optimiser in de gaten wat je allemaal uitspookt op het internet, om de belangrijkste processen voorrang te geven. Daardoor zullen films en games minder snel haperen!

App

Natuurlijk beheer je jouw complete systeem vanuit de D-Link app. Daar zie je hoe het gesteld is met de signalen van jouw complete systeem, maar krijg je ook praktische tips over hoe je verbeteringen aanbrengt. Je kunt zien welke mesh-repeaters het druk hebben en welke het minder druk hebben. Daarnaast kun je de snelheid van je verbindingen testen. Het krachtige systeem biedt genoeg mogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden: waar je dit systeem kunt neerzetten en simpelweg met het boekje kunt installeren, heb je ook toegang tot meer geavanceerde instellingen, zodat je het systeem helemaal naar wens kunt aanpassen en tweaken. Dat maakt het bijzonder veelzijdig. Voor beginners en enthousiastelingen kunnen de slimme en vooral praktische tips en suggesties het maximale halen uit je systeem.

Veiligheid

Alle gegevens worden via de nieuwste coderingen versleuteld. De router en de repeaters maken gebruik van WPA3 versleuteling met 192-bits encryptie. Dat voorkomt in de regel ongeoorloofde toegang tot jouw netwerk. Voor ouders is het fijn om te weten dat er Ouderlijk toezicht (Parental control) aanwezig is. Deze kun je vanuit de app instellen. Maak een profiel voor je kind of kinderen en je kunt de toegang beperken door apparaten aan deze profielen te koppelen. Denk daarbij aan het instellen van een bedtijd of gebruiksduur, maar je kunt ook bepaalde websites blokkeren voor toegang. Vanuit de app kun je ook tijdelijk het internet blokkeren voor deze profielen. Altijd prettig om ze even naar buiten te jagen!


Ga direct naar D-Link Eagle Pro AI op BOL.com.

Recensie over D-Link Eagle Pro AI

CooleSuggesties topper

Blinkt de D-Link uit in spannende specificaties en instelmogelijkheden? Nee, dat niet. Wel krijg je geweldig waar voor je geld en durf ik te zeggen dat dit systeem geweldig is voor iedereen die beter internet in huis wil, zonder al te technisch te hoeven zijn. Uit de doos levert de D-Link Eagle Pro AI namelijk een slim systeem dat automatisch het beste signaal kiest en geeft het je via de app tips en suggesties om de prestaties te verbeteren. Je kunt de router eenvoudig uitbreiden met mesh repeaters voor een betere connectiviteit in huis. Via de app kun je eenvoudige schema’s instellen voor bepaalde profielen, waar je bovendien bepaalde websites kunt blokkeren. Dankzij de scherpe prijs, het AI systeem voor een optimale verbinding én de beschikking over Wifi 6 is dit een echte topper!

Score: 9


Informatie

D-Link Eagle Pro AI
Adviesprijs: 79 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.