logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

CN Buddy Network: wees een maatje, geen pestkop

buddy networkPesten is een probleem waar bijna alle kinderen op de basisschool mee te maken krijgen. En dat is niet ok! Daarom roepen TV-zender Cartoon Network en comedian Arie Koomen kinderen in Nederland op om zich actief in te zetten tegen pesten. In samenwerking met De Kindertelefoon en jeugdkrant Kidsweek creëert Cartoon Network een platform voor kinderen, leraren en ouders die met pesten te maken hebben. Het initiatief ‘Wees een maatje, geen pestkop‘ gaat vandaag van start en maakt gebruik van Cartoon Network’s unieke animatiestijl en vertelkracht om pesten aan te pakken op een manier die kinderen motiveert te praten over hun ervaringen, een goede vriend/in te zijn en hulp te bieden aan anderen.

Pesten gebeurt overal: op school, op de sportclub, op internet en tijdens het spelen. Sommige kinderen denken dat ze alleen een grapje uithalen, maar als kinderen iemand anders expres pijn doen is dat pesten. Kinderen die gepest worden, voelen zich bang en alleen. Deskundige partner in de anti-pestencampagne is De Kindertelefoon, de organisatie die in gesprek gaat met kinderen en jongeren vanuit het anonieme en vertrouwelijke standpunt. De Kindertelefoon luistert, ondersteunt en geeft informatie en advies over alles wat kinderen en jongeren bezig houdt. Pesten is een onderwerp waar veel over gebeld, gechat en in de kennisbanken gezocht wordt bij de Kindertelefoon. Meer dan 18.000 kinderen en jongeren belden in 2014 De Kindertelefoon over pesten, meer dan 5.000 chatgesprekken hadden het onderwerp pesten en meer dan 7.000 keer werd in de kennisbanken gezocht op het onderwerp pesten. Deze cijfers geven aan dat het probleem van pesten in Nederland groot is en dat hier blijvend aandacht aan gegeven moet worden. Het motto van De Kindertelefoon is: je staat er niet alleen voor, we zijn er voor jou!

unnamed

arie koomenHet online platform, http://buddy.cartoonnetwork.nl, geeft vanaf vandaag kinderen informatie over pesten met enkele vuistregels hoe je ermee omgaat. In gloednieuwe animatiespots wordt duidelijk gemaakt wat de gevolgen zijn van pesten, gezien vanuit verschillende perspectieven: de pester, de toekijker en het mikpunt. Arie Koomen zet de boodschap op luchtige wijze kracht bij, om kinderen aan te zetten over het onderwerp te praten. De comedian vindt het belangrijk dat hier aandacht voor wordt gevraagd op een manier die kinderen aanspreekt. “Ik ben Arie Koomen, ik ben comedian en ik vind pesten helemaal niet grappig” aldus Arie. Hij vervolgt: “Ik ben nooit gepest maar was daar wel bang voor. Ik zag wel wat het met iemand doet. Helaas was ik toen niet in staat om te handelen. Ik miste een cape en was waarschijnlijk zelf bang om doelwit te worden. Ik wil nu aandacht vragen voor het probleem en kinderen vertellen dat je makkelijk iets aan pesten kunt doen: Ermee ophouden! Simpeler kan het niet. Help elkaar en voordat je het weet heb je misschien wel een vriend(in) voor het leven.”

De campagne tegen pesten wordt tevens ondersteund door jeugdkrant Kidsweek, die via de lesbrief op scholen aandacht vraagt voor de anti-pestencampagne. De lesbrief is gekoppeld aan een actie, waarmee de winnende klas een comedymiddag wint over het thema pesten met een hoogstpersoonlijk bezoek van Arie Koomen.

Het online platform http://buddy.cartoonnetwork.nl is vanaf vandaag beschikbaar voor kinderen, leraren en ouders. Tevens worden diverse spots over pesten uitgezonden op Cartoon Network.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.