logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Creed III


Creed III is de negende film in de Rocky-wereld en de derde film (hey – vandaar die III!) in de Creed-franchise. Het is een bijzondere film, aangezien Michael B. Jordan hier zijn regiedebuut maakt én terugkeert in de rol van Adonis Creed. Daarmee treedt hij overigens in de voetsporen van Sylvester Stallone, die ook vier van zijn eigen Rocky-films regisseerde. Maar alles goed en wel: wat vonden wij ervan? Lees verder voor onze recensie over Creed III!

Bekijk de trailer van Creed III

De cast van Creed III

In de film zie je

  • Tessa Thompson (“Creed”-franchise, “Passing”)
  • Jonathan Majors (“Da 5 Bloods”, “Lovecraft Country”)
  • Wood Harris (“Creed”-franchise, “Blade Runner 2049”)
  • Florian Munteanu (“Creed II”, “Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings”)
  • nieuwkomer Mila Kent
  • Phylicia Rashad (“Creed”-franchise, “Soul”).

Flashback

De film neemt alle tijd om het verhaal goed neer te zetten. De bron van de film ligt namelijk in 2002, waar twee beste vrienden uiteindelijk gezworen vijanden worden. Maar hoe en waarom? In de flashbak zien we Adonis “Donnie” Creed als tiener uit zijn slaapkamer sluipen om zijn grote broer-figuur, Damian “Dame” Anderson, te zien stralen in ondergrondse gevechten. Een gewelddadige confrontatie op weg naar huis op een nacht bezegelt hun lot, waarbij Adonis geprezen wordt en Damian voor 18 jaar in de gevangenis wordt gestopt. Daarna springen we 15 jaar vooruit, waarin je ziet dat Donnie de bokscarrière heeft waar Dame van gedroomd heeft; een sprong naar het heden onthult dat Adonis gepensioneerd is. Hij heeft zich teruggetrokken in een modern herenhuis in de Hollywood Hills.

Dames wraak

Natuurlijk is er ook tijd voor actie: Dame heeft zich in de gevangenis op alle mogelijke manieren gehard en zoekt nu de boksglorie die hem toekomt. Jonathan Majors, die Dame speelt, brengt een verontrustende energie in de rol – er is iets schichtigs aan Dame onder zijn schijnbaar kalme buitenkant. Het feit dat hij niet duidelijk de hele tijd woedend is, maakt hem enger: hij kijkt en beredeneerd, maar kan zich in de ring volledig laten gaan.

Persoonlijke touch

Creed III is overigens niet alleen maar brute kracht, trainingen en boksgevechten in de ring. Er is veel meer dan dat – en dat is prijzenswaardig. Zo beleef je intieme en persoonlijke momenten in het huis van Adonis Creed, dat prachtig sereen is ingericht. De gebarentaal-gesprekken met hun dochter zijn heel persoonlijk en goed verwerkt. Ook tussen Adonis en Damian zijn er goede momenten, zoals tijdens een tamelijk ongemakkelijk familiediner, waar blikken meer zeggen dan de gesproken woorden.


Ga direct naar Creed III op BOL.com.

Recensie over Creed III

Op het eerste gezicht lijkt Creed III misschien te gaan over gespierde mannen die op elkaar inbeuken, maar het is veel meer dan dat. Het gaat om controle en chaos, precisie en ruwheid. Dame’s zoektocht naar wraak is begrijpelijk, maar de persoonlijke vete gaat veel dieper dan alleen de beruchte overwinningsriem. Ondertussen spelen de mannen op psychologisch vlak met elkaar en proberen ze op elkaar in te praten… waardoor het verhaal een stuk kwetsbaarder wordt.

Score: 8


Informatie

Titel: Creed III
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 111 minuten
Genre: actie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat scenes met geweld

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.