logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Cock en moord op stand, Peter Romer

De Cock en moord op stand is het 90e mysterie dat de Amsterdamse rechercheur Jurre de Cock moet oplossen. En wat voor een! Het is een bijzonder moordmysterie bovendien, dat plaatsvind op één van de meest iconische plekjes van Amsterdam: Het Paleis op de Dam! Daar wordt een heuse jonkheer vermoord aangetroffen, wat de gemoederen meteen op scherp zet. De politiek begint zich er namelijk mee te bemoeien en het politiekorps wordt daardoor flink onder druk gezet. Maar of De Cock (met ceeooceekaa) zich daar wat van aantrekt?

Vers bloed

Een opmerkelijke toevoeging aan het team van De Cock is Lotty, die na haar stage eindelijk een plekje heeft weten te verkrijgen in het Amsterdamse team op bureau Warmoesstraat. Zij zal ongetwijfeld voor een frisse wind zorgen, naast natuurlijk de jonge Vedder, die De Cock telkens op de voet volgt en van snedig commentaar voorziet.

Dubbele moord

In De Cock en Moord op Stand krijgt het team trouwens niet alleen te maken met een vermoorde jonkheer in het Paleis op de Dam… er wordt nog een moord gepleegd op een boekhandelaar, waarschijnlijk met hetzelfde (of in ieder geval eenzelfde) wapen. Toeval? Of is er een direct verband tussen deze twee gebeurtenissen? Zoals het met veel gegoede kringen gaat, is het ook in de familie van het slachtoffer niet allemaal koek en ei. De rijke familie van jonkheer Hugo van Coevorden heeft niet al te veel op met het slachtoffer. Zijn moeder, die in een luxe verzorgingstehuis zit, lijkt het allemaal ook niet zoveel uit te maken. Of probeert ze juist dingen te verbergen? Ze is in ieder geval duidelijk gewend om op haar wenken bediend te worden, wat het voor De Cock niet altijd even gemakkelijk maakt om de waarheid boven water te krijgen. De vermoorde boekhandelaar op zijn beurt heeft ook een duidelijk vizier op zijn voorhoofd, gezien de manier waarop hij met zijn zakenpartner omging. Maar was dat genoeg voor moord? En wat heeft de jonkheer er dan mee te maken?


Ga direct naar De Cock en moord op stand op BOL.com.

Recensie over De Cock en moord op stand

De detectiveverhalen van De Cock houden mensen al tientallen jaren bezig. Het zijn relatief korte verhalen in een herkenbare omgeving, met typische Amsterdamse portretten die het toneel betreden (en afgedragen worden…). Het team van De Cock hoeft inmiddels geen introductie meer. De bijdehante opmerkingen van Vedder, de cynische blik van De Cock… het is allemaal gesneden koek. De frisse wind van Lotty is dan ook een welkome aanvulling op het team. Ik ben benieuwd wat dat in komende verhalen gaat opleveren! Daarnaast is het een fraaie blik in de politieke wereld van ons land, zeker na de Tweede Wereldoorlog, waarin alles één grote chaos was en de weg voor de grootste deugnieten open lag.

Score: 8


Informatie

Titel: De Cock en moord op stand
Auteur:
Uitgever: De Fontein
Aantal pagina’s: 158
Type boek: Paperback
ISBN: 9789026152283
Prijs: 10.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.