De auteurs van de Boekenweek van 2023 zijn Lize Spit en Raoul de Jong. Lize Spit schrijft het Boekenweekgeschenk en Raoul de Jong buigt zich over het Boekenweekessay bij het thema Ik ben alles. De 88ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 11 t/m zondag 19 maart.
Eveline Aendekerk, directeur CPNB: ‘De Boekenweek van 2023 wordt een feest voor de lezer! Met een thema dat ertoe doet, omdat in tijden van polarisatie boeken voor verbinding kunnen zorgen. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. We zijn enorm vereerd dat deze twee geweldige auteurs de Boekenweek in 2023 willen dragen, want zij zijn beiden alom geprezen en geliefd en representeren een nieuwe generatie schrijvers die de literaire wereld veroveren. Deze twee jonge bevlogen boekenweekauteurs, met beiden een oeuvre dat indruk maakt, zullen Nederland naar de boekhandel doen snellen. Zo maken we de Boekenweek van 2023 met z’n allen absoluut tot het grootse en inspirerende lezersfeest waar we zo’n behoefte aan hebben.’
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:
Lize Spit schrijf het boekenweekgeschenk 2023
Lize Spit: ‘Eerder dit jaar werd me de vraag gesteld of ik het Boekenweekgeschenk zou willen schrijven, en nadat ik achteroverviel van verbazing, heb ik natuurlijk meteen ja gezegd. Het was het leukste geheim dat ik ooit heb moeten bewaren.
Zelf ben ik, als Belgische, niet opgegroeid met de Boekenweek. Pas nadat ik zelf debuteerde begreep ik hoe groot en bijzonder deze traditie is, toen ik in Zeeland kampeerde bij een vrouw die vanuit een schuur een tweedehandsboekhandel runde. In haar collectie bevond zich ook een grote verzameling Boekenweekgeschenken. Had iemand me daar op de camping gezegd dat ik alvast mocht nadenken over het schrijven van een eigen novelle, had ik die persoon voor gek verklaard! Het is de grootste eer te mogen aansluiten bij deze lange rij mooie namen.
Ik hoop dat, ondanks en misschien juist omdat de hele wereld op zijn grondvesten davert en we in een periode van grote onzekerheid en verdeeldheid zijn beland, deze Boekenweek zorgt voor welkome afleiding, en dat we tegen de klippen op kunnen vieren dat de taal ons in staat stelt elkaar te begrijpen.
Dat ik straks de Lage Landen mag doorkruisen met iemand die zo sprankelend en getalenteerd is als Raoul de Jong, doet me er nog meer naar uitkijken.’
Raoul de Jong schrijft het boekenweekessay 2023
‘Ik moest huilen toen ik hoorde dat ik het volgende Boekenweekessay mag schrijven, met snottebellen en geluid. Het is niet elke dag dat iemand zoals ik, een half Groningse, half Surinaamse, dansende schrijver, zo’n enorme eer ten deel valt. Sterker nog: ik ben de eerste Boekenweekauteur met Surinaamse roots. Daarom huilde ik, niet alleen voor mezelf, maar ook voor alle schrijvers op wier schouders ik sta. Ik weet hoe hard ze hebben moeten vechten om hun stem te laten horen: schrijvers als Anton de Kom, Theo Comvalius, Edgar Caïro en Leo Ferrier. Deze kroon is niet alleen voor mij, ook voor hen. Ik zal mijn uiterste best doen om hem met waardigheid te dragen.
Dit thema, Ik ben alles, is een prachtige kans om lezers mee te nemen op avontuur van de Groningse klei naar Caraïbische stranden, op zoek naar een ongehoord verhaal dat de kracht heeft om iedereen te laten dansen. Ik kan niet wachten om de dans te openen, met kameraad en koningin, de wijze en fantastische Lize Spit.’
Boekenweekthema Ik ben alles.
Met het Boekenweekthema Ik ben alles vieren we in 2023 de pluriformiteit van onze identiteit. Een bijzonder actueel thema. Want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Met de veelheid aan rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de veelheid aan gezichten die we on- en offline tonen, is eenieder van ons de optelsom van al die componenten.
Juist een boek stelt ons in staat onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen en erkennen dat wat we al wisten. En we verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van karakters die we niet zijn of kennen. En door ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.
Boekenweek 2023
Lezers krijgen het Boekenweekgeschenk bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay ligt voor € 5 in de winkel. Er verschijnt ook een Friese en een Vlaamse editie van het Boekenweekgeschenk. Kort voor de start van de Boekenweek wordt het bijbehorende Boekenweekgedicht onthuld.
Lize Spit
Geschenkauteur Lize Spit (1988) groeide op in de Antwerpse Kempen, maar woont sinds 2005 in Brussel. In 2016 verscheen haar debuutroman Het smelt, waarvan meer dan 200.000 exemplaren werden verkocht. Er volgden vertalingen in zestien landen en een verfilming, die in het voorjaar van 2023 wordt uitgebracht. Het boek won de Bronzen Uil, de Boekhandelsprijs, de Hebban Debuutprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs, de NRC Boekenwedstrijd en haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en de Premio Strega Europeo. Spit is gastdocent creatief schrijven aan het RITCS. Ze is columnist bij dagblad De Morgen. Haar tweede – volgens NRC ‘onweglegbare’ – roman verscheen in december 2020: Ik ben er niet.
Raoul de Jong
Raoul de Jong (1984) schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde zes boeken. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman, dat in 2020 verscheen, werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon. In 2022 verscheen het in coronatijd geschreven Gesprekken met opa. In september 2022 ontving Raoul de Anna Blaman Prijs voor zijn gehele oeuvre, evenals de Toneelschrijfprijs voor het script van Waarom beantwoord. Momenteel werkt De Jong aan het filmscript voor een film over het leven van Anton de Kom, en maakt hij samen met Noraly Beyer de Correspondent-podcast Tigri Tories die in maart 2023 uitkomt.
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: