logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Coolpo AI Huddle Pana videoconferencing met groepen

In deze tijd van Corona en lockdowns is videoconferencing echt in een stroomversnelling gekomen. Het is steeds normaler dat mensen vanuit huis komen, of dat klanten niet fysiek aanwezig zijn bij een gesprek. Dat gaat meestal goed, maar wanneer je met meerdere mensen op één locatie bent en in eenzelfde ruimte zit, kan het behoorlijk wat ruis veroorzaken. Al die speakers die hetzelfde geluid afspelen, al die camera’s… dat kan makkelijker! Met de Coolpo AI Huddle Pana Videoconferencing tool kun je meerdere mensen tegelijk in beeld brengen – op een zakelijke en professionele manier.

Webcam met kunstmatige ingelligentie

Je zult nu denken… dat kan met iedere webcam! Als je maar ver genoeg van de camera gaat zitten. Dat klopt. Maar dan staat het hele team als postzegels op het scherm, allemaal in één venster. De Coolpo AI Huddle Pana video conferencing tool pakt het wat dat betreft een stuk professioneler aan. Het bevat namelijk een panoramalens die zelf gezichten herkent. Ieder gezicht krijgt daarbij een apart vak in jouw favoriete conferencing software, of dat nu Microsoft Teams, Zoom of Skype is. Zo lijkt het net alsof iedereen voor zijn eigen beeldscherm zit, terwijl je in feite gewoon rond dezelfde tafel zit. Bovendien gebruikt iedereen de speaker van de Coolpo, alsook de microfoons. Rondzang van geluid is dus niet meer mogelijk! Het voordeel is niet alleen dat iedereen goed in beeld is, maar iedereen kan ook redelijk dicht bij de camera plaatsnemen, waardoor iedereen goed verstaanbaar is.

Bewegings-en geluidsdetectie

Het gave van de Coolpo AI Huddle Pana is wel dat het continu blijft zoeken naar personen, beweging en geluid. De 4K camera zal je dus door het beeld volgen, ook al ben je aan het bewegen of ga je ergens anders zitten. Omdat de camera in de Coolpo AI Huddle Pana een panoramacamera is, zijn er geen fysiek bewegende beelden. Het meebewegen gaat dus vloeiend, zonder horten of stoten. Dat maakt het een heel prettige ervaring, ook voor de mensen die naar je kijken. Het lijkt net alsof je gevolgd wordt door een professioneel team!

Centrale hub

Natuurlijk past de Coolpo AI Huddle Pana zich aan op het gezelschap dat zich om de tafel bevind. Is dat tien man? Dan krijg je tien personen in beeld, netjes uitgekaderd en ingezoomd. Zijn er maar twee mensen of ben jij in je eentje? Dan krijg je enkel die personen in beeld. Dat is al heel praktisch en een enorme kostenbesparing op webcams in kantoor! De Coolpo Pana ziet eruit als een grote fles. De kolos is dan ook best zwaar, ongeveer 30 centimeter hoog en hij neemt 11×11 cm in op het bureauoppervlak. De onderste helft is donkergrijs en fungeert als speaker. De bovenste helft is gemaakt van grijs plastic, met bovenop de ronde 360-graden panoramalens – die je met een kapje kunt afdekken. Onder het apparaat vind je de aansluiting voor de voeding en voor de USB-kabel, waarmee je deze webcam aansluit op een computer of laptop. Daarmee vervangt hij de camera, de microfoon en de luidspreker van de laptop.

Geluidskwaliteit

De Coolpo Pana is voorzien van 3 x 4,7 inch speaker. Dat levert een imposant volume op, maar ook vooral een helder geluid, waarbij stemmen de boventoon voeren in de equaliser. Ik had geen problemen met de verstaanbaarheid in een middelgrote vergaderruimte, maar ook in huis levert hij genoeg volume op (thuiskantoren zullen dus ook zeker profiteren van dit geluid). De microfoons hebben een aardig bereik: tot een afstand van een meter of 4 is iedereen goed verstaanbaar. Daarna zwakt het signaal wat af, maar je kunt een grotere afstand hebben tot de Coolpo Pana.

Software

Onlangs introduceerde Coolpo speciale software voor de Coolpo AI Huddle Pana, waarmee je de camera tot in de puntjes kunt instellen. Helderheid, contrast en ‘verboden gebieden’ kunnen worden aangegeven. Dat is wel prettig. Voordat deze software er was, kon het zomaar zo zijn dat het beeld van een monitor (waar de conferencing call op bezig is) herkent kan worden als gezicht… en dus als extra persoon in beeld komt. Of een schilderij van een portret aan de muur, om maar iets te zeggen. In de nieuwe software kun je aangeven welke gebieden de camera moet overslaan, zodat dit euvel niet meer voorkomt. Aan de andere kant kun je ook juist een gebied vastleggen, zoals een whiteboard, zodat die altijd goed in beeld is. Ook instellingen als digitale ruisonderdrukking, witbalans, tegenlichtcompensatie en belichtingsmodi zijn aan te passen, hoewel dat lang niet altijd nodig is. Prettig te weten is dat ieder gebied apart wordt behandeld worden automatisch verwerkt. BLC verdeelt het camerabeeld in gebieden en gebruikt een andere belichtingsinstelling voor verschillende lichtniveaus. Deze software vraagt overigens best wel wat van je systeembronnen en is niet direct nodig. Heb je niet een heel krachtige computer, dan zou ik eerst kijken of je uit de voeten kunt met de standaard opties en instellingen van de Coolpo Pana – hoewel de software wel echte meerwaarde biedt.


Recensie over Coolpo Pana AI Huddle

CooleSuggesties topper

De Coolpo Pana AI Huddle is een briljante oplossing voor videoconferencing met groepen mensen die bij elkaar in één ruimte zitten. Hij pikt iedereen er goed uit en past de belichting per persoon aan. De AI is in dat geval al briljant. Het geluid is goed, de microfoons pikken stemmen helder en accuraat op. De instelopties vanuit de nieuwe software maken de camera nog beter, omdat je simpelweg meer instelmogelijkheden hebt. Zo kun je delen uit het panoramisch blokkeren of juist altijd in beeld brengen. Het beeld is scherp en het concept dat de camera personen volgt… dat is echt fenomenaal.

Score: 9


Informatie

Coolpo Pana AI Huddle
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 725 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.