logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Boerke, Pieter de Poortere

Het is de kracht van strips om grenzen te overschrijden. Om net dat beetje verder te gaan dan je eigenlijk zou moeten. Net die morele waarden aan de tand voelen en een ‘ooohhh!’-reactie uitlokken. Dat is precies wat Boerke regelmatig doet: foute humor, maar dan wel met een schattig personage in de hoofdrol. En het knappe is: Boerke doet dat zonder een woord te reppen!

Wie is Boerke?

Boerke is in Nederland niet zo heel bekend, maar in Vlaanderen kun je hem wekelijks zien verschijnen in Knack Focus. Wie is Boerke? Nou – Boerke is de universele loser. Of hij nu boer is of astronaut, ridder of brandweerman, hij trekt altijd aan het kortste eind. Boerke wil meedoen met de wereld, maar begrijpt de codes niet. Vaak sterft hij op het einde van een verhaal, om dan in het volgende verhaal te verrijzen, zoals dat gaat met cartoonfiguren. Om dan in het volgende verhaal weer met beide voeten in het ongeluk te lopen. Lees meer over Boerke op zijn eigen Boerke website.


Boerke bijbel

Boerke bijbel

in de Boerke Bijbel (wij lazen het tweede deel) neemt schrijver Pieder de Poortere je mee in zijn rol als advocaat van de duivel om kritische blikken te werken op de wereld om hen heen, met zijn naïeve hoofdpersoon Boerke als hoofdrolspeler. Zo komt hij in heel wat penibele situaties terecht waar hij zijn mening niet onder stoelen of banken schuift. Ik moet hierbij toegeven dat ik niet alle grappen even geslaagd vond, sommigen zijn ondanks het ronde kopje van Boerke toch wat aan de grove kant (of niet grappig genoeg) om me een lach of een gniffel te ontfutselen – maar humor is subjectief natuurlijk.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Nanuq, 248 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789464005820. Prijs: 29.95 euro.

Ga direct naar Boerke bijbel op BOL.com.

Boerke OntgoocHELD

Boerke OntgoocHELD

Eerlijk gezegd kon Boerke Ontgoocheld me een stuk meer bekoren. In dit boek duikt tekenaar Pieter de Poortere in de wondere wereld van popcultuur, waarin hij films, series, bekende iconen en alles wat mensen maar interessant vinden op de hak neemt… met zijn favoriete personage Boerke als stralend middelpunt. Zo kruipt hij in de huid van superhelden, popartiesten, superschurken en filmsets, om telkens zich het ongeluk in te storten. De grappen zijn wat minder confronterend en hard dan in de Boerke Bijbel 2, maar nog altijd scherp en cynisch. Wat kan er allemaal mis gaan? Nou – dat zal Boerke je zeker laten zien!

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Nanuq, 56 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789464005837. Prijs: 22.99 euro.

Ga direct naar Boerke OntgoocHELD op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.