logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Bourne Evolutie

Het gebeurt steeds vaker dat populaire en succesvolle boekenseries worden voortgezet na het overlijden van de betreffende auteur. Het zou ook zonde zijn om dit soort avonturen te laten overwaaien, natuurlijk, maar er schuilt ook een groot risico in: hoe bekwaam zijn de nieuwe auteurs in het overnemen van dit erfgoed? Brian Freeman schreef zijn eerste avontuur met Jason Bourne in de hoofdrol (die vooral bekend is geworden bij het grote publiek dankzij de filmfranchise, met Matt Damon in de hoofdrol). Ik was razend benieuwd naar de Bourne Evolutie en al snel had dit boek me volledig in zijn greep!

Het verhaal van de Bourne Evolutie

Zonder duidelijk motief opent een man zonder bekende criminele geschiedenis of geestesziekte het vuur op een menigte in Las Vegas en slacht 66 mensen af. Meer dan een jaar later wordt congreslid Sofia Ortiz uit New York vermoord, in de nek geschoten. De congresvrouw stond op het punt een grootschalig big tech datahack-schandaal aan het licht te brengen. De moord wordt in de schoenen geschoven van een “ex-regeringsagent die schurk is geworden” met de codenaam Cain. Dat was ooit de codenaam van onze hoofdpersoon, Jason Bourne. Onder die naam werkte hij ooit als professionele huurmoordenaar, tot het moment dat een schotwond alle herinneringen aan zijn verleden stal.

Complot tegen Bourne

Treadstone, de organisatie waar hij voor werkte en die hem heeft opgeleid/gebrainwashed, weet dat ze geen controle meer over hem hebben en wil Jason Bourne dood. Veel succes daarmee, want “Bourne was een geest. Onmogelijk om te doden.” En dus beramen ze een complot tegen Bourne/Cain, om de hele wereld jacht op hem te laten maken. Bourne wil daar een stokje voor steken en bovendien wraak nemen op zijn vermoorde geliefde, die tijdens deze grote aanval is omgekomen. Daarvoor heeft hij de hulp van een buitenstaander nodig…

Hulptroepen

Bourne neemt in het geheim contact op met een ​​journalist in Quebec City, die heeft geschreven over de Vegas-moorden en bij de moord op de congresvrouw aanwezig was. Ook zij is op zoek naar de waarheid. Niets gaat goed, natuurlijk. De twee worden afzonderlijk goed in de gaten gehouden, wat de nodige gevaarlijke situaties oplevert. Al snel ontdekt Bourne dat er meer is dan dat. De moord op zijn geliefde lijkt een actie te zijn van de mysterieuze organisatie Medusa. Wat volgt is een overvloed aan goed uitgestippelde actie. Medusa is bovendien in conflict met Prescix, een social-mediaplatform dat mensen wil beïnvloeden om acties uit te voeren. Mensen vinden het cool omdat het voorspelt wat ze gaan doen voordat ze het zelf weten. Ze realiseren zich niet dat de app stuurt wat ze gaan doen. Dat klinkt geloofwaardiger in het boek, omdat het rustig aan je wordt verteld en is eigenlijk best beangstigend.

De boeken van Jason Bourne in volgorde:

 1. Het Bourne bedrog – The Bourne identity
 2. Het Jason dubbelspel – The Bourne Supremacy
 3. Het Medusa ultimatum – The Bourne Ultimatum
 4. Het Bourne testament – The Bourne legacy
 5. Het Bourne verraad – The Bourne betrayal
 6. De Bourne sanctie – The Bourne sanction
 7. De Bourne misleiding – The Bourne deception
 8. De Bourne missie – The Bourne objective
 9. De Bourne belofte – The Bourne dominion
 10. Het Bourne bevel – The Bourne imperative
 11. De Bourne vergelding – The Bourne retribution
 12. De Bourne evolutie – The Bourne evolution

Ga direct naar De Bourne Evolutie op BOL.com.

Recensie over De Bourne Evolutie

CooleSuggesties topper

De Bourne Evolutie is in feite het twaalfde boek uit deze franchise, maar zeker niet het minste. Het is knap dat Brian Freeman het stokje zo succesvol heeft weten over te nemen, met daarin alle kwinkslagen en complottheorieën meegenomen die in de eerdere boeken waren opgezet. Het is een spannende thriller geworden, waarbij het spannend blijft of en hoe Jason de waarheid boven tafel weet te krijgen. Het zou immers ook zomaar zijn laatste avontuur kunnen zijn, met aan Freeman de duistere eer om deze slinkse huurmoordenaar het zwijgen op te leggen!

Score: 9


Informatie

Titel: De Bourne Evolutie
Auteur:
Uitgever: LS Amsterdam
Aantal pagina’s: 448
Type boek: Paperback
ISBN: 9789024595846
Prijs: 21.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.