Cool én verantwoord: vegetarisch eten

In reclames over barbecueën worden we getrakteerd op plaatjes van brede mannen met baarden die grote lappen vlees wegwerken. Alsof je geen echte man bent als je geen vlees eet! Dat terwijl vegetarisch eten, juist nu, cool is.

In elke vriendenkring is tegenwoordig wel iemand te vinden die heeft besloten geen vlees en vis meer te eten. Sommigen doen dat omdat ze zich er lichamelijk beter bij voelen, anderen doen dat omdat ze niet beter weten en zo zijn opgevoed. Maar de meeste ´nieuwe´ vegetariërs eten geen vis en zeker geen vlees meer vanwege de schade die de vleesindustrie toebrengt aan het milieu.

Dat steeds meer mensen het biefstukje opzijschuiven voor een vegetarische burger of kiezen voor een salade in plaats van een rookworst, is dan ook geen verrassing. Daarnaast is de vegetarische keuken inmiddels al zo ontwikkeld dat je ook zonder vlees en zelfs zonder vis voldoende eiwitten binnenkrijgt. Groentes als broccoli, bloemkool, spruitjes en spinazie of bijvoorbeeld een oud-Hollandse plak kaas kunnen in die gevallen als perfecte vervanging dienen. Wie zegt dat die stoere grote mannen met baarden uit die reclames vlees nodig hebben?

Dat vegetarisch eten in is, zien we terug in de horeca. Er zijn steeds meer vegetarische en ook veganistische restaurants. En het is zelfs mogelijk om vegetarisch eten te bestellen bij Deliveroo. Je proeft soms haast niet eens dat je vegetarisch aan het eten bent. Want hoewel er voor sommigen nog steeds een imago om vegetarisch eten hangt van een blaadje sla met een gekookt ei, gaat de vegetarische keuken veel verder dan dat.

Sterker nog, de vegetarische keuken zou je gevarieerder kunnen noemen dan de vleeskeuken, als je kijkt wat voor combinaties en gerechten er allemaal mogelijk zijn. Het is dus al lang niet meer cool om als je uit eten gaat die enorme sparerib te bestellen – juist door te gaan voor een vegetarische maaltijd laat je zien dat je nadenkt over wat je eet, en wat voor gevolgen jouw keuze heeft voor je omgeving. Je zal zien dat je er niet raar op wordt aangekeken – sterker nog, je zal erom worden gerespecteerd.

Voor diegenen die te huiverig zijn op vlees en vis helemaal op te geven: je hoeft geen échte vegetariër te zijn om bewuster met eten om te gaan. Een beetje minder vlees eten kan geen kwaad, dit kan al wonderen doen voor het milieu. Nu de zomer echt in aantocht is en de barbecues worden schoongemaakt, denk dan eens aan het milieu en gooi er een paprika of courgette op. Net zo lekker!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.