logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Breid je computer uit met coole functies


Computers zijn niet meer wat ze geweest zijn. Vroeger, toen ik nog jong was, en de guldens nog vierkant, was een computer eigenlijk meer een klus-hobby. Je kon hem openschroeven en naar wens uitbreiden of upgraden. Net als een auto kon je hem pimpen aan alle kanten, met alle accessoires die je maar kon krijgen. Tegenwoordig is dat nog wel zo met grote desktopkasten en minitorens, ik wil zeker niet zeggen dat die hobby helemaal is verdwenen, maar toch wel voor een groot deel. Op mijn werkplek bijvoorbeeld staat een klein kastje, een barebone, waar ik al mijn typewerk op verricht. Die computer is zo klein, daar kun je gewoon niets in sleutelen! Maar ook als je bijvoorbeeld een laptop hebt ken je dit probleem natuurlijk.

Uitbreiden met Bluetooth

Toch zijn er genoeg manieren om meer apparaten op je computer aan te kunnen sluiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bluetoothverbinding? Super makkelijk. Zo kun je draadloos apparaten op je computer aansluiten, zoals een bluetooth koptelefoon of headset (die ik gebruik voor het inspreken van teksten met Dragon Naturally Speaking), maar ook een bluetooth toetsenbord en muis sluit je op die manier heel eenvoudig aan. Dat scheelt je een hoop USB-poorten op je computer, kan ik je verzekeren. Wij hebben onze computer uitgebreid met de Nano Bluetooth 4.0 dongle van Sandberg. Een heel klein apparaatje, dat je nauwelijks kunt zien. Het is zelfs kleiner dan een USB-stick, en dat wil wat zeggen. Het bereik is best groot: je kunt tot op 25 meter afstand van je computer verbinding maken – maar ten eerste: dat moet je niet willen, en ten tweede hangt dat natuurlijk erg af van verschillende factoren in je huis, zoals muren, elektrische bedrading en andere elementen die in de weg staan. Dankzij het kleine formaat matcht hij briljant met een laptop.

Tweede monitor

Een andere prettige uitbreiding vind ik mijn tweede monitor. Als schrijver is het altijd handig om op een tweede scherm wat informatie te hebben staan, zoals de informatie over boeken of dat je wat achtergrondinformatie bij de hand hebt voor een volledig (en correct) artikel. Aangezien mijn barebone slechts beschikte over een video-uitgang, had ik wel een uitdaging op dat gebied. Dankzij de Sandberg USB VGA-adapter (die je wel op een USB 3.0-poort moet aansluiten) is ook dat probleem de wereld uit. Na een korte installatie van de drivers werkte het apparaat probleemloos en heb je direct een groter bureaublad. De drivers worden meegeleverd op cd, maar er zit ook een kleine handleiding bij met de URL van het downloadbestand, handig voor wanneer je geen cd-romspeler in je computer hebt, zoals ikzelf. Na de installatie kun je de monitor direct instellen en ook aangeven welke monitor je als hoofdscherm wil gebruiken en welke als bij-scherm. Ook kun je aangeven welke van die twee links staan, en welke rechts. Super handig, die extra features. Het maakt het leven weer een stukje prettiger en aangenamer.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.