Film recensie: Capone, The Searchers

Capone The Searchers

Niet alleen helden spreken tot de verbeelding, ook schurken kunnen lang in gedachten voortleven. Wat dacht je van de bizarre en levensgevaarlijke Al Capone, één van de bekendste gangsters ooit? In de film Capone zie je hem van een heel andere kant… hij woont in Florida en heeft te maken met een stevig gevalletje dementie. Daardoor lopen verleden en heden behoorlijk door elkaar en maakt hij zijn leven voor een tweede keer mee. Echt blij is hij daar niet mee – de gewelddadige gebeurtenissen zouden het best diep verborgen blijven!

Al Capone

Tom Hardy schittert als Al Capone, “Fonzo” (van zijn voornaam Alphonse) voor zijn familie. Capone speelt zich af in 1947, wanneer Capone na tien jaar gevangenschap is vrijgelaten wegens een slechte gezondheid na zijn beroerte. Hij mag onder huisarrest leven, waar hij op afstand in de gaten wordt gehouden door de FBI en waar hij in de gaten wordt gehouden door zijn waakzame familieleden. Let wel: op dit moment is hij pas achter in de veertig, hoewel hij wel achter in de 60 lijkt.

Een jaar achteruitgang

Capone beslaat een jaar, waarin Capone’s fysieke en mentale toestand flink afneemt… samen met zijn bankrekening. Zo zie je dat zijn bezittingen, waaronder meubels, kunst en beelden, verkocht worden om het leven te kunnen bekostigen. Zaken die Capone niet meer helemaal kan bevatten en waardoor hij regelmatig in verwarring raakt. Grommend en kreunend loopt hij rond, scheldend in het Engels en Italiaans. Hij strompelt als een kwaadaardige kleuter rond in zijn badjas en incontinentie-ondergoed. In die momenten wordt hij achtervolgd door zijn gewelddadige verleden en krijgt hij telefoontjes waar zijn familie niets van af weet. Ondertussen probeert de FBI uit te zoeken of Capone misschien nog ergens een flinke zak geld heeft liggen, waar hij niets meer van af weet?

Ga direct naar Capone op BOL.com.


Recensie over Capone

Capone is een verontrustende film vol verwarring en beklemmende situaties. Je ziet dat er weinig meer overblijft van een groots man wanneer er iets in zijn hersenen knapt, waardoor hij achtervolgd wordt door zijn gewelddadige verleden. Het is een interessante film, waarbij je soms even moet kijken wat echt is en wat een hallucinatie moet zijn. Mede daardoor voelt Capone een beetje vreemd aan, met een einde dat niet echt bevredigend is.

Score: 7


Informatie

Titel: Capone
Uitgever: The Searchers
Tijdsduur: 101 minuten
Genre: misdaad.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweld

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.