logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Calla: de geluksvanger


Mei is een maand vol feestelijke dagen als Bevrijdingsdag, Moederdag, Hemelvaart en Pinksteren. Een bloem die zeer geschikt is om deze momenten met vrienden of familie te vieren is de Calla. De kelk wordt namelijk symbolisch gezien als een grote gelukvanger. Op zoek naar een feestelijk cadeau? Met een boeket vol geluk kun je altijd aankomen!

Zuid-Afrikaans
De Calla wordt in de volksmond ook wel Zantedeschia of aronskelk genoemd en komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Het meest opvallend aan de Calla is de prachtig gestileerde kelk die sereen en statig uit de stengel groeit. De eigenlijke bloemetjes zijn heel klein en bevinden zich in de kelk. Doordat de steel geen blad heeft is de bloem uitstekend te gebruiken in mono-boeketten en gemengde boeketten. Het kleurenpalet van de Calla is de laatste jaren sterk toegenomen. Zo zijn er tegenwoordig naast wit, roze en geel volop donkerpaarse en tweekleurige Calla’s verkrijgbaar.

Feestelijke symboliek
Kelken worden geassocieerd met geluk en feestelijke momenten. Door deze associatie heeft de Calla in de loop der tijden de betekenis van ‘gelukvanger’ gekregen. De Calla wordt daarom ook veel gebruikt in bruidsboeketten of verjaardagsboeketten. Vier je binnenkort een feestje of krijg je vrienden op bezoek? Zet eens een aantal glazen vaasjes of blikjes op tafel en vul ze met één of twee Calla’s. Ook leuk: bind een aantal Calla’s met een lint bij elkaar en hang ze aan de muur. De energieke sfeer die daardoor ontstaat, werkt aanstekelijk!

Verzorgingstips
Zet Calla’s, net als andere bloemen in een schone vaas met schoon water. Snij de stelen schuin af en zorg ervoor dat het waterniveau ongeveer vijf centimeter is. Voeg wat snijbloemenvoedsel zodat de bloei verlengd wordt. Calla’s zijn volop verkrijgbaar bijvoorbeeld bij bloemisten en op de markt.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.mooiwatbloemendoen.nl.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.