logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Boska Chocowares Choco DIY sets

De corona-periode heeft onze samenleving, zoals wij die kennen, best wel een duw gegeven. Alles is veranderd. Mensen zijn meer thuis, ontdekken ineens nieuwe hobby’s en bezigheden, zijn meer met elkaar bezig dan met social media en merken naast de hectiek van werk en het gezinsleven, dat er meer is onder de zon. Naast de broodbak-rage wil ik graag een nieuwe trend onder de aandacht brengen: werken met chocolade! Dat is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Je hebt er vooral geduld en veel tijd voor nodig. En laten we die nu met z’n allen in overvloed hebben! Wij gaan aan de slag met de Boska Chocowares Choco DIY set: een combinatie van de drie chocowares-DIY-producten van Boska. Laten we ze even aan je voorstellen.

Choco spoons

De choco spoons ken je vast wel. Soms kom je ze tegen in restaurants, zodat je jouw eigen kop warme chocolademelk kunt zetten. Aan de ene kant zou je denken: wat moet ik daar nu mee in de lente? Maar wat als je ’s avonds na de barbecue nog lekker buiten zit, en merkt dat het begint af te koelen? Hoe gaaf is het dan om op die smeulende barbecue rustig aan een pannetje melk te verwarmen, zodat je jouw eigen warme chocolademelk kunt zetten… met marshmellows? De DIY chocospoon set bestaat uit een siliconen mal voor acht lepels. Je krijgt er bovendien acht lepels bijgeleverd: maar let wel, die zijn voor eenmalig gebruik. Daarna zul je het moeten doen met ‘normale’ lepels of wegwerplepeltjes.

Je maakt de choco spoons in een handomdraai. Chocolade smelten en tempereren (daarover dadelijk meer), eventuele smaakjes toevoegen en in de mal gieten. Daar steek je een lepel in (hoe lichter de lepel, hoe makkelijker hij rechtop blijft staan) en laat je hem langzaam uitharden. Een kind kan de was doen! Het is eigenlijk het moeilijkst om de smaakjes te bedenken. Je kunt er kleine marshmellows doorheen roeren, of een paar druppels aroma of drank… niet te veel, dan wordt de chocolade niet hard. Maar wat rum erdoor zorgt voor een nog warmer gevoel! Je kunt ook denken aan wat zeezout, een snufje (cayenne)peper of wat kaneel of speculaas!

Chocoladerepen maken

Eenzelfde principe gaat op voor de Choco Reep DIY set. Daarin vind je niet alleen de chocolademal, maar ook een paar foliepapiertjes om de repen feestelijk in te pakken. Hier heb je trouwens wel meer vrijheid om je eigen reep te maken. Je kunt variëren met chocolademengsels, maar daar doorheen kun je van alles en nog wat roeren, van noten en pinda’s tot koek, kruiden en wat je maar kunt bedenken. Ook hier is het tempereren van de chocolade heel belangrijk. Waarom? Dat lees je zo 🙂 De repen goed laten uitharden en… genieten maar!

DIY bonbon kit

Ah, het summum van chocolaatjes maken! Bonbons zijn een vak apart, dat heb ik inmiddels wel gemerkt. Je moet er vooral heel veel geduld voor hebben. Ook hier moet je goed aan de slag gaan met het tempereren. Heb je dat eenmaal gedaan, dan giet je de mal vol. En keer je hem weer om. Dat kost niet zo veel tijd, maar… dan maak je de bovenkant netjes schoon en zet je hem weg om uit te harden! Voor de buitenkant is pure chocolade aan te raden: die geeft de meest krokante resultaten. Witte chocolade blijft altijd een beetje zacht.

In die tijd ga je aan de slag met de vulling. Dat kun je op verschillende manieren doen. De makkelijkste manier is om een ganache te maken: 100 gram chocolade, 50 gram slagroom en een klontje boter (ca 5 gram) met elkaar smelten en laten afkoelen. Hier kun je smaken toevoegen die je maar wilt: een lepel lemoncurd, vanille-aroma, wat alcohol, siroop, een beetje oploskoffie… wat dan ook. Het verschilt natuurlijk of je witte chocolade, melkchocolade of pure chocolade gebruikt voor de buitenkant, maar ook welke je gebruikt voor de ganache.

Wanneer de ganache flink is afgekoeld en je chocolade omhulsels zijn gestold, kun je ze vullen met een kleine spuitzak. Is dat gedaan? Dan laat je ze weer uitharden, tot de ganache gevuld is. Hier gebruik ik bij voorkeur de koelkast, dan wordt hij net wat steviger. Daarna kun je de vulling afdekken met een laagje chocolade, buiten de koelkast afkoelen en… genieten maar!

Waarom moet je chocolade tempereren?

Als je chocolade tempereert, zorg je dat hij op de juiste temperatuur komt wanneer je hem gaat verwerken. Maar: hij mag voor die tijd ook niet te warm worden! Daardoor verandert namelijk de structuur van de chocolade, waardoor je de crunch en de glans verliest. Bovendien duurt het langer voor de chocolade hard wordt en krimpt hij wat minder goed, zodat hij niet zo soepel uit de vorm gaat.


Recensie over Boska DIY Choco kit

CooleSuggesties topper

Deze kit is echt geweldig. Je krijgt 3 voor de prijs van 2, wat altijd leuk is. De choco spoons hebben wij gebruikt om grotere chocolaatjes te maken, als aanvulling op de chocoladereep. Let er wel op dat je ze flink vult, anders heb je een flinke chocoladebrok om door te bijten! Wat dat betreft kun je de ‘spoons’ meer vullen dan de repen, die kunnen met een te ruime vulling wat fragiel worden. Voor de bonbons moet je de tijd nemen en vooral veel geduld hebben. De sets zijn chique verpakt, aangevuld met praktische accessoires en zijn geschikt voor in de vaatwasser. Wat wil je nog meer?

Score: 9


Informatie

Boska DIY choco kit, Boska
Meer weten?
Prijs: 19.99 euro.

WINNEN

Wij mogen een aantal DIY Choco kits verloten: een geweldig geschenk voor moederdag! Wil jij lekker aan de slag met chocolade of ken je iemand die dat graag wil doen? Vul dan voor 6 mei onderstaand winformulier in!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.