logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Coole doe-het-zelfprojecten met lijm


Met lijm voor metaal, ijzer, hout of kunststof kun je enorm coole projecten uitvoeren. Lijm is ontzettend handig materiaal voor grote of kleine doe-het-zelfprojecten. Vind je het leuk om in je vrije tijd te knutselen? Wij hebben een vijftal knutselprojecten voor je uitgezocht waarmee jij je kan uitleven en je mooie spullen kunt maken of repareren.

1 – Repareren van metalen meubels

Als je metalen meubels hebt die kapot zijn of loszittende onderdelen hebben, kun je metaal- of ijzerlijm gebruiken om deze te repareren. Voordat je begint, moet je er eerst voor zorgen dat het oppervlak waarop de lijm moet worden aangebracht schoon en droog is. Breng vervolgens een dunne laag metaallijm aan op het oppervlak en bevestig het afgebroken stuk. Laat het vervolgens ongeveer een uur drogen voordat je het meubelstuk opnieuw gebruikt. Dit is een eenvoudig en betaalbaar doe-het-zelfproject waarmee je bespaart op kostbare vervangingen.

2 – Creëren van metalen decoratie

Maak metalen decoratie, zoals metalen bloemen of andere vormen. Je kunt bijvoorbeeld blikken gebruiken om de bloemen te maken en deze vervolgens aan een stok of tak bevestigen met ijzer- of metaallijm. Dit is een leuke activiteit voor in je vrije tijd, die leidt tot unieke resultaten. Het is ook leuk om dit met je kinderen te doen, waarbij veiligheid natuurlijk wel voorop staat, want metaal kan scherp zijn. Gebruik daarom altijd handschoenen als je aan het knutselen bent met metaal.

3 – Houten bloemenvaas maken

Nu je metalen bloemen hebt gemaakt, mag een bloemenvaas niet ontbreken. Maak een vaas van hout. Je hebt hier houten planken, houtlijm, schuurpapier, verf of beits voor nodig. Maak de planken op maat en schuur de randen en oppervlakken. Vervolgens zet je de planken in de verf of beits en laat het hout goed drogen. Daarna breng je houtlijm aan op de randen van de planken aan, druk je ze stevig tegen elkaar en klaar is je vaas.

4 – Sieraden maken

Met metaal kun je prachtige sieraden maken die uniek zijn en prachtig zijn om te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een robuuste armband en stoere oorbellen. Je kunt hiervoor stukjes metaal buigen, die je aan elkaar plakt met speciale ijzerlijm om ze tot sieraden vormen. Dit is een creatieve manier om je eigen, unieke stijl te ontwikkelen en echt persoonlijke sieraden te creëren.

5 – Geef speelgoed een tweede leven

Speelgoed gaat helaas niet levenslang mee. Maar als een onderdeel los zit of kapot is, kun je dit handig repareren met lijm. Zorg ervoor dat het speelgoed schoon en droog is voordat je aan de reparatie begint. Breng vervolgens een dunne laag secondelijm aan op het kapotte gedeelte en bevestig het. Laat het vervolgens ongeveer een uur drogen voordat je het speelgoed weer gebruikt. Dit is een snelle en eenvoudige manier om speelgoed te repareren, waardoor je kinderen er weer snel mee kunnen spelen. Bovendien is het ook een milieuvriendelijke optie, want je geeft het een tweede leven en maakt er duurzaam speelgoed van.

Tips bij knutselen

Tot slot geven we je mee dat wanneer je een cool knutselproject met lijm uitvoert je altijd de instructies op de verpakking moet volgen. Bescherm je handen bovendien goed door handschoenen te dragen tijdens het knutselen. Ook is het belangrijk de materialen in een goed geventileerde ruimte te gebruiken om je gezondheid te beschermen.

Over het algemeen biedt lijm voor metaal, kunststof of ander materiaal veel mogelijkheden voor leuke en creatieve doe-het-zelfprojecten. Je kunt reparaties uitvoeren, unieke objecten creëren en kosten besparen. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van deze leuke hobby!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.