logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Candyman op dvd of blu-ray

Sommige films doorstaan de tand des tijds zonder problemen. Denk aan de vele ‘klassiekertjes’ die je dvd-verzameling rijk is. Die verhalen spannen zich over verschillende genres, maar soms is de tijd rijp voor een remake of een verversing. Als eerbetoon voor het origineel. Soms lukt dat, soms niet. Dit keer is die eer aan de horrorfilm Candyman uit 1992.

Achterstandswijk

De basis van Candyman ligt in een achterstandswijk, Cabrini-Green in Chicago. Daar heerst een urban legend, waarin een bovennatuurlijke moordenaar met een haak als hand de inwoners de stuipen op het lijf jaagt. Wanneer je vijf keer de naam Candyman voor een spiegel zegt, zou je laatste uur geslagen zijn… Deze legende wordt opgepikt door kunstenaar Anthony McCoy (Yahya Abdul-Mateen II). Hij hoort het verhaal op een avond van zijn zwager, Troy. Hij besluit inspiratie te halen uit diens verhaal, wat hij koppelt aan de neergang van deze gettowijk en de gentrificatie van dergelijke arbeiderswijken. Al snel raakt hij in de ban van deze mystieke moord. Het gif van de moordenaar stroomt door zijn aderen. Binnen de kortste keren ziet hij dingen die er niet zijn… of toch wel?

Diepe frustratie

Naast het horrorverhaal ligt er een duidelijke boodschap in deze versie van Candyman. Het draait grotendeels om de onrechtvaardigheid richting zwarte mensen, daar is geen enkele twijfel over mogelijk. Het wordt hard uitgesproken en fel tegen opgetreden. Het is als een frustratie die wordt losgelaten op jou als kijker, waarbij de bloederige gebeurtenissen in de film eigenlijk een beetje als lijm voor die boodschap worden gebruikt.

Over de makers

Candyman is geregisseerd door DaCosta en geproduceerd door Ian Cooper (Us), Rosenfeld en Peele. Het scenario is afkomstig van Peele & Rosenfeld met DaCosta. Candyman is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1992, geschreven door Bernard Rose en gebaseerd op het korte verhaal “The Forbidden” van Clive Barker. David Kern, Aaron L. Gilbert en Jason Cloth zijn uitvoerend producenten. De regie van deze eigentijdse versie van de cultklassieker is in handen van Nia DaCosta (Little Woods).

Ga direct naar Candyman op BOL.com.

Bekijk de trailer van Candyman:


Ga direct naar Candyman op BOL.com.

Recensie over Candyman

Deze remake van Candyman is een direct vervolg op de originele film. Voor het gemak zijn de eerdere twee sequels van tafel geveegd. Het is een bloederig verhaal vol spanningsmomenten, die soms uit het niets verschijnen. Dit is niet zozeer een sluimerende horrorfilm die continu onder je huid blijft zitten, maar eentje met explosieve, bloederige actie. De rassenscheiding die in Amerika zo evident aanwezig is, speelt een belangrijke rol in deze film. Het neemt regelmatig de overhand. Het is een toegankelijke horrorfilm, zonder veel diepgang op welk vlak dan ook – eerder een uitlaatklep op heel veel fronten.

Score: 7


Informatie

Titel: Candyman
Uitgever: Universal PIctures
Tijdsduur: 87 minuten
Genre: horror.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldBevat spannende scenesExpliciete discriminatie

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.