logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Citytrip: Mechelen met kinderen, dag 2 van 3


Mechelen is een heerlijke stad om met kinderen te bezoeken. Het is een mooie en compacte stad, dat het niet moet hebben van een overdreven commerciële inslag. Het is de tweede stad van de provincie Antwerpen en ligt precies tussen de steden Brussel en Antwerpen in. Ooit was het dé stad van België, toen Margareta van Oostenrijk haar zetel in Mechelen had gevestigd. Een florerend handelscentrum, dat veel rijkdom met zich meebracht. Die schoonheid kun je nu nog steeds bewonderen. Je waant je echt in vervlogen tijden als je door Mechelen loopt! Lees ook dag 1 van onze citytrip naar Mechelen en dag 3 voor meer tips!

Weetje: Wist je dat Mechelen een band heeft met de componist Beethoven? Hij is er zelf niet geboren, maar zijn grootvader wel! Daarom is het ook Van Beethoven, en niet Von Beethoven. Op de Van Beethovenstraat, tegenover de Vismarkt, vind je een beeldje van hem.

Hotel

Als je met een gezin op citytrip gaat, is het belangrijk om zo dicht mogelijk in het centrum te vertoeven. Dan hoef je niet zo veel te lopen of te reizen voor je op de plaats van bestemming bent, wat je veel rust geeft. Ook kun je snel even terugkeren naar het hotel als dat nodig is. Voor die vergeten zonnebril, bijvoorbeeld, of omdat het ’toch fijner plast op de hotelkamer dan in een café’. Novotel Mechelen ligt letterlijk aan de rand van het stadscentrum. Als je het hotel uitloopt zie je de rivier de Dijle al liggen. Vanuit daar loop je de Vismarkt op en via de mooie winkelstraat IJzerenleen richting de markt. Maar eerst: ontbijten! Na een verkwikkende douche vonden we een plekje in de ontbijtzaal, waar we genieten van een welverdiende cappuccino, melk, muesli, granola, een keur aan broodjes, fruit, hartige waren… te veel om op te noemen en vooral ook om op te kunnen, hoe verleidelijk het ook is. Kinderen wanen zich even een god in Mechelen, zo’n uitgebreid buffet krijgen ze thuis niet voorgeschoteld ;). Vanuit het hotel beginnen we aan onze ontdekkingsreis.

Mechelen stuurt je stappen

Bij VisitMechelen, het vvv-kantoor van Mechelen op de Markt, kun je terecht voor een aantal leuke speurtochten. Onze keuze viel op Mechelen stuurt je stappen – Van Arend tot Zwaluw. Deze speurtocht leidt je langs de dieren in Mechelen in al zijn vormen. Als beeldje, als decoratie op huizen, maar ook de vieren die echt in de stad leven. Bij de speurtocht hoort een informatieboekje en een grote plattegrond, Het Grote Plan. Daarmee kunnen kinderen de route bepalen, hoewel de stap-voor-stapbeschrijving juist in het boekje van Mechelen Stuurt Je Stappen staat omschreven. Dankzij de route die je bewandelt doorkruis je het hele stadscentrum van Mechelen en loop je van de markt naar het Begijnhof tot de Keizerstraat. Onderweg kom je veel bezienswaardigheden tegen, waaronder ook een aantal Spelprikkels. Dat zijn activiteitenpunten waar je lekker even kunt spelen of ontdekken, zoals een labyrinth, Opsinjoorke XXL of een waterpiano. De route duurt ongeveer 2,5 uur, wees daar op voorbereid! Onderweg kom je natuurlijk een paar punten tegen waar je even rust kunt houden of lekker kunt gaan zitten.

Weetje: Opsinjoorke was een man die liever in het café zat dan bij zijn vrouw. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ze leerden hem een lesje en stelden hem als voorbeeld voor alle mannen, door hem op een laken te leggen en telkens omhoog te gooien, tijdens een rondtocht door de stad. Mannen, zorg voor je vrouw!

Prikkelpakket

Een geweldig leuke manier om culinair kennis te maken met Mechelen is met het Prikkelpakket. Ook om Mechelen met kinderen te ontdekken! In het boekje vind je een aantal kortingscodes, zoals korting voor een bezoekje aan Technopolis, Kazerne Dossin of Museum Hof van Busleyden, maar ook een zestal proeverijtjes voor echt typische Mechelse hapjes en drankjes. Heerlijk genieten dus, in Mechelen. Opvallend is wel dat het bier hier een grote rol in speelt. Zo kun je bij de kaashandel in de IJzerenleen een kaasproeverij doen met kazen waar bier in zit verwerkt, geniet je op de markt van appeltaart met een scheutje Carolus Goud en kun je uiteraard bij brouwerij Het Anker proeven van het vers gebrouwen bier. Voor kinderen zijn er telkens alternatieven beschikbaar. Ook kun je smullen van de heerlijke Sint Romboutskoekjes van bakkerij Matthijs of de chocolade maneblussertjes bij banketbakkerij Vanderbeek. Houd dit boekje bij de hand tijdens de wandeling van Mechelen Stuurt je Stappen, je komt namelijk een aantal van deze plekjes tegen tijdens de wandeling!

Boottocht

Je hebt inmiddels wel gemerkt dat er een rivier door Mechelen loopt: de Dijle! Na een wandeling over het Dijlepad heb je al wat kunnen zien van deze rivier, maar het kan altijd beter. Met een boottocht van ongeveer een uur vaar je naar de beide stadsgrenzen en hoor je niet alleen wat de Dijle voor Mechelen heeft betekent, maar ook hoe de geschiedenis zich rondom deze rivier heeft afgespeeld. Het is een open boot, maar gelukkig zijn er paraplu’s binnen handbereik. Die zijn niet alleen handig tijdens de regen, maar ook in de felle zon. De informatieteksten worden vanaf een band afgespeeld en zijn overal in de boot luid en duidelijk te beluisteren. Meer info over de boottocht staat vind je op www.bootjesinmechelen.be.

Il Cardinale

Tijdens de wandeltocht door Mechelen met het gezin zijn we de felgele klimreus Opsinjoorke al tegengekomen. De jongens hadden daarbij hun oog al laten vallen op een restaurantje op het mooie en rustieke plein: Il Cardinale. Een burgerrestaurant, zo wisten ze te vertellen. Reden genoeg om er even naar terug te keren en te proeven van de menukaart. Ze hebben tal van verschillende burgers, van de klassieke burgers met bacon en kaas tot hazelnotenburgers met appels en rozijnen. Belegd op een hard broodje, met een schaaltje verse frieten er bij. Genieten, daar op het plein! Zeker met een glas homemade icetea erbij.

Mechelen Muurt

Mechelen Muurt is een initiatief van street artist en voormalig stadsartiest Gijs Vanhee. Hij nodigde tien (inter)nationale kunstenaars uit om zich ieder uit te leven op een muur in de stad. Zo zijn er tien muurschilderingen te bewonderen, op loopafstand van elkaar. Op de Mechelen Muurt website vind je de locaties van de muurschilderingen. Een paar daarvan zijn in het stadscentrum, maar het gros aan de andere zijde van de Dijle, richting het station. De schilderingen zijn natuurlijk overdag goed te bewonderen, maar ook ’s avonds is het een leuke tocht om te ondernemen. Zeker in de zomer, als het toch nog lang licht is. Je komt met deze tocht letterlijk in een gebied waar je normaliter niet snel zal rondlopen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.