logo-liggend-wit-donkerblauw

Creatief met licht: ga aan de slag met led strips

Als slechtziende heb ik iets met licht. Dat klinkt tegenstrijdig, maar ik weet als geen ander wat licht voor je kan betekenen en hoe belangrijk het kan zijn. Daarbij is er een groot spanningsveld tussen praktisch en sfeer. Ik bedoel: praktisch gezien zou ik me het liefst omringen met bakken licht: een omgeving met een slordige 800-1000 watt aan indirect licht zou in mijn geval de perfecte hoeveelheid licht zijn om zonder al te veel inspanning te kunnen zien. Maar hoe gezellig is dat? Niet heel erg… en dus schik ik me in ‘normalere’ hoeveelheden licht, hoewel dat wel feller zal zijn dan in de gemiddelde huiskamer. Daarnaast ben ik ontzettend fan van led strips… en ik zal je vertellen waarom.

lichtstrip lichtkoof ledlamp

Energiezuinig

Natuurlijk is een ledlamp ontzettend energiezuinig, dat zie je al bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om je tuin te voorzien van een solar tuinspot: een beetje zonlicht overdag is al genoeg om je tuin te voorzien van het nodige licht. Je hebt daar zelfs geen stroom meer nodig! Maar als je kijkt naar ledverlichting, is een ledstrip wel heel zuinig en flexibel. Waar je met een normale ledlamp gebruik moet maken van een staande vloerlamp, een tafellamp of een plafondlamp, kun je een ledstrip precies op de plek krijgen waar jij het graag ziet. Zo zorg je heel gericht voor het meest ideale licht.

De voordelen van led strips

Veel mensen zien led strips als een soort high tech gadget die je als een soort neonreclame toeschijnt. Toch is dat juist helemaal niet waar. Het grootste voordeel van een led strip is namelijk dat je hem zo kunt monteren, dat je er juist indirect licht van hebt. Een veelgebruikte manier om ze te gebruiken is aan het plafond in een lichtkoof, waarbij je de lichtstrip verstopt achter een stoer profiel. Maar daarmee doe je de strip eigenlijk weinig eer aan. Je kunt juist licht maken op onverwachte locaties. Omdat de strips voorzien zijn van dubbelzijdige tape, kun je ze overal bevestigen. Plak eens een strip op de bovenkant van je boekenkast, zodat je het plafond verlicht. Of aan de zijkant van een kast, waardoor de muur wordt verlicht. Je zou zelfs onder de kast een strip kunnen kleven, maar dat is wel een tikje extreem. Een andere veelgebruikte plek is onder de keukenkastjes. In plaats van losse lampen of spotjes heb je nu een fijne, egale lichtbron onder de kastjes, die zorgen voor een subliem licht op het aanrechtblad. Afwassen was nog nooit zo fijn 😉

Alle smaken

Het fijne van ledverlichting is bovendien dat het een trend is om ze in verschillende lichtkleuren in te kunnen stellen. Persoonlijk vind ik de echt gekleurde ledverlichting niet erg charmant, hoewel ik wel snap dat sommige mensen er verzot op zijn. Persoonlijk vind ik de lampen die je qua wittint kunt instellen wel te gek. ‘s Avonds kies je dan voor warm wit, als je echt aan iets nauwkeurigs moet werken (of bijvoorbeeld aan het koken bent) kun je kiezen voor koel wit – daglicht, zo je wilt. Dat geeft zowel sfeer als nauwkeurigheid! Middels een afstandsbediening of soms zelfs een slimme hub kun je de lichtkleur en de lichtintensiteit instellen. Feller of minder fel? Je regelt het allemaal in een handomdraai.

Creatief met licht

Maar wat ik helemaal te gek vind aan ledstrips, is dat je helemaal los kunt gaan met je eigen lampen! Ledstrips zijn namelijk heel flexibel. Je kunt ze buigen, oprollen, opplakken en inkorten. Je maakt letterlijk de lamp die jij graag wilt. Je kunt zelfs licht regelen op plekken die minder toegankelijk zijn, zoals boven een keukeneiland. Daarvoor gebruik je een aluminium strip, waar je de led strip in vastkleeft. Die combinatie weegt echt niets en kun je makkelijk met twee touwtjes bevestigen boven je eiland of bevestigen aan een solide standaard. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op. 

Veiligheid

Een andere prettige bijkomstigheid is dat je met ledstrips kunt zorgen voor wat extra veiligheid in huis. Kleef een ledstrip onder aan je (vierkante!) trapleuning en koppel hem aan een bewegingssensor. Detecteert deze beweging? Dan springt de lamp aan en kun je veilig naar boven of naar beneden. Of zorg met een ledstrip voor een verlichting buiten. Licht je terras mooi uit en zorg daarmee direct voor meer overzicht in je tuin als het donker is: inbrekers zullen er gegarandeerd niet van gecharmeerd zijn! Dankzij een energiezuinige led strip verlicht je een groot oppervlak, dat je zonder problemen de hele nacht kunt laten branden.

~ Dit is een aangeleverd artikel of betreft een samenwerking ~

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.