logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Clever, 999 games


Dobbelspellen zijn bijna altijd een succes. Het is wonderlijk hoe de macht van het toeval en het lot je spelverloop kunnen bepalen. Maar het is nog leuker als jouw actie de meeste invloed blijkt te hebben op het spelverloop. Al eerder speelden we uren met spellen als Qwixx, nu is die verslaving zonder twijfel overgeslagen naar Clever, de nieuwste telg uit de stal van 999 games.

Dobbelen maar!

In Clever draait het om slim plannen en voor een groot deel gokken op wat komen gaat. In ons geval spelen we het spel met vier spelers, het bestaat dan ook uit vier rondes. Iedere ronde bestaat weer uit vier beurten – voor elke speler een. Als je aan de beurt bent, mag je dobbelen met de zes verschillende dobbelstenen. Iedere dobbelsteen heeft weer een eigen kleur, die je in een apart vlak van je scoreblad mag invullen. Kies je een dobbelsteen, dan mag je die neerleggen op een vlakje op je scoreblad. De stenen die lager zijn dan je gekozen dobbelsteen leg je in het midden van de tafel neer, op een zilveren dienblad die is afgebeeld in de doos. Daar mogen de andere spelers aan het einde van de beurt een keuze uit maken. Het is dus belangrijk dat je eerste keuze niet te hoog is, anders ben je flink wat dobbelstenen kwijt!

Kiezen maar

Iedere kleur dobbelsteen heeft een eigen effect op de scorekaart. De ene kleur moet telkens oplopen, de andere kleur mag willekeurig geplaatst worden en weer andere kleuren mag je weer als een soort bingokaart afstrepen, waarbij je punten of bonussen verdient wanneer je een rij of kolom compleet hebt. Die bonussen kom je trouwens overal wel tegen, wanneer je bepaalde vakjes in een rij of tabel hebt ingevuld. Soms krijg je dan de mogelijkheid om een keer opnieuw te dobbelen als je niet tevreden bent over het resultaat, mag je een dobbelsteen extra gebruiken op je scoreblad of mag je van een bepaalde kleur iets afvinken. Kostbare bonussen, die je absoluut moet verzamelen. Het is namelijk maar wat goed om die bonussen te verdienen en in te zetten!

Ga direct naar Clever op BOL.com.


Recensie over Clever

CooleSuggesties topper

Clever is een geweldig spel, dat voor een heel groot deel bestaat uit dobbelen. Het is echter niet zo maar een kansspel, aangezien je ontzettend veel mogelijkheden hebt om dat lot opnieuw te beproeven, bijvoorbeeld door een dobbelsteen extra aan te kruisen of je stenen opnieuw te gooien. De handleiding lijkt imposant en verwarrend, maar blijkt heel praktisch om te spelen. Goed doorlezen en gewoon beginnen, dus! Het eerste potje hebben we elkaar nog een beetje geholpen met het maken van de keuzes, daarna ging het er fel op. Geloof me! Klein kritiekpuntje: scoreblocks raken ooit op… en moet je dus bijkopen.

Score: 9


Informatie

, 999 games
Genre: dobbelspel, Tijdsduur: 15-45 minuten.
Voor 1-4 spelers. Leeftijd: vanaf 7 jaar. Prijs: 13.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.