logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boeken voor sporten: Hardlopen, Workouts en Qigong

Veel mensen beginnen in januari volop met sporten. Al die goede voornemens moeten worden waargemaakt! Daarbij verliezen ze vaak ironisch genoeg hun gezondheid uit het oog, omdat die resultaten zo snel mogelijk moeten worden behaald. Maar een goede gezondheid, die bouw je langzaam op. Rustig aan, niet overhaasten en zeker niet overbelasten. Staat ‘gezonder leven’ ook op jouw lijstje met goede voornemens? Dan zijn deze drie boeken misschien wel op het lijf geschreven!


Mindfulness voor hardlopers

Mindfulness voor hardlopers

Persoonlijk vind ik hardlopen heerlijk. Ik doe het te weinig (en het is ook best confronterend om telkens weer je conditie op te bouwen) maar het gevoel van vrijheid, rust en onbevangenheid is heerlijk. Ik moet daarbij wel zeggen dat ik een beetje een vreemde mix heb van competitiviteit en onbevangen hardlopen. Lezend in Mindfulness voor hardlopers wordt me dat pijnlijk duidelijk. Want ja – als ik ga lopen, dan moet die run wel helemaal worden vastgelegd op mijn Fitbit Charge, natuurlijk. Een rondje niet gemeten is een rondje niet gelopen. Onzin natuurlijk – en dat lees je in dit boekje. Het is een fijn leesbaar boekje over de motivatie om te gaan hardlopen. Nee, het is geen competitie, je hoeft er zelfs geen strijd met jezelf van te maken! Lekker ontspannen, verstand op nul en de ene voet voor de andere zetten, in het tempo dat voor jou aangenaam is en natuurlijk aanvoelt. Zo kun je kilometers verslijten.

Mindfulness voor hardlopers zet een nieuwe trend. Geen trend van die high-tech schoenen en ondersteunende kleding, maar van ‘even een rondje lopen’, waarbij die joggingbroek en een oud shirt genoeg zijn. Niet te moeilijk, maar terug naar de basis, waarom het je allemaal te doen is. Het is een helder boekje dat zich enkel en alleen richt op die mindset, bekeken vanuit verschillende oogpunten. Het geeft je dus geen tips en technieken om beter te leren hardlopen. Minpuntje is de vertaling, die her en der te wensen overlaat: het is soms wat te direct bij de brontekst geschreven. Daardoor is de tekst niet altijd prettig leesbaar.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Librero, 160 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789463596091. Prijs: 6.95 euro.

Ga direct naar Mindfulness voor hardlopers op BOL.com.

7 minuten work-outs: gewicht verliezen

7 minuten work-outs: gewicht verliezen

Er is al heel veel geschreven over de beste manieren om gewicht te verliezen. De vraag hoeveel gewicht je verliest met sporten is dan ook eentje die vaak wordt gesteld. Helpt het? Zeker. Is sporten alleen genoeg? Nee, waarschijnlijk niet. Maar: door je spieren te trainen zal je lichaam er sneller strak uit komen te zien. Bovendien verbruiken getrainde spieren meer energie (ook in rust) dan ongetrainde spieren. Snel gewicht verliezen met deze oefeningen zul je dus niet, maar je zult wel merken dat je wat sterker wordt en beter in je vel zit. Dat zal je meer mogelijkheden geven om ook andere sporten te beoefenen of actiever bezig te zijn!

7 minuten work-outs: gewicht verliezen is een aangenaam prettige hoeveelheid oefeningen, die je in ongeveer 7 minuten (nou ja – tel d’r een kwartier voor uit, zeker in het begin als je vaak moet kijken wat je volgende oefening is). Het boek gaat namelijk uit van 30 seconden per oefening, met 5 seconden pauze tussen iedere oefening. Wil je daarna nog een rondje? Dan is dat alleen maar goed. Iedere work-out geeft je nagenoeg een full-body workout, het gebruikt bijna alle spieren. Wissel de aangeboden work-outs af, voor een betere balans in de spierontwikkeling. Je zult zelf merken dat de ene oefening je beter afgaat dan de ander, maar dat mag de pret niet drukken. Belangrijk is ook dat je de instructies goed volgt. Beter 10x de oefening perfect uitgevoerd dan 20x heel slordig! Daarvoor krijg je genoeg handvatten. De instructies en foto’s zijn heel duidelijk. Bij veel oefeningen staan extra aandachtspunten of manieren om de oefening wat makkelijker te maken voor je beginfase. Voor de meeste oefeningen heb je geen accessoires nodig, hoewel er één schema is waar de yogabal bij wordt gebruikt – en je ziet af en toe wat lichte gewichten voorbij komen.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Librero, 192 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789463595353. Prijs: 9.95 euro.

Ga direct naar 7 minuten work-outs: gewicht verliezen op BOL.com.

Qigong

Qigong

Qigong is een chinese bewegingsvorm, die in de basis best wel lijkt op Tai Chi (je weet wel, wat je soms in films mensen in het park ziet doen). Waar Tai Chi een serie bewegingen is die je achter elkaar uitvoert, als een soort trage dans, is Qigong veel concreter toegespitst op een bepaalde situatie. Het is daarmee wat makkelijker toepasbaar in het dagelijks leven. In het boek staan verschillende situaties omschreven waarin je het kunt toepassen. Het is een oude vorm van Chinese geneeskunde, waarbij mensen vertrouwen op hun eigen lichaam en door middel van een bewuste ademhaling en drukpunten bepaalde kwalen ophelderen. Het boek is dan ook opgesplitst in specifieke onderdelen.

Na een algemene inleiding (wat is Qigong en wat moet je er van weten) krijg je de basis aangeleerd. Hoe moet je staan, wat is het, hoe werkt ademhaling samen met je lichaam… maar je leest ook over aarden, gewrichten losmaken en mediteren. Vanuit die basistechnieken ga je in het derde hoofdstuk actief aan de slag om op bepaalde momenten qigong toe te passen. Bijvoorbeeld als je aan het wandelen bent, of voor je gaat studeren. Hoe je grotere innerlijke kracht krijgt om beter te sporten, hoe jij je spijsvertering verbetert en hoe je altijd op energie blijft.

Toegegeven: Qigong is niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet in ons nuchtere kikkerlandje, waar ‘normaal doen’ al gek genoeg is. Qigong zit er uit als een mystieke yoga, waarbij ademhaling en meditatie belangrijke rollen vervullen. Voeg wat lichteffecten toe, en je krijgt al snel een soort magische vibe. En eerlijk gezegd voelt het ook wel een beetje zo, al was het maar omdat je even van die magische momentjes voor jezelf maakt. Tijd voor het hier en nu, pas op de plaats.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Lannoo, 184 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789401471114. Prijs: 25.99 euro.

Ga direct naar Qigong op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.