logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Food review: vleesvervanger THIS

Misschien heb je ze al zien liggen in de schappen van Albert Heijn: de vleesvervangers van het Britse merk THIS. Wij ontvingen een bijzonder creatief en grappig pakketje, waarmee we kennis konden maken met de vier beschikbare producten. THIS is op dit moment het snelst groeiende plantaardig vleesmerk van Groot-Brittannië, waarbij Nederland het eerste internationale uitstapje is van het merk.

THIS bij Albert Heijn

Je kunt dus bij alle 430 winkels van Albert Heijn terecht voor het nieuwe plantaardige vleesvervangersmerk THIS. Vier van de bestverkochte producten van het merk zijn nu verkrijgbaar bij Albert Heijn:

 • THIS Isn’t Beef Burgers: plantaardige burgers met rundvleessmaak.
 • THIS Isn’t Chicken Pieces: plantaardige stukjes met kippenvleessmaak.
 • THIS Isn’t Pork Sausages: plantaardige worstjes met varkensvleessmaak.
 • THIS Isn’t Streaky Bacon: plantaardig spekplakjes.

Is THIS vlees?!

Het assortiment van THIS is speciaal ontworpen om de smaak en textuur van populaire vleesproducten na te bootsen. De basis hiervan is erwteneiwit, gecombineerd met verschillende andere producten om zo de structuur van vlees zo goed mogelijk na te bootsen. Een prettige bijkomstigheid: alle THIS-producten bevatten meer proteïne dan hun vlees equivalenten en minder vet.

Na jarenlang vlees te hebben gegeten en verkocht, hebben Andy en ik onze kennis van vlees gekanaliseerd om de meest realistische vleesalternatieven ter wereld te maken. In eerste instantie resulteerde dit in kip- en baconproducten die niet alleen je vleescravings stillen, maar ook de grenzen verleggen van wat mogelijk is in plantaardige innovatie. Wij bootsen vlees na qua smaak, textuur, uiterlijk en geur, maar zonder de ethische gevolgen of impact op het milieu. We zijn blij dat de Nederlanders nu ook eindelijk THIS kunnen proberen!

Pete Sharman, co-CEO van THIS

Eigenwijze wijze

THIS staat bekend als een gedurfd merk dat niet bang is om de status quo uit te dagen. Ze nemen een unieke, vaak luchtige benadering, om hun producten te promoten en om de aandacht te vestigen op duurzaamheid en plantaardige voeding. Ze doen dit met uitspraken zoals “grijp THIS bij de worstjes” en “onze missie is om dieren zo snel mogelijk met pensioen te laten gaan”. Ook in Nederland maken ze direct een humoristische klapper: elk THIS product heeft op de verpakking een beeld van een rode pet gekregen met de tekst “Make plant-based great again”. Deze uitdrukking, een knipoog naar de bekende slogan “Make America Great Again”, laat niet alleen direct de humor zien waar het merk om bekendstaat maar benadrukt ook hun missie.

Getest: THIS vleesvervangers

 • THIS Isn’t Beef Burgers: plantaardige burgers met rundvleessmaak.
  Deze burgers doen prima hun best om te lijken op hamburgers. De structuur van gehakt is fijner dan je gewend bent van een verse burger, wat dat betreft lijken ze meer op frituurburgers dan op een burger voor op de grill. Let er wel op dat je ze regelmatig draait, het erwteneiwit is gevoelig voor aanbakken – en ja, dan ruik én proef je de basis als geen ander. Dankzij de fijne structuur en het ontbreken van harde ondefinieerbare stukjes in een normale vleesburger heeft deze THIS Isn’t Beef Burger wel een streepje voor – desondanks vond ik de geur en smaak te veel afwijken van een normale burger.
 • THIS Isn’t Chicken Pieces: plantaardige stukjes met kippenvleessmaak.
  De smaak van kippenvlees is wel te ontdekken, maar daar bovenop ruik en proef je toch echt wel de smaak van peulvruchten en een aroma dat we eerlijk gezegd niet konden herleiden. Een minpunt bij deze plantaardige stukjes is de heel fijne structuur: het is zo fijn gemalen, dat je er met de beste wil ter wereld geen structuur van kippenvlees uit kunt halen. Een gemiste kans daar!
 • THIS Isn’t Pork Sausages: plantaardige worstjes met varkensvleessmaak.
  Het is verbazingwekkend hoe briljant goed de THIS Isn’t Pork Sausages daarentegen lijken op echte worstjes! De velletjes bakken mooi bruin en krokant, met een heel fijne structuur aan de binnenzijde. We lazen dat ze bij THIS olie gebruiken om het vetgehalte na te bootsen, en dat proef je ook duidelijk. Zowel het aroma als de bite komen overeen met heerlijke, sappige worstjes. Ook de smaak past perfect bij de beleving. Dit is echt een heel goede kopie!
 • THIS Isn’t Streaky Bacon: plantaardig spekplakjes.
  Natuurlijk was ik benieuwd naar de THIS Isn’t Streaky Bacon: want wat is er lekkerder dan een krokante, knapperige strook bacon? Toch was het even een ervaring met plussen en minnen. Dat begon al voor ik ze de pan in deed: de ‘vetrandjes’ zaten namelijk nauwelijks verbonden met het ‘vlees’, waardoor het lastig was om het als één stuk van het papier te halen. Ook tijdens het bakken bleek het lastig om de plantaardige spekplakjes om te draaien. Natuurlijk heb je met dit product niet die aromatische bakgeuren als van echte bacon, maar eerlijk is eerlijk: de rooksmaak is prima aanwezig. De structuur leek na het bakken eerder op dat van gedroogd rundvlees, zoals beef jerky.

Recensie over THIS vleesvervangers

Het is altijd goed om nieuwe vleesvervangers te zien verschijnen in het vleesschap, hoewel ik ook aanmoedig dat er merken komen met échte alternatieven, in plaats van kopietjes van bestaande vleesproducten. De sausages zijn hier de absolute winnaar: die zouden bij ons zo het winkelmandje in verdwijnen. De THIS Isn’t Streaky Bacon zou een tweede plek kunnen krijgen, hoewel ik ook zeker een markt zie voor een voorgebakken variant (zeker gezien het probleem tijdens het bakken). De burger en kipstukjes konden ons niet bekoren, vanwege de duidelijke eiwitgeuren en -smaak en de afwijkende structuur van de kipstukjes.

Score: 7


Informatie

THIS vleesvervangers
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 4.29 euro.

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.