logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Wat je moet weten als je een boot gaat kopen


Een boot kopen: dat doe je niet zomaar even. Weet je even niet hoe je dit gaat aanpakken? Lees onze praktische checklist!

Waar wil je varen met je boot?

Zoek je een boot voor op zee, een boot op de plassen of wil je rustig door de kanalen tuffen? Je begrijpt vast wel dat die keuze nogal een verschil maakt. Daarnaast: wil je echt sportief bezig zijn op je boot, of wil je juist relaxen? Dat bepaalt ook al een hoop. Een zeilbootje kopen, terwijl je rustig met je puzzelboek van de zon wil genoeten is niet echt de gouden combinatie! Heb je het plaatje voor je?

Hoeveel luxe wil je?

Wanneer je het type boot hebt bepaald, moet je nog weten hoeveel luxe je op je boot wil. Ga je voor simpel en eenvoudig of juist voor mooi en luxe? Nu kan je natuurlijk altijd nog extra bootaccessoires kopen om de luxe te verhogen. Met die bootartikelen maak je al snel een aanzienlijk verschil op het gebied van luxe. Een bootstoel kopen betekent al keuze hebben uit heel veel soorten, maten én comfortklassen. Heb je eenmaal een mooi bootje gevonden, maar staat alleen de stoel of een andere accessoire je niet aan? Dan kun je zelfs deze bootartikelen online kopen!

Op zoek naar een boot

De volgende stap is het daadwerkelijk kopen van de boot. Ga je voor nieuw of voor een tweedehands? Bij laatstgenoemde moet je goed naar het onderhoud kijken. Let op zaken als roest en kijk natuurlijk ook naar de staat van de motor. Neem, indien mogelijk, iemand mee die ervaring heeft op dit gebied, dat voorkomt een hoop ellende achteraf.

Extra’s

Alleen een boot hebben is leuk, maar dan ben je er meestal nog niet. Naast de al genoemde bootaccessoires die misschien niet alleen leuk maar ook noodzakelijk zijn, moet je ook denken aan zaken als reddingsvesten kopen en (extra) sloten of misschien wel stootkussens om zonder schade aan te kunnen leggen. En niet te vergeten: let op of je een vaarbewijs nodig hebt!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.