Het thema van Cinekid Festival 2023 is ‘Is dit echt?’, geïnspireerd op de toenemende invloed van artificiële intelligentie (AI). Met een sterke focus op het vertellen van verhalen, verkent Cinekid Festival samen met kinderen de impact van onder andere AI op media, film, beeldtaal, storytelling, interactie en creatie. Ook in het Cinekid MediaLab is het thema duidelijk zichtbaar. De jonge bezoekers krijgen de kans om zelf te experimenteren met AI en de grens tussen echt en nep te onderzoeken. Kinderen kunnen op een speelse manier ontdekken wat de impact van de groeiende invloed van AI en innovatieve mediatechnologie is. In het MediaLab, dat dit jaar voor de 25e keer plaatsvindt, worden workshops gegeven en interactieve kunstinstallaties van zowel toonaangevende kunstenaars als nieuw talent tentoongesteld. Het Cinekid Festival, ’s werelds grootste media- en filmfestival voor kinderen, is tijdens de herfstvakantie in het hele land te bezoeken van 15 t/m 29 oktober.
Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:
OpenAI en ChatGPT hebben grote invloed op film en media
Het thema ‘Is dit echt?’ reflecteert op de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van AI. “AI is ons dagelijks leven binnen gedenderd. We zijn allemaal erg aan het nadenken over wat goed en niet goed is aan de impact van deze technologie, terwijl de ontwikkelingen in een razend tempo doorgaan. OpenAI, ChatGPT, maar ook visuele AI-tools hebben een grote invloed op het maakproces van film en media. Volwassenen benaderen het vaak heel cognitief, terwijl kinderen meer vanuit nieuwsgierigheid kijken. Daarom nodigt Cinekid Festival met ‘Is dit echt?’ kinderen uit om AI als bondgenoot te zien, maar ook om te onderzoeken wat de impact van bijvoorbeeld deepfake video’s, 3D-captions en fake nieuws is,” aldus Heleen Rouw, directeur van Cinekid.
Mixoloog en Criaturas A.I.asticas
Het Cinekid MediaLab is onderdeel van het Cinekid Festival. Al 25 jaar is het de plek waar kinderen en jongeren door middel van kunst, media en technologie op een creatieve manier met maatschappelijke vraagstukken aan de slag gaan. Dit jaar worden er twaalf interactieve multimedia-installaties tentoongesteld. Twee installaties van het programma zijn al bekend. De eerste installatie is het nieuwe werk ‘Mixoloog’ van Studio APVIS. Deze interactieve tafel, waarmee een fantasierijke animatiewereld gecreëerd en verkend kan worden, heeft de ‘Cinekid x Amarte MediaLab 2023 Open Call’ gewonnen en een bedrag van 12.000 euro om het werk te realiseren. De tweede kunstinstallatie genaamd ‘Criaturas A.I.asticas’ is van Corina Vettore Gimenez en Lucile Prem Soliman, studenten Interactive Media Design van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). De installatie, waarbij een analoog mix-dier door AI omgetoverd wordt tot nieuw dier en door kinderen in een fantasiewereld wordt geplaatst, zal in samenwerking met Cinekid worden ontwikkeld. Naast de twaalf interactieve installaties worden er ook workshops gegeven en zijn er verschillende games te spelen.
De hoofdlocatie van Cinekid Festival in Amsterdam Noord op het Buikslotermeerplein heeft het grootste Cinekid MediaLab, zo’n 1000 m² en is en is van zaterdag 21 t/m vrijdag 27 oktober open voor publiek. Daarnaast zijn er zes landelijke theaters die een ’satelliet-locatie’ zijn met een eigen MediaLab.
Wereldpremière van Jippie No More!
De 37e editie van Cinekid Festival opent zondag 15 oktober in Amsterdam met de wereldpremière van Jippie No More!, een nieuwe Nederlandse familiefilm van regisseur Margien Rogaar en productiehuis Juliet at Pupkin; de makers van de welbekende familieserie Lampje. Jippie No More! vertelt het verhaal van de zestienjarige Jaap Peter ‘Jippie’ (Wesley van Klink) en zijn familie, die tijdens de voorbereidingen van het huwelijk van de oudste zus allemaal op hun eigen manier worden uitgedaagd in de liefde. Het is een film voor het hele gezin over liefde, familie en verbintenis. “Ik ben trots op de openingsfilm van 2023! Jippie No More! is een echte Cinekid-film, ontwapenend en met bijzondere wendingen. De film moedigt jonge kijkers aan om zichzelf te ontdekken en het verhaal van Jaap Peter’s gezin representeert een brede groep jonge mensen. Met deze primeur laat Cinekid als internationale media- en filmfestival zien dat Nederland topkwaliteit levert op het gebied van jeugd- en familiefilms,” aldus Heleen Rouw, directeur Cinekid.
“Ik ben trots op de openingsfilm van 2023! Jippie No More! is een echte Cinekid-film, ontwapenend en met bijzondere wendingen. De film moedigt jonge kijkers aan om zichzelf te ontdekken en het verhaal van Jaap Peter’s gezin representeert een brede groep jonge mensen. Met deze primeur laat Cinekid als internationale media- en filmfestival zien dat Nederland topkwaliteit levert op het gebied van jeugd- en familiefilms.”
Heleen Rouw, directeur Cinekid.
Over Jippie No More!
Als de familie van Jippie in het landhuis van opa Willem de bruiloft van oudste zus Gail voorbereidt, komen er oplopende emoties en spanning om de hoek kijken. Jippie No More! volgt de verschillende verhaallijnen binnen het gezin, die allemaal op een eigen manier worden uitgedaagd in de liefde. Zo wordt Jippie, een tiener die gek is op muziek, voor het eerst in zijn leven verliefd. Maar Lily, het meisje van zijn dromen, heeft een oogje op zijn jongere zusje Joe. Verstrikt in eigen strubbelingen en de stress van de voorbereidingen, raken de familieleden elkaar bijna kwijt.
Cast & crew van Jippie No More
- Jaap Peter wordt gespeeld door de jonge acteur Wesley van Klink (Downtown)
- Guido Pollemans (Oogappels)
- Aus Greidanus sr. (De zaak Menten)
- Hannah van Lunteren (Narcosis)
- Lotte Jonker (Lampje)
- Carmen van Zantwijk (Mijn beste vriendin Anne Frank)
- Carina de Vroome (The Spectacular)
- Joep Paddenburg (De slag om de Schelde)
- Eliyha Altena (Hunter Street)
- Kee Derwig (De Grinch).
De film is geregisseerd door Margien Rogaar (Lampje), geschreven door Fiona van Heemstra (Knor) en geproduceerd door Iris Otten en Nathalie van der Burg van Juliet at Pupkin (Lampje). De regisseur en de producenten vinden elkaar in de gedeelde ambitie om familiefilms en -series te maken die aanzetten tot nieuwe inzichten en een goed gesprek. “Ik maak graag verhalen die meerdere generaties aanspreken. Vergelijkbaar met een adventskalender onthult deze film langzaam de verhaallijnen van de verschillende familieleden. Het zijn personages waarin iedereen zich kan herkennen, of je nu 9, 39 of 90 jaar oud bent. De film is een weerspiegeling van het leven zelf,” aldus Rogaar.
Films koop je online bij: