logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Calliope mini


Op zoek naar een educatieve gadget waar je uren zoet mee kunt zijn? Dan moet je echt eens kijken naar de Calliope Mini, onder andere verkrijgbaar bij reichelt elektronik. Het wordt in Duitsland al jaren actief gebruikt in het (basis)onderwijs om kinderen bekend te maken met SMART bouwen en programmeren. En dat is precies wat het doet – maar dan op een coole manier, zonder heel kinderlijk te worden. 

Online programmeren

Heb je alle techniek in huis? De Calliope mini is natuurlijk de basis, maar met wat accessoires kun je er nog veel meer leuks mee doen. Wij kozen voor de BOSON onderdelendoos, een set accessoires die samen met DFRobot is ontwikkeld en de meestgebruikte extra’s bevat voor een vliegende start. Is alles eenmaal bekeken en ontdekt? Dan gaan we naar de website van de Calliope, https://calliope.cc/ om onze microcomputer te programmeren en te ontdekken hoe programmeren nu eigenlijk werkt.

Kies je opties

Vanuit de website van Calliope kun je kiezen op welke manier je wil programmeren. Met blokken (zoals Scratch, om maar even een populaire concurrent aan te tikken), maar je kunt ook aan de slag met JAVA en in bèta zelfs met Python. Je kunt zelfs gebruikmaken van een speciale Calliope-app voor iOS en Android of Calliope Mini Playground voor iOS. Al deze stukjes programmatuur zijn erop gericht om de accessoires te laten reageren op jouw handelingen, zoals het indrukken van een knop of een geluidsignaal, beweging of andere impulsen. Die reacties zijn afhankelijk van de beschikbare accessoires, maar dat spreekt voor zich. In de BOSON doos vind je een rode drukknop, een draaiknop, een luidspreker, een hefboom, een geleidingsschakelaar, een vochtigheidssensor en een uitbreidingsbord voor de Boson.


Recensie over Calliope Mini

Programmeren en techniek zijn onmisbaar in ontzettend veel beroepen. Ook al gebruik je het programmeren zelf niet, zodra je wat meer met computers bezig bent (zoals het opstellen van formules in Excel, het maken van regels in Outlook of andere handelingen) krijg je te maken met de denkwijze van programmeurs. Dat oefen je met de Calliope in real-time. Het is geweldig om te zien hoe jouw code functioneert en hoe het programma jouw computertje aan het werk zet. De uitbreidingen zijn een echte must: zoek even goed waar je mee aan de slag wilt! Het enige nadeel: het is even zoeken naar de Nederlandse handleiding en programmeerhoek. Ga hiervoor naar https://makecode.calliope.cc/#, klik op het radertje, klik Sprache en kies daar voor Nederlands!

Score: 8


Informatie

Calliope Mini, Calliope
Meer weten?
Prijs: 40 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.