logo-liggend-wit-donkerblauw

Gadget review: Breville Barista Max+

De Breville Barista Max Plus biedt je een heel fijne barista-ervaring voor de koffiekenners. Het is een zogeheten bean-to-cup machine: het apparaat heeft alles in huis om met (verse!) koffiebonen heerlijke espresso te zetten. Maar wees gewaarschuwd: je moet er wel de tijd voor nemen om het apparaat te leren kennen… en om telkens een kopje koffie te zetten. Het zal je meer tijd en moeite kosten om te kunnen genieten van dat stroperige, bruine goedje. Wil je die tijd er voor nemen, dan is dit een heel fijn apparaat. En laten we eerlijk zijn: voor een goede kop koffie wil je wel wat werk verzetten, toch?

Degelijk apparaat

Als je hem ziet, ziet hij er al heel solide uit. De matte RVS onderdelen, gecombineerd met zwart metaal, ziet er uit alsof hij zo in een fancy koffietentje kan staan. Hij is bovendien vrij compact (31x31x33cm), waardoor je hem makkelijk ergens kunt plaatsen. Bovenop zie je de bonencontainer, die wat leuks voor je in petto heeft. Op de voorkant vind je een praktisch lcd-scherm en slechts drie knoppen. Onderaan vind je de uitgang van de bonenmaler, het koffiezet-gedeelte en een stoompijpje. Voor zo’n compact apparaat is het best bijzonder dat het gebruikmaakt van de standaard 58mm portafilter, die ook in koffietentjes gebruikt worden. Dat opent een wereld aan mogelijkheden en accessoires! Hoe stoer is het om deze baristamachine in de keuken te hebben in je eigen koffiecorner, gemaakt van rvs buis en steigerhout?

Perfectioneren

Je krijgt met dit apparaat alle mogelijkheden ter beschikking om jouw kopje koffie tot in de puntjes te perfectioneren. Tijdens het malen zie je op de timer een teller lopen. Is hij op 1.0, dan heb je genoeg bonen gemalen voor 1 kopje koffie. Staat hij op 2.0, dan heb je genoeg bonen gemalen voor twee kopjes koffie. Simpel, niet? Naar wens kun je dan zelf bepalen of je eerder of later stopt. Dat moet je wel handmatig doen overigens. De maling van de bonen stel je ook heel eenvoudig in. Op de onderkant van de bonencontainer staan cijfers van 30 tot 1. Draai met de container tot het juiste getal bij het pijltje staat, en je gebruikt die maling. Heel simpel, toch? Je moet wat verder in het systeem duiken om de watertemperatuur en de pre-infusie in te stellen, maar ook dat is aan te passen. De handleiding neemt je bij de hand om het je stap voor stap uit te leggen in duidelijke taal. Tijdens het zetten van de koffie zie je op de timer hoe lang het duurt voor je kopje gezet is. Idealiter is dat tussen de 25 en 30 seconde. Haal je dat niet, dan zie je op het display of je de maling wellicht kunt aanpassen. Praktisch!

Fijne details

Maar er is meer dan dat. Het apparaat zit vol praktische details, die het net wat fijner maken om met dit apparaat te werken. Zo vind je bovenop een uitsparing waar de tamper ingezet kan worden als je hem niet gebruikt. Op de resterende ruimte kun je een paar espressokopjes zetten, die daar worden warmgehouden. Het portafilter leg je gewoon neer op het lekrooster. Door flinke kunststof zijwanden onder de bonenmaler ben je er zeker van dat alle koffie ín het portafilter terechtkomt. Alles wat je morst, heb je aan jezelf te danken. Dat soort kleine details maken het wel wat fijner om mee te werken. Het stoompijpje heeft overigens één uitgang. Daardoor gaat hij niet zo snel, moet je vrij nauwkeurig te werk gaan, maar heb je ook meer tijd om je melk te texturiseren dan wanneer je twee of drie gaatjes hebt in het stoompijpje, wat we bij een aantal concurrenten zien.

Inspiratie nodig voor het maken van een kopje koffie? Lees hier alle koffiespecialiteiten op een rij... of typische koffierecepten uit verschillende landen.

Verse bonen

In de doos vind je twee filters voor je portafilter: eentje voor één espresso en een filter voor een dubbele espresso. Het is belangrijk om te weten dat deze filters zijn ontworpen voor echt verse gebrande koffie, die maximaal een maandje oud is. Wil je hiermee koffie zetten met bonen uit de supermarkt (of voorgemalen), dan zal je dat niet lukken. In zo’n geval heb je een dubbelwandige filter nodig, die je apart moet bestellen. De verse bonen malen gaat in de Breville Barista Max Plus heel makkelijk. Plaats de portafilter in de houder onder het bonenreservoir en druk hem naar beneden. De bonen worden direct gemalen in de gewenste maling, tot je de portafilter weer loslaat. Je bepaalt daarbij zelf hoeveel koffie je in het portafilter plaatst. Een toegankelijke en heel praktische manier!


Recensie over Breville Barista Max Plus

CooleSuggesties topper

De Breville Barista Max Plus is een degelijke en robuuste espressomachine voor iedereen die wil upgraden van een all-in-one koffiemachine, voor iedereen die écht opgestoomde melk wil in zijn cappuccino of latte macchiato en die verse koffiebonen haalt bij een lokale branderij (of ze regelmatig online wil bestellen). Wil je de tijd en moeite steken in het zetten van een goede kop koffie, dan is dit een heel fraai apparaat voor een nette prijs. Vooral de combinatie van bonenmaler en espressomachine zijn grote pluspunten: het bespaart je weer een apparaat en heel wat knoeimogelijkheden. De bediening is intuïtief, maar biedt weinig aanpassingmogelijkheden voor de echte koffiepro’s onder ons.

Score: 9


Informatie

Breville Barista Max Plus
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 549 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.