Het Boekenweekgedicht wordt dit jaar geschreven door Sholeh Rezazadeh. De uit Iran afkomstige auteur en dichter maakte haar werk bij het thema van de 90e Boekenweek: Je moerstaal. Het Boekenweekgedicht wordt het weekend voor de Boekenweek (12 t/m 23 maart) bekendgemaakt. Rezazadeh is de zevende Boekenweekdichter na onder anderen Babs Gons, Ester Naomi Perquin en Bart Chabot.

Op Gedichtendag, en met nog 40 dagen te gaan tot de officiële start van de Boekenweek 2025, maakt de CPNB de maker van het Boekenweekgedicht bekend. Het gedicht is voor het eerst ook als luisterversie beschikbaar. Rezazadehs werk wordt tijdens de Boekenweek op verschillende plekken getoond en voorgedragen. Het gedicht staat ook op speciale linnen tassen die boekhandels en bibliotheken van 12 t/m 23 maart cadeau geven aan klanten en leden.

Sholeh Rezazadeh (1989) verhuisde in 2015 naar Nederland en begon direct met het leren van de Nederlandse taal. Haar debuutbundel Neem ruim zei de zee kwam in 2024 uit en markeerde niet alleen haar poëtische entree in Nederland maar ook het begin van haar bredere missie: meer poëzie in Nederland. Rezazadeh weet dat poëzie verbindende kracht heeft, iets wat zij tijdens haar leven in Iran heeft ervaren. Poëzie is daar in de spreektaal vervlochten zoals spreekwoorden in het Nederlands.
Dat is volgens haar in Nederland wel anders. Als voorvechter van poëzie in de publieke ruimte spreekt Sholeh met passie op scholen en in de media, vastberaden om poëzie meer plek te geven in de samenleving.
Thema Je moerstaal
In een boek kun je op reis gaan, andere werelden ontdekken. Maar in taal kun je juist ook thuiskomen. Als woorden vertrouwd en echt voelen, als personages praten zoals jij: dan is taal je moerstaal. Dat is dan ook het thema van de 90e Boekenweek. Je moerstaal kán de taal zijn van je moeder. Maar dat hoeft niet. Voor veel lezers en auteurs is Nederlands niet hun eerste taal, maar wél hun moerstaal. Plat of kak, straattaal of streektaal, dialect of ABN. Je moerstaal is de taal waarin je spreekt, schrijft, zingt, dicht, vloekt, juicht en liefhebt.
Dit is het boekenweekgedicht 2025
in welke taal zal ik je woorden geven
zodat we elkaar opnieuw kunnen vinden
in welke blik, welke stilte
gaan we elkaar weer verstaan?
in welke regel moet ik het stotteren van de zon uitleggen
laag na laag, wolk na wolk
als we van elkaar slechts schaduwen herkennen
in welke taal kan ik je omarmen
zodat je blijft
in welke taal moet ik de zee oproepen, naar de bladeren luisteren
in de spiegels van rivieren
of met de oren van rotsen?
zie je, om begrepen te worden
heb ik mijn taal achter de bergen gelaten
mijn accent aan de golven geknoopt
de taal van bomen en wolken geleerd
de taal van treinen en seconden
en mijn taal klopt sterker dan mijn hart
grijpt vaster dan mijn handen
gaat verder dan mijn voeten
en brengt jou dichterbij
90e Boekenweek
Het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken viert dit jaar zijn 90-jarig jubileum. De 90e Boekenweek vindt plaats van woensdag 12 t/m zondag 23 maart 2025. Lezers krijgen tijdens de Boekenweek het Boekenweekgeschenk cadeau, geschreven door de winnaar van de schrijfwedstrijd die op 12 februari bekend wordt gemaakt. Het Boekenweekgeschenk is een cadeau van de boekhandel bij besteding vanaf € 15 aan boeken. De thema-uitgave Hèhè – Over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben van Paulien Cornelisse ligt voor € 5,25 in de winkel.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: