Ken je De Kolonisten van Catan en Carcassonne? Dezelfde makers hebben het spel Dominion bedacht. Daarin is het jouw taak om een zo groot mogelijk koninkrijk te bouwen, in een zo kort mogelijke tijd (nou ja, dat laatste is niet echt een vereiste, maar in ieder geval wel voor je tegenstanders de mogelijkheid hebben om hun koninkrijk te bouwen). Het bijzondere aan Dominion is dat het een kaartspel is – iets dat je niet zou verwachten als je de imposante doos te zien krijgt.
Kaarten van jouw rijk
Je hebt drie soorten kaarten: geldkaarten, actiekaarten en puntenkaarten. Om die laatste soort gaat het dus, maar je hebt er alleen maar iets aan nadat het spel is afgelopen. Tijdens het spel draait het om het geld en om de actiekaarten. In het begin van het spel krijg je een zeven kopermunten en drie puntenkaarten. De eerste punten heb je dus al binnen, hoewel iedereen ditzelfde aantal punten is. De puntenkaarten zijn eerder om het begin wat dynamischer te maken. Je doet de tien startkaarten op een stapel, dat is je trekstapel. Daarvan mag je telkens vijf kaarten pakken. Dat is in je eerste beurt waarschijnlijk een mix van munten en puntenkaarten. Sommige spelers hebben meer munten in handen dan anderen, en dat daarmee heb je juist meer of minder mogelijkheden. Na je beurt leg je alle kaarten op jouw eigen aflegstapel. Is je trekstapel leeg, dan draai je de aflegstapel om en schudt ‘m. Voila, je nieuwe trekstapel ligt klaar.
Jouw beurt
Tijdens je beurt heb je drie stappen. In de eerste stap mag je een actiekaart spelen. In de tweede stap mag je een kaart kopen, en in de derde stap ruim je alles op, op de aflegstapel. Hoe moeilijk kun je het maken? Alle uitzonderingen staan op de kaarten geschreven. De actiekaarten hebben namelijk een enorm grote invloed op het spel. Met sommige actiekaarten mag je één of meer nieuwe kaarten trekken, meer kaarten kopen of meer acties uitvoeren. Ook geven sommige kaarten je tijdelijk meer geld, zodat je duurdere kaarten kunt kopen. Dat kunnen actiekaarten zijn, maar je kunt ook geld kopen (ja, echt! Een koperkaart telt voor één, een zilvermunt koop je voor drie kopermunten en telt voor 2 en een goudmunt kost je zes koper en telt voor 3 kopermunten) en natuurlijk de beruchte puntenkaarten – die mag je niet uit het oog verliezen.
Spanning en toeval
Doordat je na iedere beurt al je gebruikte kaarten samen met de kaarten die je in handen hebt op de aflegstapel moet neerleggen blijven al jouw kaarten in jouw bezit. Nadat je trekstapel op is schud je de aflegstapel. Alle kaarten komen in een andere volgorde te liggen, en je weet dus niet welke kaarten je gaat trekken. Je weet wel dat je alle kaarten die je koopt zult tegenkomen! Die afwisseling zorgt voor een geweldige combinatie van toeval en tactiek. Je bepaalt zelf welke kaarten je koopt, en in welke richting je jouw spel wilt sturen. Het toeval bepaalt echter welke kaarten je trekt… en dat kan soms heel gunstig uitvallen, maar vaak ook niet.
Veranderingen
Er is nog een belangrijke factor die het verloop van het spel bepaalt: de actiekaarten! Er zijn namelijk 25 soorten actiekaarten in het spel, waarvan je slechts tien soorten mag gebruiken. Die kaarten (er zijn tien kaarten per actiesoort) leg je op tafel neer. En iedere actiekaart heeft een andere uitwerking. Sommige kaarten kun je zelfs gebruiken om je tegenspelers een hak te zetten, doordat ze bijvoorbeeld maar drie kaarten op handen mogen hebben. Anderen geven je weer de mogelijkheid om meer kaarten te kopen. In de handleiding staan een paar combinaties van actiekaarten die goed met elkaar samengaan. Probeer ze eens uit, zou ik zeggen. Dan ervaar je pas goed hoeveel invloed deze mix heeft op het spelverloop.
Afgelopen
Stiekem is Dominion best snel afgelopen. Dat is wanneer alle Provinciekaarten (de duurste puntenkaarten) op zijn, of wanneer er drie stapeltjes kaarten op zijn. Bij ons is het tot nu toe telkens dat laatste geweest – we moeten ons echt meer gaan richten op het kopen van die puntenkaarten. Daardoor duren onze spellen ook een stuk langer van de aangegeven 30 minuten, dat is volgens mij echt een speeltijd die je hebt als je het spel vaker gespeeld hebt.
Verslavend
Dominion is een eenvoudig spel. De regels zijn glashelder, en er is geen speld tussen te krijgen. Daar houden we van, dat voorkomt lange discussies tussen wijsneuzen die door de mazen van de wet denken te kruipen. Het scheelt natuurlijk wel als je beter weet wat de functies zijn van de verschillende actiekaarten. De keuze om er eentje te kopen is dan een stuk makkelijker, en het spel zal ook dan een stukje sneller verlopen. En… richt je op de puntenkaarten! Die bepalen of je de winnaar of de verliezer bent. Toegegeven: tijdens het spelen zijn de kaarten soms knap vervelend (ze hebben tijdens het spel zelf geen functie, maar rouleren wel mee in je trekstapel/aflegstapel) maar ze blijven onmisbaar. Het is de knappe zoektocht naar de perfecte mix van je stapel kaarten. Die dynamiek, samen met het bouwen van je perfecte koninkrijk en de relatief korte spelduur maakt Dominion echt een verslavend spel. Oh ja: en het spel staat in no-time klaar, dankzij de handige doos met sorteervakken!
Informatie
Dominion, 999 games
Prijs: ca. 43 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 30 minuten
Speelgoed en spellen koop je bij:
Geef een reactie