logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Bezoek de coole stad Rotterdam


Stedentrips staan misschien niet heel erg hoog op je wensenlijstje. Ergens is dat ook wel logisch, want een vakantiepark met grote grasvelden waar je een bal kunt trappen, subtropische zwemparadijzen met gave glijbanen en bowlingbanen binnen handbereik klinken erg aantrekkelijk. Toch is een citytrip ook erg cool! Wij gaan regelmatig naar steden en ontdekken de leuke activiteiten die je kunt doen. Onlangs bezochten we Rotterdam. Vanuit onze kant van het land (regio Nijmegen) is dat een behoorlijke afstand, die je niet alle dagen overbrugt. En dus besluiten we er een paar nachten te verblijven. In stijl! Want in de bijzondere Kubuswoningen, direct aan treinstation Blaak, kun je logeren!

Stayokay Rotterdam

Een aantal van deze kubuswoningen, die in 1986 door architect Piet Blom zijn neergezet, zijn omgetoverd tot een groot Stayokay hostel. Er zijn slaapzalen beschikbaar, maar je kunt ook een kamer boeken voor jouw gezelschap. Je hebt dan de beschikking over en eigen toilet en douche, en dat is eigenlijk wel zo prettig. Onder in de kubussen heb je een mooie ruimte waar je lekker kunt zitten, een spel kunt spelen of een hapje kunt eten (er is een ontbijtbuffer in de prijs inbegrepen, super handig en lekker, dat krakend verse brood). De kamers zijn eenvoudig ingericht met een paar stapelbedden, een open kast en een paar haken voor je jassen. Er is een eenvoudige douche en toilet aanwezig, en in onze kamer was er een wasbak direct na de ingang. Simpel, doch efficiënt. Aan de schuine wanden zie je nog dat je in een kubuswoning slaapt. Ook zijn er in de hallen en overlopen restanten te zien van deze woningen, wat erg grappig is gedaan.

citytrip rotterdam-1

Kijkkubus

Voor een blik in een echte kubuswoning kun je terecht in de Kijkkubus van Rotterdam. Deze woning is al sinds jaar en dag opengesteld voor het publiek. Hier vind je een compleet ingerichte woning, wat je een goed beeld geeft van de ruimte en de mogelijke inrichting: van de keuken tot aan de badkamer, van slapen tot leven. Voor 3 euro per volwassene en twee euro per kind mag je een kijkje nemen. Zeker de moeite waard! Nu is het wel zo dat Rotterdam redelijk te koop loopt met hun kubuswoningen. Toch zijn dit niet de eerste! Piet Blom, de architect, heeft in 1977 namelijk eerst uitgeprobeerd of het principe van de woningen wel werkt. Dat heeft hij in Helmond gedaan (de eerste woningen staan aan de Wilhelminalaan in Helmond). Een paar jaar later heeft hij een reeks huizen in het centrum van Helmond gebouwd, met daaraan gekoppeld Theater het Speelhuis. Helaas is dat theater met en aantal van deze bijzondere stadswoningen afgebrand en niet meer in ere hersteld. Uit ervaring kan ik vertellen dat er een groot verschil zit in de eerste woningen in Helmond (ikzelf heb een paar jaar gewoond in zo’n kubuswoning) en die in Rotterdam. Zo zijn de woningen in Helmond niet geïsoleerd, waardoor je de hele houten balkenconstructie ziet. Ook waren de trappen een stuk steiler, waardoor je veel meer woonoppervlak hebt!

citytrip rotterdam-2

 

Markthal

Sta je eenmaal buiten de kubussen, dan sta je op Station Blaak met zijn kenmerkende UFO-vormige koepel. Een paar jaar geleden is hier een flink nieuw gebouw neergezet: de Markthal. Appartementen en bedrijven overkoepelen een enorme plaats, waar een soort marktstandjes zijn gevestigd. Hier koop je echt van alles en nog wat, met een grote nadruk op verse producten. Niet altijd even handig als je op vakantie bent, maar mocht je op zoek zijn naar een lekker stuk fruit, een overheerlijke donut of een vers broodje, kun je hier perfect terecht. En het is al een beleving om door al die verswinkeltjes te lopen. Het lijkt wel zo’n grote markthal in bijvoorbeeld Barcelona of Parijs!

Maritiem Museum

Loop je langs de straat Blaak, dan loop je langs het water naar het stadscentrum. Na een paar minuten lopen sla je rechtsaf de Coolsingel in, wat het echte centrum aanduid. Wil je Monopoly compleet hebben? Aan het einde van Coolsingel vind je Hofplein! Op de hoek van Blaak en Coolsingel vind je het Maritiem Museum. Voor een havenstad als Rotterdam mag je die natuurlijk niet missen. In dit museum is niet zo veel te kijken vanuit vitrines. In plaats daarvan is het een museum waarbij vooral heel veel kunt doen! Ontdekken, spelen en leren: het kan blijkbaar zonder problemen hand in hand gaan. Dat zorgt voor een leuk bezoekje. Indrukwekkend is ook het (publiek toegankelijke) haventje achter het museum, waar je een flink aantal verschillende schepen kunt bewonderen. Ook het kijkje in de geschiedenis van de cruiseschepen was erg leuk! Even zitten aan één van de tafeltjes, een quiz spelen over de weetjes op zo’n schip, en een potje shuffleboard spelen… het zorgt allemaal voor een compleet plaatje van een dergelijk schip. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen, zoals Het leven op water of Het eten op je bord. Een supermuseum!

Rondleidingen

Een snelle en makkelijke manier om de stad te leren kennen is door een rondleiding te nemen. En nee, dan bedoel ik geen wandeltocht waarbij je achter iemand met een felgekleurde paraplu aanloopt, maar bijvoorbeeld een hop-on hop-off bustour! Deze bus rijdt rondjes door de stad, langs alle bekende plekjes. Van de Euromast tot het Centraal Station, van de kubuswoningen tot het museumpark en de winkelstraat. Tussendoor krijg je leuke informatie te horen. En je hoeft niet te lopen. Relaxed toch? Daarnaast kun je bij de haltes uitstappen wanneer je wilt. Heb je gezien wat je wilde zien? Dan kun je weer instappen en verder rijden. Er is daarbij wel een beperking: de bus rijdt normaliter maar eens per uur, in het hoogseizoen twee keer. De bus kost 17 euro voor volwassenen voor 24 uur, kinderen betalen 8,50 euro.

 

De havens

Super cool is de Spido. Een rondvaartboot, die je door de havens van Rotterdam leidt. Je stapt op bij de kenmerkende Erasmusbrug, die kun je echt niet missen. Ook cool trouwens om een keer overheen te lopen! In 75 minuten krijg je een kijkje achter de schermen van de Rotterdamse Havens, de grootste industriële haven van heel Europa! Tijdens de rondvaart krijg je van alles te horen over de schepen, de containers en het werk wat er verzet wordt. Je vaart dus letterlijk tussen het havenverkeer in, wat erg indrukwekkend en stoer is. Tijdens de vaartocht kun je gebruik maken van de bar, waar je hapjes en drankjes kunt kopen. Het schip zelf heeft vier verdiepingen, je kunt zowel binnen als buiten zitten om te genieten van de Rotterdamse havens. De rondvaart kost voor volwassenen 12,50 euro, kinderen betalen 7,50. Net als het Maritiem Museum is een rondvaart in de Spido eigenlijk wel iets wat je gedaan moet hebben in een citytrip naar Rotterdam!

Kaartjes en toegangsbewijzen kun je al online kopen. Vaak bespaar je daar wat mee. Wil je veel bezichtigen in Rotterdam? Denk dan eens een de Rotterdam Welcome Card. Deze kaart koop je bij de vvv. Voor drie dagen betaal je 20 euro. Die drie dagen hebben betrekking op het openbaar vervoerskaartje dat je er bij krijgt: hiermee kun je drie dagen lang onbeperkt gebruik maken van bussen, trams en metro binnen Rotterdam. Ook krijg je een informatie- en bonnenboekje waarmee je voor de grootste en belangrijkste attracties 20-50% korting krijgt (bijvoorbeeld 25% op alle hierboven genoemde attracties – en meer!). Da’s toch mooi meegenomen!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.