logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Creatief cadeau voor bakkers: een pot brownie

brownie potZoek je een origineel cadeau voor een zoetekauw of iemand die van bakken houdt? Dan moet je dit recept zeker eens uitproberen. Je hebt er een goed-afsluitende glazen pot voor nodig, waar je alle ingrediënten in laagjes in legt. Begin met de bloem, en eindig met de pure chocolade (in stukjes gehakt). De eieren, melk, boter en het vanille-extract moet de ontvanger zelf toevoegen. Het recept is ontzettend makkelijk, je hebt er niet eens een mixer voor nodig.

Recept voor Extra chocoladebrownie

Door:
Voorbereidingstijd: 15
Kooktijd: 20
Soort gerecht: bakken
Genoeg voor: vorm van 25×35 cm – 12 stukjes

Ingrediënten voor een pot brownie

  • 125 gram bloem
  • 1/3 theelepel zout
  • 75 gram pecannoten/hazelnoten
  • 130 gram kristalsuiker
  • 60 gram cacaopoeder
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 90 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
  • Extra: 2 grote eieren
  • Extra: 2 eetlepels melk
  • Extra: 1 theelepel vanille-extract
  • Extra: 165 gram gesmolten boter

Hoe pak je het aan

  • Pak een glazen pot met ongeveer 1 liter inhoud. Doe daar alle ingrediënten in, het lijstje kun je gewoon van boven naar onder doorwerken. Tot aan de ‘Extra’ ingrediënten, anders wordt het een zooitje. Doe de pot dicht en plak d’r een leuke sticker op. Eventueel een servet op het deksel doet al wonderen. Daarmee bepaal je ook de sfeer: valentijnsdag, verjaardag, kerst, …
  • Print de onderstaande instructies uit en geef die bij de pot. Komt goed.
  • Wil je dit recept zelf bakken? Heel goed! Heel makkelijk. Zet de oven vast aan op 180 graden. Vet voor je begint een bakblik in van ongeveer 25x35cm. Echt eerst doen, anders kom je in de problemen.
  • Doe de inhoud van de glazen pot in een grote mengkom. Of doe alle ingrediënten gewoon in een grote mengkom, dat scheelt je weer een glazen pot afwassen.
  • Meng in een andere kom de twee grote eieren, 2 eetlepels melk en de theelepel vanille-extract goed door elkaar. Hier komt een cocktailshaker perfect van pas. Roer dit mengsel door de droge ingrediënten.
  • Smelt de boter. Langzaam! Als de grootste delen zijn opgelost haal je de boter van het vuur en roer je er een paar keer door. Dan heb je een mooie gladde boter.
  • Roer de boter door het beslag, en giet vervolgens het beslag in de ingevette bakvorm. Als je de bakvorm nog niet had ingevet, ben je mooi te laat. Als de boter namelijk afkoelt, wordt het beslag harder en taaier. Het giet dan niet zo mooi in de bakvorm.
  • Zet de bakvorm in de oven en wacht 20 tot 25 minuten. Prik er dan met een tandenstoker of cocktailprikker in. Komt die er redelijk schoon weer uit, dan is je brownie klaar! Laat hem minstens twee uur afkoelen voor je hem aansnijd, dan heeft de chocolade en de boter even tijd om te stollen.
  • Enjoy!
  • Tip: je kunt eventueel nog 50 tot 75 gram rozijnen toevoegen aan het beslag voor een lekker zoet element.

Tekst voor op het cadeau

Hier onder vind je de tekst die je kunt toevoegen op een briefje. Even kopiëren en plakken in een Word-documentje, dat komt vast helemaal goed. Succes!

Pot brownie (12 stuks)

Zelf toevoegen:
2 grote eieren, 2 eetlepels melk, 1 theelepel vanille-extract, 165 gram gesmolten boter, boter om de bakvorm in te vetten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm van 25x35cm in. Doe de inhoud van deze pot in een grote kom. Meng in een andere kom de eieren, de melk en het vanille-extract. Klop deze ingrediënten goed door elkaar. Meng het eiermengsel door de droge ingrediënten. Smelt de boter in een pannetje – op een laag vuur. Roer de gesmolten boter door het beslag tot het een mooi geheel is.
Giet het vervolgens in de bakvorm en zet deze 20 minuten in de oven. De bovenkant moet mooi droog zijn, en een houten cocktailprikker moet er redelijk schoon uitkomen als je hem er in steekt. Is dat niet zo? Zet hem dan nog een paar minuten terug. Laat de brownie goed afkoelen voor je hem aansnijd. Smakelijk!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.