Ben jij bekend met het fenomeen Chromecast? Dat is eigenlijk een kastje dat je op de HDMI-poort van je monitor of televisie hangt. Daarmee kun je beelden ‘casten’ vanaf je smartphone of tablet. Het fijne daarvan is dat de Chromecast vanaf dat moment de communicatie op zich neemt. Kijk je bijvoorbeeld een film op Netflix, dan hoef je jouw smartphone nadat je hem hebt gecast niet meer in de buurt te houden of aan te hebben. Maar het kan altijd beter, zo vinden ze ook bij Google. Zie hier de Chromecast met Google TV. Wat het is en hoe het werkt? Dat vertellen we je zo.
Vormgeving
De oude Chromecast was rond en stak je met een vastgemaakt stukje HDMI-kabel in je beeldscherm. De energie kwam van een USB-poort, waarbij die van je televisie vaak genoeg energie leverde. Dat is jammer genoeg anders: de nieuwe Chromecast met Google TV ziet er nog altijd strak uit, maar is langwerpig geworden… en hij heeft meer stroom nodig om te werken. Daarom krijg je er een aparte USB-lader bijgeleverd. Hoewel er best veel aandacht is gegeven aan de vormgeving, is dat eigenlijk verloren moeite: de Chromecast wordt namelijk achter je beeldscherm gehangen. Ik denk dat een heel klein percentage het apparaat ook echt regelmatig onder ogen krijgt. Maar eerlijk is eerlijk: die mensen krijgen zeker waar voor hun geld. Nieuw is de meegeleverde afstandsbediening, waarmee je de Chromecast en je beeldscherm kunt uitschakelen, het menu kunt bedienen en zelfs het volume van je televisie kunt aanpassen. Voor veel mensen zal dit kleine kastje dรฉ vervanger worden van de grote afstandsbediening van je televisie! De afstandsbeidneing heeft eigen knoppen voor YouTube, Google Assistant en… Netflix!
Ingebouwde Google TV
Het gave van de Chromecast met Google TV is wel dat er Google TV zit ingebouwd. Nou ja – dat had je natuurlijk ook wel kunnen raden. Google TV is de opvolger van Android TV, het systeem waar heel wat televisies op draaien. Dat houdt in dat je met dit kastje je ‘domme’ televisie net zo slim maakt als de moderne toestellen van tegenwoordig! Je kunt apps installeren en verwijderen, ze uitvoeren vanaf je Chromecast en zelfs Google Assistent is aanwezig. Je bent dus helemaal niet meer afhankelijk van je smartphone en krijgt daarmee speciale apps voor je kiezen, die speciaal bedoeld zijn voor de televisie. Denk aan al die providers die speciale apps hebben ontwikkeld voor Google TV en je zult begrijpen dat je nu werkelijk overal in huis televisie kunt kijken, zonder extra decoders te moeten huren.
Op zijn Googles
Het mooie is, dat Google het platform van Google TV tot in de puntjes heeft uitgewerkt. Toegegeven, al die ‘voorstellen’ en ‘suggesties’ hadden ook van mij achterwege mogen blijven, maar het concept, de bediening en het gebruiksgemak zijn briljant en steken ver uit boven andere mediaspelers. Daardoor hoef je ook nooit heel lang in het Google TV-universum rond te hangen, maar spring je zo naar de apps van Disney+, Prime Video, Netflix, HBO en wat je al niet meer kunt bedenken. Let op dat er ook veel gratis diensten beschikbaar zijn, zoals NPO en RTL XL, waardoor de noodzaak voor een televisie-abonnement nog een stukje verder zakt. Denk daar maar eens over na!
Accounts toevoegen
Een fijne feature is de mogelijkheid om te werken met meerdere accounts, waardoor je content ziet die ook daadwerkelijk voor jou is bestemd. Zo kun je kinderen afschermen van content die niet voor hen is bestemd (omdat jij die toevallig hebt gekeken), maar hoef jij ook niet geconfronteerd te worden met het kleurrijke geweld van Peppa Pig of Bob de Bouwer. Zodra je de Chromecast opstart, krijg je de optie om voor jouw profiel te kiezen, aangeduid met plaatjes. Hoe makkelijk en toegankelijk kun je het maken? Natuurlijk heb je binnen de bekende platformen ook de nodige gebruikersprofielen.
Google Assistant
Om gebruik te maken van de ingebouwde Google Assistent moet je wel de speciale knop ingedrukt houden. Heb je echter al een Google Mini of een Android smartphone binnen handbereik, dan kun je de Chromecast koppelen binnen je Google Home en kun je hem aansturen via de assistent op je smartphone of slimme speaker. Dan hoef je dus alleen maar te roepen: Hey google, laat het weer zien op mijn televisie! Via Google Home kun je er ook voor kiezen om je chromecast te gebruiken als standaard beeldscherm. Zodra je dus iets vraagt, zal je Chromecast het je tonen.
Beeldkwaliteit
Ik moet als laatste nog even opmerken dat de Chromecast met Google TV ondersteuning biedt volgens de hoogste normen: je kunt 4K beelden streamen in HDR10 of Dolby Vision. Geluid kan worden doorgegeven in Dolby, Dolby Plus of Dolby Atmos… mits je streamingdienst die gegevens aanbiedt en je televisie of monitor deze beeldinformatie kan tonen! Dat heeft dus wat beperkingen, maar 4K beeldinformatie kan er in ieder geval worden doorgegeven, indien nodig met upscaling. Scherp gezien!
Google TV in de praktijk
Benieuwd naar onze opstelling? Welnu, ik heb een all-in-one pc met een tweede beeldscherm ernaast. Aan dat beeldscherm had ik al mijn XBOX gekoppeld, maar nu dus ook de Chromecast. Het tweede beeldscherm gebruikte ik al vrij weinig tijdens het werk, hij stond meestal stand-by. Het is eigenlijk meer mijn game-monitor. Nu kan ik er beelden op oproepen via Google Assistent, maar ook streamingdiensten op kijken of bijvoorbeeld het nieuws volgen. Aan deze monitor heb ik een Logitech speakerset gehangen, zodat ik de uitzendingen ook kan volgen, maar voor optimaal resultaat prik ik er een koptelefoon in.
Ga direct naar Chromecast met Google TV op BOL.com.
Recensie over Chromecast met Google TV
Google laat zich met deze Chromecast van zijn beste kant zien. De streamingmodule deelt beelden in 4K topresolutie en bouwt je standaard televisie (of monitor, vergeet dat niet!) om tot een volwaardige smart TV, compleet met afstandsbediening. Ideaal voor een studentenkamer, hiermee vorm je een computerbeeldscherm om tot een imposante smart TV, met alle bijbehorende functies. Gecombineerd met Google Assistent wordt het systeem nog indrukwekkender, daarmee kun je beelden op commando naar je televisie of beeldscherm laten schuiven. En natuurlijk kun je altijd nog beelden ‘casten’ naar je Chromecast, zoals vroeger. Zie je iets op je smartphone dat je groter wil zien of wil delen? Laat het op je beeldscherm verschijnen! Het enige minpunt is het beperkte ingebouwde geheugen, wat je niet kunt uitbreiden. Is het volgeladen met apps? Dan zul je moeten verwijderen om ruimte te maken. Gelukkig zijn de apps klein en compact, maar een uitbreidingsmogelijkheid zou prettig zijn geweest.
Score: 9
Informatie
Chromecast met Google TVAdviesprijs: 69 euro.
Op zoek naar coole gadgets?