logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Boem Boem 1 – Aanslag in Antwerpen, Jan van der Cruysse

Het onderwerp en de omgeving van Boem Boem 1 komt akelig dicht in de buurt, met de steeds aanhoudende dreiging van terroristische aanvallen en gewelddadige uitingen van ongenoegen. Het verhaal neemt je mee in twee tijdvakken, namelijk vanuit het Vlaamse leger in 1986, waarbij er het een en ander misgaat met een transport van handgranaten. Daar leef je mee met de militairen Moon en Korneel, waarbij je de gebeurtenissen tot in detail te horen krijgt. De vlotte schrijfstijl en het levensechte sarcasme maken hun avonturen best geloofwaardig.

Antwerpen, 2020

De tweede tijdlijn speelt zich af in 2020, in de stad Antwerpen. Daar wordt een feestelijke marathon gehouden, waar veel publiek bij aanwezig is. Er wordt druk gefeest en gerend, tot op het moment dat er een granaat gegooid wordt en er een helse paniek uitbreekt. Wanneer er meer ontploffingen komen, is niet bekend wie er allemaal daders kunnen zijn. Door de overheid wordt er snel gezocht naar mogelijke daders, waarbij een aantal stereotype verdachten worden opgepakt en ondervraagd. Door de onrust en de onzekerheid wankelt de hele stad.

Wisselend perspectief

Wat opvalt in het boek, is dat het niet alleen wisselt van perspectief en standpunt, maar ook dat er nog al wtat verschillen zijn in de manier van schrijven. Het deel dat zich afspeelt in 1986 is bijvoorbeeld bijna hyperrealistisch geschreven, terwijl het stuk in 2020 wat vlotter verteld wordt. Tijdens het lezen moet je hier telkens tussen schakelen. Spannend in de toekomstige tijd is de speurtocht naar de dader en de ware aard van deze catastrofe. Langzaam maar zeker worden er steeds meer stukjes op hun plek gelegd, wat een bizar samenspel van gebeurtenissen boven water brengt.

Ga direct naar Boem Boem 1 aanslag in antwerpen op BOL.com.


Recensie over Boem Boem 1 – Aanslag in Antwerpen

Met dit eerste deel van een tweeluik komt een spannende thriller tot leven, dat tot stand komt op het idee van terrorisme en gevaarlijke aanslagen. Het feit dat het verhaal in twee tijdvakken verteld wordt is niet nieuw, maar laat langzaam wel meer informatie voor jou als lezer naar boven komen. Het verhaal is slim uiteengezet en zet jou als lezer telkens op het verkeerde been. Laat al die standaard verdachten even voor wat ze zijn, zet je vooroordelen buitenboord… en bijt je vast in deze heftige zaak.

Score: 8


Informatie

Boem Boem 1 – aanslag in antwerpen,
Illustrator: nvt
Uitgever: Manteau, 320 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022336137. Prijs: 21.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.