logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Creatieve straatfotografie, David Gibson

Fotograferen is een van de leukste dingen die er zijn. Met een druk op de knop kun je een beeld vastleggen dat het beeld van de situatie toont zoals jij dat in gedachten hebt. Je kunt namelijk heel saai en suf een camera op ooghoogte nemen en de werkelijkheid vastleggen zoals je die in het voorbijgaan ziet, maar je kunt ook creatieve straatfotografie toepassen om die werkelijkheid mooier of specialer te maken dan hij in werkelijkheid is.

Werken met elementen

Het fijne van het boek Creatieve Straatfotografie is wel dat het eigenlijk helemaal niet gaat om de technische aspecten van fotografie. Er wordt nauwelijks gesproken over sluitertijden, ISO lichtgevoeligheden en diafragmawaardes. Er wordt juist naar gewerkt om je creatiever te laten kijken naar de wereld om je heen. Zo leer je dus werken met de elenenten op straat, die je van betekenis kunt laten veranderen.

Schaduw en spiegelen

Zo ga je aan de slag met schaduwen, spiegelingen, reflecties, doorkijkjes, stillevens, close-ups en simpelweg wachten op het juiste moment om een foto af te drukken, zodat er een grappige of bijzondere foto ontstaat. Let daarbij op alle elementen, van bomen tot lantaarnpalen, van honden tot mensen onderling. Let natuurlijk wel goed op wie je fotografeert… niet iedereen is er van gediend om op straat op de gevoelige plaat gezet te worden. Probeer daarom eerst te werken met stillevens en vaste elementen in het straatbeeld, voor je met mensen aan de slag gaat. Probeer eens leuke series te maken met reflectie, herhaling of schaduwwerking

Ga direct naar Creatieve straatfotografie op BOL.com.


Recensie over Creatieve straatfotografie

Zoek je nieuwe inspiratie om je fotografie naar een hoger niveau te werken? Dan is dit boekje echt een geweldig begin. Het is helemaal niet moeilijk om te begrijpen en vraagt weinig technische kennis. Sterker nog: je kunt bijna met alle camera’s deze resultaten behalen, zelfs met je smartphone. Het boek is praktisch en vlot geschreven, met genoeg voorbeelden om inspiratie te krijgen en zelf aan de slag te gaan. De hoofdstukken zijn kort en bondig, maar voor echte topresultaten zou juist die technische informatie prettig zijn. Lensgebruik, diafragmawaardes… het scheidt het koren van het kaf. Maar voor een eerste stap en kekke resultaten is dit een prima boek!

Score: 8


Informatie

Creatieve straatfotografie,
Illustrator: David Gibson
Uitgever: LIbrero, 192 pagina’s, paperback.
Vanaf: 14 jaar. ISBN: 9789463593625. Prijs: 16.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.