logo-liggend-wit-donkerblauw

Boeken voor pubers en young adults

Lezen is heerlijk – het is een portaal naar nieuwe werelden en personages, kennis en ervaring. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om boeken te vinden die bij je aansluiten. Zo vind iedereen andere boeken weer interessant en boeiend: wat de een betitelt als een ’topper’, vindt de ander weer een flop. Wij ontvingen onlangs twee boeken, speciaal gericht op ietwat rebelse pubers…


Fukjoepuberken

Fukjoepuberken

Zoals je uit de titel wellicht al kunt opmaken, is Fukjoepuberken een Vlaams boek, dat zich afspeelt in de eerste klas van de middelbare school. Daar leer je een aantal kinderen kennen, maar de opstandige Frida en de zachtaardige Mohammed spelen wel de hoofdrol… samen met het nieuwe meisje Dahlia, dat behoorlijk last heeft van Tourette en de klas laat kennismaken met haar tiks. Daarvan is het roepen van ‘Fukjoepuberken’ er een, die maar wat graag wordt overgenomen door de andere kinderen.

Het is een behoorlijk drukke klas, waar leerkracht Pat Vinalst zijn handen aan vol heeft. De prestatiegerichte directeur tikt hem regelmatig op de vingers en wordt daarbij op de hoogte gehouden door de vader van Frida, uitgerekend het meisje dat meester Vinalst het vuur flink aan de schenen legt. Vinalst is de wanhoop nabij, zeker als hij als een jaarafsluiting een project op poten moet zetten die zijn klas in het zonnetje zet. Hij besluit naar een museum voor moderne kunst te gaan. Bijna iedereen is daar uiteindelijk enthousiast over, behalve Frida. Haar vader vind moderne kunst namelijk geen kunst… en dat laat Frida weten ook! Bovendien heeft ze nog een appeltje te schillen met de leerkracht. Ondertussen groepen Dahlia en Mohammed telkens een beetje meer naar elkaar toe!

Fukjoepuberken is een grappig en spannend boek, waarin chatberichten, gesprekken van Mohammed met zijn cavia’s en de gedachtes van de leerkracht elkaar afwisselen met verhalende omschrijvingen van wat er in de klas gebeurt. De vormgeving is vrolijk en enthousiast, met illustraties en foto’s die door Frida zijn verzorgd. Het is prettig geschreven, met fraaie zinsopbouwen en behoorlijk wat Vlaamse woorden (wat voor Nederlandse lezers misschien wat vreemd in de oren klinkt).

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Nanuq, 126 pagina’s, Paperback.
ISBN: 9789464335286. Prijs: 24.99 euro.

Ga direct naar Fukjoepuberken op BOL.com.

Bullshit en Gedaas

Bullshit en Gedaas

Bullshit & Gedaas! is een dichtbundel van Frank Pollet, die je meeneemt in de gedachtewereld van pubers. Ze gaan over mensen en dieren, over ontevredenheid, lichamelijke veranderingen, dromen en vooral over de Liefde. Taalplezier en rake verwoordingen kom je regelmatig in de gedichten tegen, maar ik bleef vooral geboeid kijken naar de intense illustraties die op iedere pagina te zien zijn. De multimediale collages en illustraties van Gitte Vancoillie spreken bijzonder tot de verbeelding – soms meer dan de gedichten zelf, eerlijk gezegd (hoewel ik niet meer helemaal de doelgroep ben van de gedichten 😉 ). Leuk detail: elke bladzijde bevat een QR-code die leidt naar liedjes, video’s, gedichten en ander fraais, maar veelal naar de illustratie en Frank die zijn gedicht aan je voorleest. Hier had meer uitgehaald kunnen worden, denk ik zo.

Bullshit & gedaas! is een klein en compact boekje voor iedereen die van m/v/x/gedichten houdt.

Score: 7

Auteur:
Uitgever: Nanuq, 75 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789464335255. Prijs: 24.95 euro.

Ga direct naar Bullshit en Gedaas op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.