logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Cyprus, familierecepten uit een eilandkeuken

Georgina Hayden heeft misschien niet zo’n Griekse naam, maar dat komt eigenlijk omdat ze getrouwd is met een echte Brit. Zelf groeide ze op in Noord-Londen, boven het restaurant van haar Grieks-Cypriotische grootouders. Daar leerde ze alles wat met eten te maken heeft, doordrenkt met een flinke Griekse inslag, uiteraard. In het boek Cyprus laat ze zien waar de Griekse keuken om draait, middels tientallen echte familierecepten om je vingers bij af te likken.

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat

Wat het boek zo bijzonder maakt, is dat het geen bonte verzameling recepten is, uit alle hoeken van het internet bij elkaar geraapt en gefinetuned tot ze echt kloppen. Nee, dit zijn recepten en gerechten die in één en dezelfde familie gebruikt worden, waardoor ze een geweldige samenhang laten zien. Het is lastig om te omschrijven, maar het zijn allemaal eerlijke gerechten waar vooral de liefde voor de puurheid en kwaliteit van de ingrediënten van afstraalt. Dat blijkt ook uit het boek zelf, aangezien er ruim aandacht wordt geschonken aan tekst en uitleg over de verschillende ingrediënten. De hoofdstukindeling is overigens ingedeeld per categorie, met ‘ontbijt’ als buitenbeentje. Daarna ga je namelijk in op mezze, groenten granen en peulvruchten, vis, vlees, bijgerechten, zoet en drankjes.

Persoonlijke touch

Ieder recept is duidelijk uitgelegd met stap voor stap instructies. Daar zou weinig aan mis kunnen gaan. Het gros van de recepten is vergezeld van een smakelijk ogende foto, geheel in lijn met de Griekse zonnige sfeer. Tussen de gerechten door vind je ook sfeervolle foto’s van het Griekse eiland Cyprus, zodat je helemaal in de juiste sfeer blijft. Wat de recepten zo persoonlijk maakt is niet alleen de smaak en het recept zelf (want die zijn door de jaren heen natuurlijk helemaal doordrenkt met de kennis en ervaring van deze culinaire familie). Nee, het zijn de inleidingen die dit boek zo charmant maken, waarin Georgina kort vertelt waarom dit recept het kookboek heeft gehaald. Een korte anekdote, tips en trucs, er komt van alles in terug.

Ga direct naar Cyprus op BOL.com.


Recensie over Cyprus

Griekse kookboeken zijn er in alle soorten en maten. Ikzelf vind een persoonlijk kookboek als dit, vol familierecepten, de leukste. Ze vormen een eenheid qua smaken en de manier waarop ze bereid worden, gebruiken vaak eenzelfde kruidingen – als een paar recepten je bevallen, zul je ook genieten van de rest. De persoonlijke noot aan het kookboek is simpelweg charmant, de foto’s van de familie en het eiland maken het helemaal compleet.

Score: 8


Informatie

Cyprus,
Illustrator: nvt
Uitgever: Becht uitgevers, 304 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789023016267. Prijs: 27.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.