logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De boom met de bittere bladeren, Ruth Erica

Maridadi raakt nog steeds niet gewend aan het feit dat haar moeder dood is. Ze is nu opgenomen in een soort van pleeggezin. Ze werkt op de markt om geld te verdienen voor haar studie. Maar dan komt er een studente uit Nederland. Witte mensen zie je niet veel op de markt in Rwanda. De tweede keer dat ze elkaar tegen het lijf lopen bekijken ze elkaar eens goed. De Nederlandse studente Puck vraagt aan Maridadi of ze voor haar kan tolken aangezien ze als een van de weinige in Rwanda Engels spreekt. Maridadi vindt het prima en sinds dat moment zijn het vriendinnen.

Moeders familie

Na een tijdje vol lol en onderzoek moet Puck weer terug naar Nederland. Ze zegt Maridadi dat ze haar familie moet zoeken. Niet van d’r vader, die kent ze al. Nee, juist die van haar overleden moeder, Ingabire Speciose. In die 14 jaar na de genocide heeft ze dat nog niet gedaan, maar nu heeft ze er het lef voor om wel te gaan. Puck heeft haar overtuigd. Iets wat Maridadi ook nog dwars zit, is dat ze niet weet wie haar moeder heeft gedood of hoe ze aan haar eind is gekomen. Ze weet wel dat er een soort openlijke rechtbanken zijn, de gacaca’s. Daar kunnen getuigen van toen der tijd uitspraak doen tegen verdachten die al die tijd al vastzitten. Ze hebben dus al lang gezeten, maar het is de vraag of daar nog een aantal jaar bijkomt vanwege moord of niet. En het is ook maar de vraag of de moordenaar van Maridadi’s moeder erbij zit. En zou ze haar familie kunnen vinden?


Ga direct naar De boom met de bittere bladeren op BOL.com.

Recensie over De boom met de bittere bladeren

CooleSuggesties topper

Wat een spannend boek! Er gebeuren zoveel verschillende dingen dat ik het lang niet allemaal in deze review kan vertellen. ‘De boom met de bittere bladeren’ zit vol met verrassende veranderingen en interessante verhalen. Het is fictie, maar het zou echt gebeurt kunnen zijn. De genocide heeft wel echt plaatsgevonden, wat natuurlijk verschrikkelijk is. De schijfster heeft goed de spanning van die gebeurtenis kunnen behouden en in de rest van het verhaal kunnen stoppen. Het is een geslaagd boek!

Score: 9


Informatie

Titel: De boom met de bittere bladeren
Auteur:
Uitgever: Lemniscaat
Aantal pagina’s: 256
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 13 jaar
ISBN: 9789047711995
Prijs: 15.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Tim

Tim is 15 jaar oud en zit in VWO 4. Hij houdt van sporten, tekenen en taal. Logisch dat lezen en schrijven ook daarbinnen past. Natuurlijk is Tim ook een gamer – maar niet de hele dag. Er moet immers ook genoeg tijd zijn om te eten en koffie te drinken! Het liefst zelfgemaakte, van vers gemalen bonen.