logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Brons, Linda Dielemans

Brons, Linda Dielemans

Linda Dielemans is een schrijfster en archeoloog – al eerder heeft ze ons verrast met bijzondere boeken over een ver verleden. In het boek Brons duikt ze in een best wel onbekend stukje van onze geschiedenis: de Bronstijd. Waarom is die tijd zo onbekend? Nou, best eenvoudig: mensen konden nog niet schrijven in die tijd, dat was nog niet uitgevonden. We kunnen dus niets nalezen van wat ze dachten, deden of uitgevonden hadden. Alles wat we weten, komt uit de grond. Door het harde werk van archeologen en de manier waarop zij puzzelstukjes (letterlijk, soms) in elkaar passen, ontstaat een beeld van hoe de mensen destijds leefden.

De bronstijd komt tot leven

Het is Linda Dielemans absoluut gelukt om die periode, duizenden jaren geleden, tot leven te wekken. Dat doet ze op twee bijzondere manieren. Op de eerste plek door veel informatie te geven over de bronstijd, de manier van leven en de archeologische vondsten die uit deze tijd zijn gedaan. Linda weet op een heel toegankelijke en prettige manier te vertellen over haar vakgebied en de ontwikkelingen die zich daar in hebben gedaan. Aan de hand van verschillende thema’s vertelt ze over belangrijke archeologische vondsten en hoe die vondsten iets vertellen over het leven van toen.

Verhalen van Brons

Wat een stukje spannender is, zijn de verhalen over de periode zelf. Door zich in te leven in het leven van toen, heeft Linda vijf verhalen bedacht over mogelijke situaties die zich destijds voorgedaan konden hebben. Maar in plaats van personen als hoofdrolspelers, heeft ze er hier voor gekozen om vanuit de bronzen voorwerpen te spreken en denken! Dat geeft wel een heel unieke visie op de situatie, kan ik je vertellen. De bronzen voorwerpen komen zo letterlijk tot leven (hoewel ze natuurlijk niet kunnen bewegen, zijn ze prima in staat om te denken. Dat is wat de verhalen tot leven brengt. De voorwerpen vertellen over wat ze hebben gezien, gehoord en meegemaakt, wat ze wensen en waar ze op hopen. Heel bijzonder en sprekend, je zit in een mum van tijd in de verhalen zelf.

Ga direct naar Brons op BOL.com.


Recensie over Brons

CooleSuggesties topper

Brons is een bijzondere verzameling verhalen over de Bronstijd, verteld vanuit de visie van bronzen voorwerpen. Dat leest in eerste instantie een beetje vreemd, maar went ontzettend snel. Daarbij lees je ook heel veel over de geschiedenis van de Bronstijd, aan de hand van archeologische vondsten en feitjes schetst Linda Dielemans een mooi beeld over het wel en wee in de Bronstijd. Het is heel toegankelijk geschreven, alsof ze naast je zit en het je simpelweg vertelt.

Score: 9


Informatie

Brons,
Illustrator: nvt
Uitgever: Fontaine uitgevers, 192 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789059568945. Prijs: 19.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.