logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Coole boeken over draken en monsters

De wereld zit vol rare wezens en schepsels. We hebben ze nog lang niet allemaal ontdekt of gezien. Toch zijn er veel verhalen of nog vreemdere wezens: draken en yeti’s, weerwolven en andere enge wezens. Wat is daar allemaal van waar, en hoe komen ze aan die verhalen? Soms moet je d’r gewoon niet te veel over nadenken en je verwonderen over die rare schepsels. Deze twee boeken laten je zien hoe wonderlijk de wereld kan zijn, als je je fantasie even de vrije loop laat.

Het Complete Drakenboek

Het boek ‘Het complete drakenboek’ is een soort van gids over draken. Er staan 4 hoofdstukken in. Hoofdstuk 1 gaat over Westerse draken. De schrijfster geeft voorbeelden van welke draken dat zijn en vertelt wat feitjes over de beesten. In de inleiding van het hoofdstuk maakt ze met behulp van een tekening duidelijk wat de algemene eigenschappen zijn en wat het karakter van de drakensoort is. Je kunt denken aan lange vleugels of scherpe klauwen, of aan een vals of een lief innerlijk. Na deze korte inleiding worden er voorbeelden gegeven van het overkoepelende drakensoort. Hierbij zijn veel verschillen. Zo hebben sommigen een schudkleur, om hun prooi stilletjes te kunnen besluipen, en sommigen draken een opvallende kleur. Die opvallende kleur werkt dan niet in hun nadeel, want er zit ook een verschil in de jacht. Deze vrolijk gekleurde draken wurgen je of zijn bijvoorbeeld heel erg snel. Ontsnappen is dus nog steeds niet mogelijk.

In de volgende hoofdstukken komen de onderwerpen Oosterse draken, Bijzondere draken en Drakenkunde aan bod. Bij hoofdstuk 2 en 3 kun je het zelfde verwachten als bij hoofdstuk 1, maar dan met andere draken. Bij hoofdstuk 4, Drakenkunde, wordt informatie gegeven over hoe je een draak opvoed, hoeveel een draak en meer van dat soort weetjes.

Ga direct naar Het Complete Drakenboek op BOL.com.


Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan

In dit boek vind je de meest vreemde wezens die je ooit had kunnen bedenken, en die blijkbaar ook nog een echt bestaan! De schrijver vertelt alle dingen die je moet weten om het wezen te kunnen herkennen. Er staat ook een mooie illustratie bij en daarnaast een blokje met de eigenschappen. Ik neem even de Cerastes als voorbeeld:

Uiterlijk: slang met hoorns                      Voedsel: mensen, vogels
Kleur: zandkleurig                                     Habitat: woestijn
Huidtype: hele zachte schubben            Locatie: Libië
Omvang: 1 meter                                      Levenswijze: alleen
Kracht: giftanden                                      Schaal van levensgevaar: 4 van de 5

Er staan een paar alinea’s tekst boven dit blokje, die deze eigenschappen verder verduidelijken en uitleggen. Ook geeft de schrijver meer uitleg over het wezen en deze te werk gaat om te overleven in deze korte stukjes tekst.

Ga direct naar Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan op BOL.com.


Recensie over Monsterboeken

Beide boeken zijn een soort van gidsen van vreemde wezens. Beide boeken zijn ook mooi geïllustreerd. Wel op een hele andere manier, ‘Het complete drakenboek’ in kleur en cartoonachtig, en ‘Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan’ meer schetsend en zwart-wit. Het is allebei leuk geschreven, en voor mij heeft er geen boek mijn voorkeur, ze zijn gewoon leuk! Mijn cijfer is dan ook een 7 voor beide boeken.

Score: 7


Geschreven door Tim

Tim is 15 jaar oud en zit in VWO 4. Hij houdt van sporten, tekenen en taal. Logisch dat lezen en schrijven ook daarbinnen past. Natuurlijk is Tim ook een gamer – maar niet de hele dag. Er moet immers ook genoeg tijd zijn om te eten en koffie te drinken! Het liefst zelfgemaakte, van vers gemalen bonen.