Hoewel we nog best lang hebben mogen genieten van redelijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, is het de laatste dagen koud. Heel koud. De temperaturen duiken onder nul en dat betekent dat we er bijna niet meer onderuit kunnen om de verwarming aan te doen. Hoewel je dat met de huidige gasprijzen liever niet wilt, moet je ook niet in de kou gaan zitten. Een extra trui, dikke sokken en een fleece deken maken een groot verschil, maar soms helpen ook die maatregelen niet meer. Maar wat moet je doen als je CV-ketel er in de winter mee ophoudt? En kun je voorkomen dat dit gebeurt?
Wees er op tijd bij
Als je CV-ketel het begeeft en je dus in de kou komt te zitten, is het noodzaak om er zo snel mogelijk werk van te maken. Monteurs hebben het in deze tijd ontzettend druk, dus zoek direct contact met een bedrijf dat je kan helpen. Hij of zij kan je advies geven over de mogelijkheden en hopelijk het probleem zo snel mogelijk oplossen.
Wat kun je zelf doen?
Hoewel je altijd het beste een professionele monteur kunt inschakelen, zijn er soms dingen die je zelf kunt doen. Controleer of je CV-ketel wel is aangesloten op de elektriciteit en of deze wel aanstaat. Bekijk of alle radiatoren het niet doen of dat het beperkt blijft tot één. In het laatste geval ligt het probleem waarschijnlijk ergens anders. Je kunt de CV-ketel opnieuw opstarten en de druk controleren. Ga niet veel verder dan dat, voordat je het probleem nog groter maakt. Vind je het leuk om zelf met installatietechniek (wat nog veel meer is dan alleen CV zaken) bezig te zijn of ben je geïnteresseerd om er meer over te weten? Neem dan eens een kijkje in een installatietechniek magazine. Wie weet steek je er nog wat van op en kun je kleine problemen zelf oplossen.
Voorkomen is beter dan genezen
Zorg ervoor dat je de ketel minimaal één keer per jaar laat controleren. Hierbij worden allerlei belangrijke onderdelen gecheckt en weet je wat de status is. Je kunt de CV-ketel het beste eerder in het jaar al laten controleren. Als er dan iets mis blijkt te zijn kun je het in ieder geval laten repareren voordat de koude winter aanbreekt. Niet alleen omdat je dan zelf niet in de koud komt te zitten, maar ook omdat cv-monteurs het in die periode extra druk hebben. Veel mensen laten het er helaas op aankomen en moeten dus een monteur inschakelen op het moment dat het nodig is, oftewel in de winter. Dat zorgt voor een hoge werkdruk en betekent dat jij misschien wel een tijdje moet wachten totdat je geholpen wordt. Laat onderhoud en controle dus regelmatig uitvoeren en doe dit op tijd, voordat het te laat is. Mocht het tijd zijn voor een geheel nieuwe installatie, dan kun je dit ook het beste niet in de winter doen, maar daarvoor. Zo weet je zeker dat je er op het juiste moment warmpjes bij zit.