Charlotte Dematons’ Nederland bekroond met de Glazen Globe


Geplaatst

in

,

door

nederland

Het prentenboek Nederland van Charlotte Dematons is bekroond met de Glazen Globe 2013. De tweejaarlijkse onderwijsprijs van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap (knag) wordt op vrijdag 1 november uitgereikt tijdens de jaarlijkse onderwijsdag voor geografen. De jury prijst met name de didactische bruikbaarheid van de combinatie van het prentenboek met de uitbreiding Duizend dingen over Nederland, waarin Charlotte Dematons samen met schrijfster Jesse Goossensvertelt over de vele details in haar woordloze prentenboek.

Voor het oktobernummer van het maandblad Geografie schreef juryvoorzitter Billy Gunterman het artikel Nederland met andere ogen bezien waarin hij uitwijdt over de vele bruikbare details in Nederland, naar aanleiding van het juryrapport. ‘De van oorsprong Franse maakster, Charlotte Dematons, werpt een verfrissende blik op ons kikkerlandje, in de traditie van de Histoiregéo. Samen met het begeleidende boek Duizend dingen over…levert dat boeiend lesmateriaal op.’

Glazen globe

De Glazen Globe, een initiatief van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap (knag), wordt al 25 jaar iedere twee jaar uitgereikt aan het beste jeugdboek waarin aandacht wordt geschonken aan een aardrijkskundig onderwerp. De winnaar ontvangt een blauwe glazen wereldbol, waarin de continenten in wit dof glas zijn ingeslepen.

Nederland & duizend dingen over nederland

Charlotte Dematons laat ons kennismaken met ons eigen land zoals niemand dat eerder heeft gedaan. Van geschiedenis en tradities tot aan kinderliedjes en streekgerechten – alles is in Nederland te vinden. En dat zonder een woord te gebruiken.

Nog niet eerder was een prentenboek zo populair, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Nederland verscheen in september direct op nummer 8 van de Bestseller top 60 en bereikte zelfs de vierde plek. In januari 2013, vier maanden na verschijning, werd het 100.000e exemplaar verkocht, een unicum voor een prentenboek. Nederland werd eerder dit jaar bekroond met de Zilveren Penseel. Holland, de Amerikaanse editie van Nederland, werd door de New York Timesuitgeroepen tot een van de tien mooiste prentenboeken van 2013.

In Duizend dingen over Nederland worden talloze bijzonderheden uit Nederland uitgelicht. Charlotte Dematons vertelt over hoe zij als Française ons land heeft leren kennen en hoe ze van de Nederlanders is gaan houden, Jesse Goossens duikt in het heden en verleden van Nederland en diept de mooiste wetenswaardigheden op.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

ZOEK OP DE SITE

PRIJSVRAGEN

ONZE TOPSUGGESTIES

coolesuggesties topper vierkant

ONZE NIEUWSTE BERICHTEN

 • vrienden vriendengroep

  Los conflicten in de vriendengroep op met een mediator

 • Bak De allerbeste recepten van Paul Hollywood

  Boek recensie: Bak! De allerbeste recepten van Paul Hollywood

 • joy ride

  Alle remmen los in ‘Joy Ride’

 • oppo a78 5g

  Nieuwe OPPO A78 5G met 33W snelladen en 50MP-camera

 • Recensie InfinityLab ClearCall 4

  Gadget review: InfinityLab ClearCall

 • Recensie 7 Wonders Edifice

  Spel recensie: 7 Wonders Edifice uitbreiding

 • curacao

  Last minute Curaçao boeken: voordelen en tips

 • Forever 80s boekbespreking

  Boek recensie: Forever 80’s

Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.