Als schrijver moet je ontzettend veel lezen. Dat geeft je inspiratie, je leert nieuwe zinsconstructies en kunt op een leuke manier leren van anderen. Maar je moet je ook inhoudelijk blijven ontwikkelen. Wij geven je graag een aantal tips met deze boeken voor schrijvers!
Recensie over De Grote Wil
In De Grote Wil schrijft Nicolien Mizee over rhaar ervaringen als schrijfcoach, in een column-achtige constructie. Daarmee leer je niet alleen hoe je een verhaal schrijft (de technieken komen namelijk regelmatig aan bod in haar betogen) maar lees je ook hoe anderen met hun dilemma’s omgaan en hoe verschillend mensen tegen onderwerpen en manieren van werken aankijken. Het is een leuk boek dat niet alleen veel over de cursisten van Nicolien zegt, maar vooral ook over haarzelf. Hoe kijkt zij tegen het schrijverschap aan, wat wil ze je graag meegeven? Een heerlijk boek dat de spanning en de druk voor een groot deel uit het schrijven haalt. Het moet immers leuk en ontspannen blijven, wil je groeien tot grote hoogtes.
Score: 7
Ga direct naar De grote wil op BOL.com.
Recensie over Schrijven zonder fouten
Het is niet voor iedereen weggelegd om goed met de Nederlandse taal om te gaan, hoe goed het onderwijs vroeger ook is geweest. Er zijn ook zoveel regels en uitzonderingen die van toepassing zijn! Het praktisch handboek Schrijven zonder fouten neemt ze allemaal nog eens met je door. Na een stukje theorie, doorspekt met voorbeelden, volgen een paar korte oefeningen waarin je de opgedane kennis kunt gebruiken. Vaak in de vorm van meerkeuze, zodat je de juiste manier kunt onderstrepen. Achter in het boek vind je vervolgens alle antwoorden, netjes op een rij. Maar niet spieken! Die verleiding is groot, maar je doet het immers voor jezelf.
De regels in dit boek worden stuk voor stuk duidelijk uitgelegd. Naamwoorden, naamvallen, werkwoorden, leestekens, klankbotsingen… het komt allemaal aan bod. Soms is de theorie een beetje veel en wordt het als opsomming aangeboden, maar in de alinea’s zelf vind je meer dan genoeg handvatten om de regels toe te passen in voor jou herkenbare situaties. Een praktisch naslagwerk over alle taalregels waar je mist mee kunt ingaan! En werk je het boek van voor tot achter door, is het bovendien een mooie spoedcursus. Zelfs als je denkt alles al te weten. Want soms doe je dingen automatisch al goed, maar welke regeltjes zitten daar achter?
Score: 8
Ga direct naar Schrijven zonder fouten op BOL.com.
Recensie over Sterke verhalen en hoe je ze schrijft
Dit boek is een echte stap voor stap cursus verhalen schrijven – waarbij een verhaal zelfs kan uitgroeien tot een compleet boek! Het boek gaat uit van het Young Writers Program, ook wel bekend als NaNoWriMo, waarin jongeren worden aangemoedigd om binnen een maand het eerste concept van een boek klaar te hebben liggen. Daar is de kous overigens nog niet mee af, het is immers pas een concept dat nog keer op keer bijgeschaafd mag worden, maar het feit dat je in een maand in staat bent om een boek te schrijven, spreekt zeker tot de verbeelding.
Om dat mogelijk te maken, is het boek ingedeeld in een uitgebreide inleiding, met oefeningen en manieren om alvast een raamwerk te maken voor je verhaal – mits je daar gebruik van wil maken. Daarna duik je in een periode van vier weken, waarin je iedere dag een stukje schrijft. Daarbij krijg je wekelijks een stukje begeleiding, zodat je genoeg manieren hebt om aan de slag te kunnen. Het boek is prettig en enthousiast geschreven, met genoeg handvatten om aan de gang te blijven en jezelf te blijven ontwikkelen. Voor iedereen die de aspiratie heeft om verhalen te schrijven: dit boek leert je geen spelling of grammatica, maar juist de kunst van het vertellen, de magie van het maken van een verhaal!
Score: 9
Ga direct naar Sterke verhalen en hoe je ze schrijft op BOL.com.