logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Check it out, Bram en Patrick De Rynck

Het bijzondere boek Check It Out gaat over de hiphopcultuur zoals die de laatste 30,40 jaar is ontstaan. Het is echter niet zomaar een naslagwerk of encyclopedie die je kunt openslaan om feitjes en ontwikkelingen na te zoeken. Nee, het is juist een boek dat dieper ingaat op de cultuur van deze muziekstroming. Er is hiervoor specifiek gekozen voor een vraag en antwoordstructuur, waarbij vader Patrick vragen stelt over hiphop, die zoon Bram op zijn beurt beantwoord.

In woord en geluid

Nu is het natuurlijk heel erg moeilijk om alleen over muziek te spreken. Muziek is juist iets dat je moet horen en ervaren om het te kunnen begrijpen. Naast de antwoorden op de vragen van vader (en classicus) Patrick, staan er nooit over talloze voorbeelden in het boek vermeld je kunt luisteren. Op die manier kun je zelf ervaren welke aspecten een rol spelen in de wondere wereld van hiphop.

Imago

De meeste vragen van vader Patrick gaan echter over het imago en de inhoud van hiphop. Is het allemaal zo grof, expliciet, stoer en opgeblazen als de meeste mensen denken? Of zijn er ook zachtaardige, lieve rappers die hun teksten gebruiken om een boodschap over te brengen? Zoon Bram neemt zijn vader in Check It Out mee op een tijdreis, waarin hij de geschiedenis van hiphop benoemt van de allereerste roots tot aan de nieuwste trends. En zo kom ook jij van alles te weten over die wonderlijke wereld van hiphop, van vroeger en van nu, van Amerika tot in ons eigen kikkerlandje.

Ga direct naar Check it out op BOL.com.


Recensie over Check it out

Check It Out is een veelzijdig boek over hiphop en vooral de omringende cultuur, waar je als volwassene en geïnteresseerde ontzettend veel van kunt leren. De teksten moet je vooral horen. Ze staan wel uitgeschreven in grote letters, maar zoek ze op, beluister het! Dankzij diensten als YouTube en Spotify heb je alles binnen handbereik. De teksten zijn niet altijd even prettig en vlot geschreven helaas, in sommige hoofdstukjes zit behoorlijk wat herhaling. Het boek wordt afgemaakt door de coole graphics, die als een stoere jaren-80-clipart door het boek heen gebruikt wordt.

Score: 7


Informatie

Check it out,
Illustrator: nvt
Uitgever: Manteau, 256 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789022336199. Prijs: 21.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.