logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boeken voor pubers en het opvoeden van pubers

Er zijn genoeg boeken over het opvoeden van jonge kinderen. Hoe je moet omgaan met de driftbuien, hoe de ontwikkelingsstappen verlopen en hoe je zorgt voor een evenwichtige omgeving. Maar wat doe je daarna, als ze op de middelbare school zitten? Moet je ze dan helemaal loslaten? En dat terwijl juist die periode zo heftig kan uitpakken in veel gezinnen! Gelukkig zijn er ook boeken voor pubers en boeken voor het opvoeden van pubers. Laten we met de eerste beginnen.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:


Recensie over Respect

CooleSuggesties topper

Dit is een boek dat direct in de boekenkast in de kamer van onze oudste puber is gezet. Respect is een boek voor jongens in de puberteit. Het gaat over seks en relaties, over vriendinnetjes, het menselijk lichaam en alle veranderingen die het doormaakt. Maar vooral: het gaat over de manier waarop je met elkaar omgaat, welke misvattingen er allemaal zijn en hoe je daar mee om moet gaan. Hoe je jezelf moet gedragen ten opzichte van meisjes, maar ook ten opzichte van andere jongens. Dat respect en vertrouwen heel belangrijke elemente zijn, die telkens terugkomen in het boek. Een must-have boek over seks en relaties, dat op een heel toegankelijke manier is geschreven. Vaak ook vanuit de eigen ervaringen van de auteur, een Zweeds seksuoloog.

Score: 9


Ga direct naar Respect op BOL.com.


Recensie over Eerste hulp bij pubergedrag

Ouders en pubers – als er ergens een spanningsveld is, dan is het wel tussen die twee groepen. Volwassenen kunnen pubers nog wel doorzien en mee ongaam, maar als ouder kijk je toch heel anders tegen je kind aan. Dan zie je ineens die grote veranderingen, die je misschien helemaal niet wil zien. En vanuit de puberkant heb je dan weer de drang om zelfstandig te worden, op eigen benen te staan, maar ook de onzekerheid speelt dan parten. Hoe ga je daar als ouder mee om? Eerste hulp bij pubergedrag is een handleiding voor het omgaan met pubers, zodat die twee tegenpolen elkaar beter begrijpen en kunnen ondersteunen waar nodig. Het boek beschrijft verschillende situaties voor jongens en meisjes, waarbij praktische adviezen worden gegeven die jij als ouder kunt opvolgen. Wat begrip tonen, motiveren, helpen, luisteren… het klinkt allemaal zo eenvoudig, maar dankzij dit boekje weet je ook weer waarom je dat beter kunt doen. De tekst en uitleg wordt begeleid door vlotte illustraties. Het boek is ingedeeld in de leeftijd van de kinderen, maar lees vooral vooruit of nog een keertje terug. Niet alle kinderen maken immers dezelfde ontwikkeling door!

Score: 7


Ga direct naar Eerste hulp bij pubergedrag op BOL.com.


Recensie over Sigmund weet wel raad met opvoeden

Soms is het ook heerlijk om juist even tegendraads te zijn. Om de lezen hoe het NIET moet en misschien ook wel een stukje herkenning daarin te vinden. Op die manier word je met de neus op de feiten gedrukt en kun je zelf veranderingen doorvoeren in de manier waarop jij jouw kinderen opvoed. Sigmund weet wel raad met opvoeden gaat hier vol in. De kleine een-ogige psychiater Sigmund weet met zijn droge en sarcastische humor keer op keer de spijker op de kop te slaan. Niet voor niets staan de strips van Sigmund an 25 jaar in de – erg grappig!

Score: 8


Ga direct naar Sigmund weet wel raad met opvoeden op BOL.com.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.