logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Chinese en Japanse kookboeken


Als we hier naar de Chinees gaan, kiezen we meestal voor een bami of nasi met een aantal extra gerechten. Tja. Ik weet het. Dat is helemaal niet Chinees! En toch geloven veel mensen dat ze echt Chinees eten, terwijl het simpelweg Indonesische gerechten zijn. Lekker, daar niet van, maar niet Chinees. Net als we denken dat we met sushi de ultieme Japanse keuken leren kennen. Tja. Leuk geprobeerd, maar daar eten ze natuurlijk lang niet elke dag sushi. Maar wat dan wel? Deze kookboeken laten je het echte Azie ontdekken: kijk mee met deze Chinese en Japanse kookboeken!


Recensie over Sichuan

Sichuan neemt je mee naar de authentieke Chinese keuken. De West-Chinese keuken, om iets specifieker te zijn. China is immers groot, ieder gebied kent wel zijn eigen kookkunsten en recepten. Fuchsia Dunlop is een grote naam als het aankomt op het schrijven van kookboekenuit deze streek. Het fraaie boek staat dan ook vol met recepten die je in je eigen keuken kunt maken… als je tenminste aan de authentieke ingredienten kunt komen. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om een mooie portie buikvet, yibin yacai of shaoxingwijn te bemachtigen. Dit kookboek vergt dan ook meerdere ritjes naar je lokale toko, zodat je de benodigde middelen in huis kunt halen. De recepten maken veel gebruik van dit soort exotische middelen, maar ook vleessoorten die we hier simpelweg te min vinden om mee te koken. Het is aan jou om ze toch uit te proberen en in huis te halen. De smaken zijn wel lekker spicy en exotisch, de foto’s zien er fraai en sfeervol uit en de recepten nemen je mee naar alle uithoeken van de West-Chinese keuken. Sichuan laat je de echte authentieke Chinese keuken proeven!

Score: 8


Ga direct naar Sichuan op BOL.com.


Recensie over Nihon

Steken we over naar Japan, dan kom je weer een heel andere keuken tegen. De wereld van Sushi kun je links laten liggen in dit boek, hier ga je de gerechten koken die normaal op tafel komen. Anders dan Fuchsia Dunlop in haar boek Sichuan neemt schrijfster Tanja Dusy de stap om de recepten alvast te vertalen naar een Westerse maatstaf, of tenminste naar ingredienten die je hier in de supermarkt zou kunnen kopen. Regelmatig staat er wel een Japanse equivalent achter (het originele ingredient) maar ik waardeer dat ze de moeite heeft genomen om de recepten alvast voor te bereiden op onze supermarkten en ingredienten die binnen ons bereik liggen. Het kookboek Nihon is ingedeeld in 8 hoofdstukken, van (jawel) sushi tot en met eieren en tofoe, van zoete lekkernijen tot grillen en frituren. De recepten zijn niet ingewikkeld en duidelijk omschreven. Leuk detail is dat de recepten en benamingen ook in de Japanse karakters worden getoond. Een praktisch kookboek om de Japanse keuken in huis te halen! Sfeervolle foto’s en haalbare recepten maken dit een prettig boek.

Score: 8


Ga direct naar Nihon op BOL.com.


Recensie over Ramen Otaku

Als je denkt aan de Japanse keuken, zullen twee belangrijke elementen in je opkomen. Sushi, natuurlijk, maar ook noodlesoep. Die hoort gewoon bij Japan! Maar hoe maak je deze ramen eigenlijk? Sarah Gavigan is helemaal verslaafd aan deze Japanse traditie en zal je er in Ramen Oraku alles over vertellen. Die passie voor Ramen blijkt ook echt wel uit dit boek. Er wordt ruim aandacht geschonken aan de geschiedenis van Ramen, over de biografie van Sarah zelf en over hoe je zelf de beste ramen maakt – welke ingrediënten je moet gebruiken, of je in een ketel of een snelkookpan kookt, et cetera. Ook neemt ze ruim aandacht om te vertellen en om te laten zien hoe je verschillende bouillons maakt, wat voor toppings je kunt kiezen en wat sublieme combinaties zijn. Een heel specifiek boek dus, dat echt de diepte in gaat en het onderste uit de kan haalt als het gaat om ramen.

Score: 8


Ga direct naar Ramen Oraku op BOL.com.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.