logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Business talk: Slechts 10 procent van de kleine ondernemers besteedt administratie volledig uit

scan-en-herken-1024x531[1]

De overgrote meerderheid van de zzp’ers en kleine ondernemers (89%) houdt de boekhouding zelf bij. De helft schakelt hierbij incidenteel de hulp van een boekhouder in. Bijvoorbeeld voor het opstellen van een jaarrekening of voor de jaarlijkse belastingaangifte. Slechts een op de tien zelfstandigen besteedt de administratie nog volledig uit. Dit blijkt uit onderzoek van International Card Services (ICS) onder ruim 500 Nederlandse zzp’ers en ondernemers met maximaal 20 werknemers. Steeds meer zelfstandigen zijn overtuigd van de voordelen van een online boekhoudprogramma ten opzichte van een offline methode. Van de respondenten die de administratie in eigen beheer hebben maakt een derde (31%) gebruik van online boekhoudsoftware

Boekhoud-app weinig populair

Online boekhoudprogramma’s nemen toe in populariteit. Van de ondernemers die hun boekhouding online bijhoudt, is een derde in de afgelopen twee jaar overgestapt op de online tool. Belangrijkste redenen om over te stappen op een online boekhoudmethode zijn gemak (56%), overzichtelijkheid (52%) en zelf grip houden op de financiën (42%). Opvallend is dat boekhouden via een app niet erg in trek is, voor slechts 10 procent is dit een trigger om over te stappen op een online tool. De online programma’s worden met name op de computer gebruikt.

Goedkoop en snel

Kostenbesparing is een andere belangrijke reden om gebruik te maken van een online boekhoudtool. Een op de vijf respondenten geeft aan dat zij gebruik maken van een online programma omdat zij een boekhouder of accountant te duur vinden. De kosten kunnen dan ook vrij hoog oplopen voor een kleine ondernemer. 27 procent van de ondernemers die (incidenteel) een accountant inschakelen is tussen de 1.000 en 2.500 euro per jaar kwijt. Voor 8 procent lopen deze kosten zelfs op tot 5.000 euro. Bovendien hoeft het zelf bijhouden van de administratie niet veel tijd te kosten. Bijna de helft (44%) van de zelfstandigen die de administratie (gedeeltelijk) zelf bijhoudt, is hier gemiddeld minder dan één uur per week aan kwijt. Een derde is hier wekelijks één tot drie uur mee bezig. Daarnaast geeft 23 procent aan veel plezier te hebben in het bijhouden van de administratie; zij beoordelen dit met een rapportcijfer 8 of hoger.  

“Het is in deze tijd van digitalisering geen verrassing dat online boekhoudoplossingen steeds populairder worden. Met behulp hiervan kan bijvoorbeeld de BTW aangifte direct online worden ingediend. Het gebruik van een creditcard biedt een ondernemer overzicht over de uitgaven die hij of zij doet. Mede daarom zien wij ook dat steeds meer zzp’ers en ondernemers gebruik maken van een zakelijke creditcard, voor zichzelf of voor hun medewerkers. De creditcard-betalingen kunnen vervolgens automatisch worden ingeladen in een online boekhoudtool, wat een hoop tijd bespaart aan het einde van de maand”, aldus Marjolein Gerritsen, Directeur Klant & Markt van International Card Services. 

Schoenendoos nog niet uit beeld

Ondanks de toenemende digitalisering is de spreekwoordelijke ‘schoenendoos met bonnetjes’ nog niet compleet van het toneel verdwenen. Ruim een kwart van de ondernemers die de administratie (gedeeltelijk) uitbesteedt, houdt bepaalde financiële zaken nog altijd op papier bij en levert alle bonnen en documenten in een doos aan bij de boekhouder. Altijd handig om deze schoenendoos eens na te kijken op de kosten – misschien kun je snel en eenvoudig besparen op je uitgaven! Denk bijvoorbeeld aan je creditcard vergelijken met andere aanbieders om kosten te besparen.

Om ondernemers kennis te laten maken met online boekhouden en zakelijke creditcards biedt International Card Services bij aanvraag van een Visa World Card Business een jaar lang gratis gebruik van online boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl. Kijk voor meer informatie op www.worldcardbusiness.nl/zakendoen. 

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk marktonderzoeksbureau Kien Onderzoek in opdracht van International Card Services. Voor het onderzoek werd een representatieve doelgroep van 504 Nederlandse zzp’ers en ondernemers met maximaal 20 werknemers geënquêteerd. Het doel was om te achterhalen in hoeverre men de boekhouding in eigen beheer heeft of uitbesteedt en op welke wijze men boekhoudkundige taken uitvoert. Het onderzoek is uitgevoerd in augustus 2017.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.