logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Kun jij vooruit met 20 kledingstukken? Over Capsule Wardrobe en #linnchallenge

Vandaag, vrijdag 18 maart, is het Global Recycling Day. Een geweldig goede manier om eens kritisch naar je eigen gedrag te kijken en te beoordelen of je op een bepaald punt wat beter of scherper kan inzetten. Vandaag begint ook de Linn challenge van Brabantia, waarbij iedereen wordt uitgedaagd om 20 dagen door te brengen met 20 kledingstukken. Waarom? Nou gewoon, om zelf te zien of je bewuster kunt omgaan met kleding! Want laten we eerlijk zijn: de meeste mensen dragen toch telkens dezelfde (lievelings)kleren, terwijl de rest van de kleding jaloers in een hoekje mag toekijken.

Linn challenge

Het doel van Brabantia is het kweken van een stukje bewustwording. Als je met 20 kledingstukken vooruit kunt, waarom heb je die andere kleding dan gekocht? Je kunt beter kleding goed afdragen, dan dat je driekwart van je gekochte kleding bijna nieuw naar de kringloop brengt. Dat is het principe van Capsule Wardrobe: je zorgt eigenlijk dat je een heel compacte garderobe hebt. En om te kijken of dat principe iets voor je is, wordt je de komende 20 dagen uitgedaagd om te kijken of je met 20 kledingstukken vooruit kunt. Dat is nogal een uitdaging, niet? Voor de gelegenheid kregen we een Linn kledingrek opgestuurd, om die selectie apart te hangen. Die 20 kledingstukken is trouwens wel een krap aantal items. Een standaard capsule wardrobe telt ongeveer 30 kledingstukken, waar je een seizoen mee kunt doen. Want ja, je mag wisselen tussen de seizoenen! In theorie zou je dus 120 kledingstukken in huis mogen hebben volgens dit principe… maar niet meer dan 30 binnen handbereik. Na ieder seizoen houd je een grote schoonmaak. Welke items mogen terugkeren, welke gaan weg? Zo houd je jouw garderobe clean en opgeruimd!

Welke kleding telt mee voor een capsule wardrobe?

Nou, eigenlijk alle kleding, uitgezonderd sokken en ondergoed. Dat is toch wel prettig om die wat meer voorradig te hebben – je doet niet iedere dag een wasje… Maar broeken, truien, t-shirts, overhemden, schoenen, sportkleding… de rest telt allemaal mee. Dus kijk eens naar je kast en zeg eens eerlijk: welke 20 kledingstukken mogen niet in jouw capsule ontbreken? Hoewel de Linn Challenge in 2020 begint op 18 maart, kun je deze uitdaging natuurlijk op iedere dag aangaan met jezelf. Maak ergens een selectie van je kleding en kijk of je daarmee rondkomt.

Combineren en hergebruiken

Het is altijd zoeken naar combinaties. Hang dus geen complete sets weg, die alleen maar met elkaar de dragen zijn, maar zoek items die je makkelijk kunt combineren met een aantal andere items. Kijk ik naar een mannelijke garderobe, dan kun je een overhemd natuurlijk combineren met een nette pantalon, maar een chique overhemd laat zich moeilijker combineren op een jeans. Kies je voor een iets sportiever overhemd, dan kun je die zowel op een pantalon als een spijkerbroek dragen. Let daarbij ook op kleur. En ja, met een wat sportievere stijl heb je het makkelijk: op een blauwe spijkerbroek kun je bijna alles combineren! En heb je een kledingstuk een dag gedragen, dan kun je hem natuurlijk makkelijk een dagje laten luchten, om hem later die week nog eens te dragen.

Tip: zorg dat alle hangers dezelfde kant ophangen. Hang schone kleding bijvoorbeeld weg door de hanger vanaf de voorkant op de roede te hangen. Heb je een kledingstuk al gedragen? Hang de hanger dan van achter op de roede. Zo zie je direct welke kleding je al eens hebt gedragen en even hangt te luchten!

Overzicht houden

De Linn van Brabantia is daarbij een heel praktisch hulpmiddel. Dit kledingrek is verkrijgbaar in twee maten (61 cm breed en 99 cm breed) en heeft een bamboe roede. Het rek is 190 cm hoog en heeft twee plateaus, waar je schoenen, tassen en accessoires neer kunt zetten. Aan de uiteindes van de roede kun je accessoires kwijt, zoals petten of je tas. Een perfect overzicht!

Meer weten? https://www.brabantia.com/nl/linn-challenge

Mijn capsule

Soms heb je het als man zo eenvoudig. Mijn capsule is overzichtelijk en helder. Ja, ik heb meer dan 20 kledingstukken in mijn kast, maar zowel de zomer- als de winterkleding ligt altijd binnen handbereik. Drie broeken, 5 truien, een paar shirts met print, een paar effen shirts voor onder een trui, twee paar schoenen en een jas… dat is mijn garderobe in een notendop. En ik heb ruimte over!

Durf jij de Linn Challenge aan? Kun jij 20 dagen vooruit met 20 kledingstukken? En welke items mogen niet ontbreken in jouw kast?


• Brabantia Linn small (b 61 x h 190 x d 57 cm), wit of zwart: € 145,-
• Brabantia Linn large (b 99 x h 190 x d 57 cm), wit of zwart: € 165,-

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.