logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: Catan Uitbreiding De Zeevaarders

Sinds we hebben mogen kennismaken met de Kolonisten van Catan, is het één van onze favoriete spellen. Het bouwen, verzamelen, strategisch (proberen te) plannen en de race tegen de klok maken het een ontzettend verslavend spel. Toch was het er nog niet van gekomen om ook de uitbreidingen aan te schaffen. Soms zijn die namelijk wel van toegevoegde waarde, maar vaak vinden we alleen het bassispel toch het leukst. Toen we de Catan uitbreiding De Zeevaarders mochten proberen, waren we dan ook in onze nopjes – maar maakt het spel zijn belofte waar?

Te water!

De grootste toevoeging aan Catan uitbreiding De Zeevaarders zijn wel de watertegels en het element ‘schepen’. Die schepen werken overigens hetzelfde als wegen, ze begeleiden je van dorp naar dorp. Maar… die dorpjes of steden moeten dan wel al aan het water liggen. Je mag geen boot op een weg laten aansluiten. En dat houdt in dat het betreffende dorpje, maar aan maximaal twee grondstoftegels mag liggen. Best wel een dingetje! Aan de andere kant is het een goede reden om gebruik te maken van de havenbonussen en stimuleert het je om die rand juist op te zoeken. De nieuwe waterwegen zorgen ook voor eilanden die je (afhankelijk van het scenario) nog moet ontdekken. Nieuwe gebieden koloniseren… dat is toch waar het om gaat bij Catan, nietwaar? Bovendien krijg je (afhankelijk van het scenario) twee extra overwinningspunten als je een eiland betreedt. Soms alleen bij het eerste nieuwe eiland, bij sommige scenario’s krijg je voor ieder eiland 2 overwinningspunten.

Goudkoorts

Een andere leuke toevoeging is de gouden grondstoftegel. Je behandelt hem net als een normale grondstoftegel. Hij ligt op het bord met een cijfertje erop… maar wordt deze gedobbeld, dan mag je iedere gewenste grondstof pakken. Een fijne jokertegel dus, die het eigenlijk altijd wel een dankbare en vooral gewilde plek maakt om je te vestigen. Maar goud trekt ook piraten aan. De struikrover wordt dan ook vergezeld door een piratenschip, dat je mag verzetten als er 7 wordt gedobbeld. In tegenstelling tot de struikrover zijn er op het water echter geen grondstoffen te winnen. Een echte hindernis vormt het schip dan ook niet, enkel een vrijbrief om toch even een grondstof weg te pikken bij één van je tegenspelers.

Scenario’s

Om je op weg te helpen, vind je een aantal scenario’s in de handleiding die je kunt volgen. Een echte aanrader trouwens, het zijn leuke scenario’s die je echt op weg helpen om het spel en de nieuwe dynamiek te leren kennen. Zo kun je vanuit één groot eiland verschillende kleine eilanden ontdekken, zijn er scenario’s met een paar ongeveer gelijke eilanden en een groot schemergebied, waarbij je tegels legt als je er bij in de buurt komt. Hoe gaaf is dat? Je bent dan echt een onbekend gebied aan het ontdekken, met alle geluk en tegenslag die daar bij hoort.

Speltip voor Catan

Catan kun je ook met meerdere borden spelen om het spel moeilijker te maken. in plaats van tien punten kun je doorspelen tot vijftien punten. Daarom zijn er ook zoveel uitbreidingen, wat het leuk maakt om meer uitdaging te creëren.


Ga direct naar Catan Uitbreiding De Zeevaarders op BOL.com.

Recensie over Catan Uitbreiding De Zeevaarders

CooleSuggesties topper

De Kolonisten van Catan uitbreiding De Zeevaarders heeft onze liefde voor het spel nieuw leven ingeblazen. Het fraaie spel met nieuwe artwork (minpunten trouwens voor de steengroeve, die akelig geel is… en daardoor minder onderscheidend ten opzichte van het graan) en de elementen water en het piratenschip voegen echt wat toe aan het spel. Daar zijn ze bij 999 games trouwens ook echt van overtuigd: in de nieuwe doos kun je het complete basisspel opbergen. Nou ja – bijna dan. Niet alle grondstoftegels passen jammer genoeg in de uitsparingen. Ondanks die kleine smet maak je echt een upgrade naar deze nieuwe variant. Een regelrechte must-have!

Score: 9


Informatie

Titel: Catan Uitbreiding De Zeevaarders
Uitgever: 999 games
Genre: bordspel
Tijdsduur: 60 minuten.
Voor 2 tot 4 spelers.
Leeftijd: vanaf 10 jaar.
Adviesprijs: 29.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.