logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Cobra Kai: The Karate Kid Saga Continues


Karate Kid was een driedelige filmreeks die destijds een enorme impact had op veel jongeren… en de populariteit van karate als sport. De twee films die daarna kwamen, hadden een minder groot effect, hoewel die met Jayden Smith best oké was. Netflix heeft een tijdje terug het nobele plan opgezet om een spin-off te maken van de filmreeks, waarbij bad guy Johnny Lawrence uit de eerste film, de ‘eindbaas’ waar Daniel (Danny) LaRusso het tegen op moest nemen – de hoofdrol speelt. Hij is inmiddels aan lager wal geraakt en drinkt als een ketter… dan bedenkt hij ineens het nobele plan om een eigen dojo te beginnen, wanneer hij het opneemt voor zijn nieuwe buurjongen. De game Cobra Kai: The Karate Kid Saga Continues is geïnspireerd op de Netflix-serie en is een bijzondere game geworden. Lekker old-school, maar dan met een vers randje. Net als de serie!

Een klassieke beat ‘em up

Nu kom je tegenwoordig vrij weinig van dit soort games tegen: Cobra Kai is een beat ‘em up zoals ik die van vroeger ken, van klassiekers als Streets of Rage en Final Fight. Ook de vormgeving is daar deels op geïnspireerd, met vrij eenvoudige karakters die wat blokkig bewegen… maar wel een stoere uitstraling hebben. Er zitten ook een paar mooie nieuwe elementen in, zoals de mogelijkheid om steegjes in te lopen in plaats van op de rechte weg te blijven. Dat vechten doe je vanuit de Cobra Kai dojo, maar je kunt er ook voor kiezen voor de Miyagi-Do. Veel verschil levert dat niet op in het spel zelf, enkel de karakters wisselen. Leuk detail is dat de acteurs uit de serie hun rol opnieuw vervullen voor hun personages. Zelfs de hoofdpersonen Ralph Macchio als Daniel en William Zabka als Johnny zijn voor de microfoon getrokken voor leuke kreten en uitspraken, wat de game echt wel een meerwaarde geeft.

Bekijk hier de trailer:

Lekker knokken

Het spel is stiekem best uitgebreid, wat je niet van zo’n beat ém up game als Cobra Kai zou zeggen. Er zijn talloze missies waarin je aan de slag kunt om vijanden in elkaar te meppen en zoveel mogelijk collectables te verzamelen. Daarnaast kun je in de dojo jouw personages verbeteren… of de dojo zelf een upgrade geven. Door ieder karakter te verbeteren, kun je hun kracht, vaardigheden en algemene statistieken verhogen. Het upgraden van je dojo heeft eenzelfde effect, maar dan voor alle personages die zich bij jouw dojo hebben aangesloten. Zo wordt je uitgenodigd om oude levels opnieuw te spelen om je score te verbeteren of om bepaalde voorwerpen op te sporen. Een leuke uitdaging, maar het gaat natuurlijk om het knokken. Dat is dan wel weer op zijn ouderwets: die zijn niet zo divers als je zou willen. Er zijn normale tegenstanders en moeilijkere tegenstanders, met af en toe een eindbaas waar je flink op de knoppen moet knallen. Daarbij gaat het ook om overleven… probeer niet te veel klappen op te vangen! En gebruik de speciale skills van jouw personage. Gelukkig kun je wisselen tussen verschillende karakters, zodat je met frisse moed kunt verder vechten. Leuk is ook de lokale co-op, waardoor je met zijn tweeën door de straten kunt dralen om mensen in elkaar te meppen.

Bediening en besturing

De bediening van Cobra Kai is heel eenvoudig en rechtdoorzee. Je kunt slaan en schoppen, door meerdere malen te tikken vorm je combo’s. In combinatie met de pijltjestoetsen krijg je verschillende aanvalsmoves. Natuurlijk kun je ook ontwijken en afweren, dat is één van de belangrijkere functies van deze game. Heb je jouw vijanden op de grond gewerkt, dan kun je met de linker- en rechter schouderknoppen acties uitvoeren. Als kers op de taart heb je nog jouw eigen special attack en de dojo-vaardigheden die je – na verloop van tijd – kunt inzetten om de winst te behalen. Dat geeft je genoeg mogelijkheden om doelloos op je knoppen te rammen, maar ook om heel gericht en bewust je vijanden neer te halen.


Recensie over Cobra Kai: The Karate Kid Saga Continues

Cobra Kai is een geweldige vechtgame, lekker old-school en een verademing in al het 3D geweld. Toch mist hij de nodige finesse. De kleurrijke game spreekt aan, maar de animaties zijn regelmatig best knullig. Ze lijken als papier, zoals ze over straat bewegen en gevechten aangaan. Ook dat is iets dat me van de oude classics bijstaat, maar je zou zeggen dat die technieken toch wel stukken beter moeten zijn. Hopelijk komt er een upgrade die deze missers fixt, dan is het een geweldige game. Nu is hij zeker leuk en een welkome afwisseling op het bestaande assortiment games.

Score: 7


Info

Cobra Kai: The Karate Kid Saga Continues, Mindscape
PS4, actie.
Prijs: 39.95 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.