Boek recensie: Centurion 1: Vindolanda, Adrian Goldsworthy

Centurion-1-Vindolanda

Het flinke boek Vindolanda neemt je mee naar het jaar 98 AD. Daar leer je Flavius ​​Ferox kennen, een Brit. Flavius Ferox is een prins van de Silures-stam, om precies te zijn, die in zijn jeugd door de Romeinen is ontvoerd. Daar is hij door de Romeinen opgeleid en opgeklommen tot een Romeinse centurion, zelfs een Regionarius van zijn oude district in het uiterste noorden van het Romeinse rijk. In deze regionen wordt de Romeinse macht niet gevreesd. Hun invloed is zwak en de lokale stammen bieden effectief verzet.

Mystiek en legermacht

Er is verzet, dat natuurlijk gepaard gaat met de nodige geruchten. Zo zouden er druïden in het spel zijn… iets dat de mensen flinke angst inboezemt. De Silures zijn namelijk heel bekwaam in het voeren van guerilla-oorlogen. Ook geruchten over talloze moorden worden zo goed mogelijk de kop ingedrukt door de superieuren van Ferox, zelfs na een aanval op een hoge officier en zijn vrouw. Een nieuwe gouverneur arriveert vastbesloten om zijn gezag over de inboorlingen te stempelen, terwijl tegelijkertijd de druïden de Romeinse bezetters willen vernietigen. Zo komen er een paar spanningsvelden bij elkaar en wordt de strijd geopend om de toekomst van heel Romeins Groot-Brittannië te beslechten.

Historische fictie

Vindolanda is de eerste in een nieuwe historische fictiereeks van de Britse historicus Adrian Goldsworthy. De Romeinse en Britse politiek zorgen voor een dodelijke combinatie, wanneer ze worden gemengd met een verrader, bloeddorstige druïden, ijzeren discipline en buitengewone moed.


Ga direct naar Centurion 1: Vindolanda op BOL.com.

Recensie over Centurion 1: Vindolanda

Adrian Goldsworthy heeft de nodige kennis opgedaan in zijn klassieke opleiding. Zijn beschrijvingen van het Romeinse leven en militaire rituelen voelen daardoor sluitend en correct. Adrian wil zijn kennis met liefde delen, waardoor hij soms in een valkuil trapt: het geven van té uitgebreide beschrijvingen. Daardoor sukkelt het tempo van het verhaal omlaag. Het verhaal draait vooral om twee personen, Ferox en Vindex, twee eigenzinnige personages die om elkaar heendraaien. Andere personages krijgen maar weinig aandacht, waardoor je niet echt in het verhaal getrokken wordt. Het is een spannende historische thriller, met heel wat actiemomenten, maar het lukte me niet om echt geboeid te raken door het verhaal.

Score: 6


Informatie

Titel: Centurion 1: Vindolanda
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 432
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022598207
Prijs: 22.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.