logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Coole nieuwe functies voor Microsoft Edge


Het is rommelig en chaotisch in de wereld van browsers. Waar jaren geleden iedereen dankbaar gebruikmaakte van manieren om Internet Explorer de rug toe te keren, is de nieuwe browser van Microsoft, Microsoft Edge, helemaal niet slecht. En het mooie is: de browser blijft in ontwikkeling! Met ingang van versie 88 komen er een paar nieuwe en vooral heel interessante functies bij. Daardoor wordt Microsoft Edge nog interessanter om als browser te gaan gebruiken!

Wachtwoorden en beveiliging

De meest opmerkelijke nieuwe functies van Microsoft Edge 88 hebben betrekking op wachtwoorden. De eerste functie is een wachtwoordgenerator die automatisch willekeurige wachtwoorden genereert als je een nieuw account aanmaakt of een bestaand wachtwoord bijwerkt (wat je zeker regelmatig moet doen). Schrijf die wachtwoorden ook altijd op in een boekje of schrift, maar om het je makkelijk te maken slaat Edge het wachtwoord op en vult het automatisch voor je in, zodat je het niet telkens hoeft op te zoeken of te onthouden. De andere nieuwe wachtwoordtool is de automatische bewaking van datalekken. Een functie die we al zagen bij Google Chrome en Apple wachtwoordbeheer. Edge verwijst naar alle opgeslagen inloggegevens met de laatste datalekken en geeft een seintje als de gegevens voor bepaalde sites op straat liggen. Wat wil nog niet zeggen dat je account is gehackt, maar wel dat de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord voorkomt op ‘de lijst’. Veranderen, dus! Voor beide functies moet je eerst aanmelden bij Edge met een Microsoft-account. Zo schakel je wachtwoordsynchronisatie in bij Edge: Instellingen> Profiel> Synchronisatie> Wachtwoorden. Zo schakel je de wachtwoordgenerator in op Microsoft Edge: Instellingen> Profiel> Wachtwoorden.

Wachtwoorden opslaan en gebruiken in Edge

Schakel ‘Aanbieden om wachtwoorden op te slaan’ en ‘Sterke wachtwoorden voorstellen’ in. Wanneer je een nieuw wachtwoord moet invoeren, biedt Edge aan om het te bedenken. De wachtwoordbewaking is automatisch en is van toepassing op alle aanmeldingen die in Edge zijn opgeslagen. Je vindt deze wachtwoorden onder Instellingen> Profiel> Wachtwoorden> Opgeslagen wachtwoorden.

Slaaptabs

Je kunt instellen dat Edge niet meer alle tabs update, wanneer je ze een tijdje niet meer bekijkt. Openstaande tabs kunnen nu dus “in slaapstand gaan”. Het voordeel daarvan is dat het geheugen van je computer en de CPU beschikbaar komen voor andere programma’s en processen, wat ook het energiebeheer van je computer ten goede komt. Volgens berekeningen zou het ongeveer een derde aan geheugenverbruik en CPU-gebruik kan besparen. Als je Microsoft Edge 88 gebruikt, krijg je na verloop van tijd een pop-upmelding te zien die voorstelt om slaaptabbladen in te schakelen om het gebruik van bronnen door Edge te verminderen. Wil je deze sluimerstand zelf instellen? Ga dan naar Instellingen> Systeem> Hulpbronnen opslaan. Daar kun je instellen hoelang een tabblad inactief moet zijn voordat het gaat slapen, of je kunt specifieke websites instellen die nooit in de sluimerstand mogen gaan.

Zijbalk search

Je kunt op internet zoeken zonder een nieuw tabblad te openen of de huidige pagina te verlaten. Markeer eenvoudig een woord en klik met de rechtermuisknop op Zoeken. Er wordt een zijbalk geopend met zoekresultaten.

Nieuw uiterlijk

Edge 88 verandert ook het uiterlijk van de browser, inclusief nieuwe interfacepictogrammen die passen bij de andere producten van Microsoft en meer dan 24 nieuwe browserthema’s die je kunt gebruiken om het uiterlijk van Edge aan te passen. Elk thema heeft zijn eigen kleurenschema en achtergrond. Bij de achtergronden kun je kiezen uit verschillende ontwerpen, waarbij je illustraties zult vinden uit Microsofts games, zoals Halo, Forza, Sea of ​​Thieves, maar ook Wonder Woman 1984 en een paar originele ontwerpen komen voorbij. Je vindt ze in de nieuwe Edge-add-onspagina.

Andere nieuwe features

Je kunt inkomende e-mails van Outlook zien in een nieuw tabblad.
Synchroniseer tabbladen en je zoekgeschiedenis tussen verschillende apparaten.
Automatische profielwisseling is nu beschikbaar op Mac.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.