logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Cat S52 robuuste smartphone


Sommige mensen lopen nog met een ouderwetse telefoon rond – je weet wel, zo eentje met druktoetsen en een minuscuul schermpje, omdat smartphones bij hen simpelweg een te kort leven hebben. Dat komt omdat ze een wat ruiger beroep hebben of verknocht zijn aan hun extreme sporten, waardoor zo’n kwetsbaar toestel simpelweg teveel moet doorstaan. Na een paar gebarsten schermpjes, waterschade of knoppen die niet meer functioneren houden ze het liever voor gezien en gaan voor een minder kwetsbaar en in ieder geval goedkoper model telefoon. Maar wat als je het beste kunt krijgen van twee werelden? De robuuste smartphone Cat S52 belooft het: een smartphone in een nagenoeg onverwoestbaar jasje!

Robuuste schoonheid

Het idee achter de Cat S52 is eigenlijk dat een smartphone te kwetsbaar is. Die smartphones verstop je vervolgens in een hoesje die de stootvastheid flink verhoogt… maar daardoor zie je die mooie smartphone ineens niet meer. Dat is toch zonde? Bovendien maakt zo’n hoesje je smartphone groter en logger. De knoppen laten zich lastiger bedienen, alles werkt minder prettig. Hoewel de Cat S52 slechts 9,69 millimeter dik is en er erg stijlvol uitziet voor een robuuste telefoon, is hij bijzonder robuust. Hij kan zelfs een val van anderhalve meter overleven op een harde ondergrond! Volgens de IP68-norm is het apparaat zand-, stof- en vuilafstotend. Bovendien beloven de makers waterdichtheid gedurende 35 minuten op een diepte van maximaal 1,5 meter. 

Knap ontwerp

Naast een goede verwerking van de nodige afdichtingen en het verwerken van stootvast materiaal in de Cat S52, zitten er ook een paar heel slimme technieken verwerkt in de smartphone die hem geschikt maken voor het verwerken in een schampere omstandigheid. Zo beschikt de smartphone over een opstaand randje rondom het scherm én rondom de camera, zodat beiden niet beschadigd raken wanneer je de telefoon neerlegt op een tafel of iets dergelijks. De knoppen zijn afgewerkt met een robuust grillpatroon voor een goede grip – het scherm is zelfs de bedienen met handschoenen aan of met natte handen. Ideaal! Naast een waterdichte koptelefooningang beschikt de smartphone ook over een vingerafdruksensor (die het dan weer niet doet met handschoenen aan, uiteraard) en een lampje om notificaties mee aan te duiden – een handige en hoogst onderschatte feature.

Middenklasse smartphone

Ondanks deze top-notch specs in de behuizing schuilt er onder de motorkap een middenklasse smartphone. Dat is iets dat we met gemengde gevoelens in ontvangst nemen. Aan de ene kant zijn we erg onder de indruk van de telefoon zelf en diens afwerking. Aan de andere kant is het toch een fors bedrag dat je moet neertellen voor een smartphone, hoe robuust ook – daar verwacht je wel wat meer power en pit van. Voor nu werkt de smartphone op de Mediatek Helio P35-processor op 2,3gHz met 4GB werkgeheugen een nette opslagcapaciteit van 64GB. Naast twee simkaarten biedt de C52 de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden middels een Micro-SD geheugenkaart. De Cat S52 draait op Android 9. Voor het komende jaar zou er een update naar Android 10 komen, alsook updates naar de nieuwste beveiligingsverbeteringen. Het scherm is 5,6 inch in diameter, met een acceptabele resolutie van 1440 x 720 pixels.

Camera

De Cat S52 gebruikt slechts één hoofdcamera en één camera aan de voorkant. Daarmee moet je de prestaties en mogelijkheden niet direct willen vergelijken met niet-robuuste camera’s voor dit bedrag. Voor de echte tough-smartphonemarkt is dit echter een grote sprong voorwaarts. En eerlijk is eerlijk: de prestaties zijn gewoon goed. Aan de achterkant zorgt een Sony 12-megapixelsensor voor een verrassend scherp en helder beeld. Dankzij het maximale diafragma van f1.8 kun je ook in omgevingen met matig licht best goed vooruit. De frontcamera heeft een resolutie van 8 megapixels en levert nette resultaten op.


Recensie over Cat S52 smartphone

Overleeft jouw smartphone jouw levensstijl niet? Dat probleem zul je met de robuuste Cat S52 niet hebben – en je hebt er bovendien geen dik beschermend hoesje omheen te doen! Het hele ontwerp ademt degelijkheid uit – het is gebouwd volgens militaire standaarden en kan niet alleen een val aan van anderhalve meter hoogte, maar is ook waterdicht uitgevoerd en heeft slimme designfeatures die hem degelijk en krasbestendig maken. De specificaties zijn goed, maar niet fenomenaal. Voor normaal gebruik zul je geen power tekort komen – en kom je voor de dag met een fancy telefoon die niet alleen degelijk is maar er ook strak uitziet.

Score: 8


Informatie

Cat S52, Bullit Group
Meer weten?
Prijs: 499 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.