logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Brammetje Baas verovert de theaters


brammetje baas poster

Vanaf 20 september tourt Brammetje Baas met zijn eigen theatershow door Nederland. De familievoorstelling Brammetje Baas is gebaseerd op het vindingrijke karaktertje in het gelijknamige boek van Tamara Bos (2007, Zwijsen) en de gelijknamige, succesvolle bioscoopfilm (2012, BosBros, regie Anna van der Heide). De titelsong van de film werd geschreven door Jochem Myjer en de film werd over de hele wereld bekroond, van Iran tot Japan.

De voorstelling Brammetje Baas gaat over Brammetje, een gewone jongen die dromerig én druk is. En beweeglijk, soms heel beweeglijk, soms zo beweeglijk dat hij er zelf moe van wordt. Misschien is hij toch niet zo’n heel gewone jongen.

Tamara Bos, schrijfster van het boek en de film: ‘Allereerst ben ik erg blij met het feit dat er een theatervoorstelling over Brammetje gemaakt is. Ik denk dat het personage Brammetje met al zijn vragen, grappige gedachten en benen die willen bewegen ook zeer geschikt is voor een leven op het podium. Brammetjes ‘afwijking’ wordt door iedereen anders ingevuld: hij zou ADHD hebben, hoogbegaafd of simpelweg druk zijn. Ik vind het belangrijk dat deze onderwerpen door de voorstelling bespreekbaar wordt gemaakt voor ouders, kinderen en leerkrachten. Ik ken veel Brammetjes en ik zou het fijn vinden als het publiek door deze voorstelling meer inzicht krijgt in dit soort kinderen. Ze zijn niet alleen maar lastig en irritant. Ze zijn ook bijzonder grappig en nooit saai!”

Drukke kinderen

In Nederland wonen ruim 40.000 kinderen met ADHD. ADHD komt het meest voor bij kinderen tussen de 4 en 16 jaar. Kinderen met ADHD zijn rusteloos, impulsief en kunnen zich moeilijk concentreren. Betty Veenman van de Vrije Universiteit Amsterdam (Child Study Group afdeling Klinische Neuropsychologie) is promovenda op het onderzoek Druk in de Klas. Dit is een handleiding voor basisschoolleerkrachten die na enkele uren zelfstudie in de klas kan worden gebruikt om ADHD-symptomen aan te pakken. De nadruk ligt daarbij op het belonen van gewenst gedrag en het creëren van structuur en voorspelbaarheid in de klas. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Veenman: “Leerkrachten merken dankzij Druk in de Klas een afname van ADHD-symptomen en opstandig en agressief gedrag, en een lichte toename van de sociale vaardigheden. Ons doel is Druk in de Klas beschikbaar stellen voor zoveel mogelijk basisschoolleerkrachten om onnodige ADHD-diagnoses en excessief medicatiegebruik te beperken.” Ze bezocht een voorproefje van Brammetje Baas en is enthousiast. “Bij kinderen zal de voorstelling erg tot de verbeelding spreken, het laat op een leuke en beeldende manier zien hoe het is om ADHD te hebben. De voorstelling is informatief voor zowel kinderen als leerkrachten en een goede opening om ADHD in de klas meer bespreekbaar te maken.”

Brammetje Baas in het theater

Over het verhaal – Brammetje heeft heel veel vragen in z’n hoofd. Brammetjes hersenen zitten nooit stil, en hij zelf daarom ook niet. Zoals hoeveel kopjes passen er op een stapel? Hebben mieren ook klaar-overs om veilig over te steken? Of kun je ze beter een handje helpen? Als je op een stoel kunt zitten, kan een stoel dan ook op jou zitten? Hoeveel woorden zijn er met een ‘oe’? Hoe zou het zijn als álle woorden een ‘oe’ hadden? Allemaal vragen die Brammetje Baas (“Broemoetjoe Boes”) zich stelt. Vragen waar zijn hoofd mee volstroomt.

Het internationale succes van de film geeft aan dat Brammetje Baas een universeel onderwerp aanpakt. De theatervoorstelling is een show vol korte avonturen met jongleren, goochelen, acrobatiek, muziek, zang, dans en gesprekken, voor alle lieve, drukke, niet saaie, snelle, slimme, grappige, gewone en ongewone mensen vanaf 7 jaar.

Brammetje Baas wordt gespeeld door Robbie Aldjufri en Marie Noë en geregisseerd door Pepijn Cladder. De theaterbewerking is van Tom Sijtsma. Arthur Umbgrove en David de Jong zijn verantwoordelijk voor de muziek, Elze van den Akker tekent voor decor en kostuums.

Producent van de voorstelling is Van Engelenburg Theaterproducties, eerder verantwoordelijk voor de succesvolle familievoorstellingen De kleine kapitein (Paul Biegel), Winky en het paard van Sinterklaas (Tamara Bos), Achtste-groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen (Jacques Vriens).

Brammetje Baas speelt van 20 september 2015 t/m 7 juni 2016 in theaters door heel Nederland. Kijk voor meer informatie op www.brammetjebaas.nl.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.